Tajvan pronašao ostatke srušenog balona, vjeruju da je iz Kine

Foto: KSVI TV

Tajvanska vojska jučer je priopćila da je pronašla ostatke srušenog meteorološkog balona, vjerojatno iz Kine, na udaljenom strateškom otoku u blizini kineske obale, usred spora Kine i Sjedinjenih Država oko špijunaže balonima.

Tajvan, koji Kina smatra svojim teritorijem, žalio se na povećano uznemiravanje pekinških oružanih snaga u posljednje tri godine, uključujući borbene zrakoplove koji lete u blizini otoka i dronove iznad pučinskih otočića.

Tim istražuje srušeni balon

Tajvanska vojska priopćila je da su jučer kasno ujutro njezine snage na otoku Dongyin, dijelu arhipelaga Matsu koji kontrolira Tajvan u blizini obale kineskog Fuzhoua, primijetile nepoznati objekt kako pada s neba, a zatim su pronašle ostatke balona.

Preliminarna istraga je utvrdila da su nađeni ostaci meteorološkog instrumenta koji su prikupljeni zbog daljnje procjene, navela je tajvanska vojska u kratkom priopćenju. Obraćajući se novinarima u parlamentu ujutro, ministar obrane Chiu Kuo-cheng rekao je da je ministarstvo poslalo tim da istraži srušeni balon.

"Nacionalna vojska neće donositi prebrze zaključke... Odgovori će biti dani tek nakon istrage", rekao je.

Pročitajte više