Tadić kopira Mesića: I Milorad Ulemek Legija ostaje bez odlikovanja

SRPSKI predsjednik Boris Tadić odlučio je kopirati poteze svoga "zapadnog" kolege Stjepana Mesića te je odlučio Miloradu Ulemeku Legiji oduzeti ordene koje mu je dao Slobodan Milošević dok je bio zapovjednik Jedinice za specijalne operacije.

Predsjednik Tadić će to napraviti čim se u Srbiji usvoji novi zakon o odlikovanjima, piše Alo. Po tom novom zakonu Tadić će imati ovlasti oduzeti orden onome koji postupa suprotno javnom poretku i moralu, ali i iz drugih razloga koji ga čine nedostojnim toga ordena.

Mnogi pripadnici "Legijine" postrojbe mogli bi ostati bez ordena

U Srbiji postoje još neki pripadnici "Legijine" postrojbe koji bi mogli ostati bez svojih "državnih zasluga", a većinom su osuđeni zbog kriminalnih radnji tipa ubojstava, otmica, atentata. Neki srpski stručnjaci tvrde kako bi jedini razlog za oduzimanje trebao biti laž koja nije primijećena u trenutku dodjele ordena, te ono ne bi smjelo biti oduzeto zbog nekog naknadnog nedjela.

Za razliku od našeg predsjednika koji Zagorcu želi oduzeti odlikovanje bez pravomoćne presude, Tadić će oduzeti odlikovanje Legiji koji je pravomoćno osuđen za ubojstvo Ivana Stambolića i atentata na Vuka Draškovića. Nedavno mu je potvrđena i kazna zbog ubojstva premijera Đinđića. On je nositelj ordena za "posebne zasluge za državu i za djela u kojima je patriotizam došao do snažnog izražaja", a dodijelio mu ga je Milošević 1999. godine.

I.Kri.
Foto: AFP

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.