Talibani kažu da su uništili pobunjenike, objavili i snimku. Javio se pokret otpora

Screenshot: Twitter

TALIBANI su proglasili pobjedu nad pokretom otpora u provinciji Pandžšir.

Ova provincija sjeveroistočno od Kabula zadnje je mjesto gdje se još pruža organizirani otpor talibanima. Posljednjih dana dolaze potpuno suprotne informacije o tijeku borbe. Dok su talibani u više navrata proglašavali pobjedu, pobunjenici su tijekom vikenda javili da su ubili oko 1000 talibanskih boraca. U više su navrata javili da drže strateške točke u dolini. Čudno je i to što je njihov lider spomenuo mogućnost primirja da bi onda pozvao na sveopći ustanak.

Sad se na društvenim mrežama pojavila snimka talibana kako dižu svoju zastavu. Talibani su navodno zastavu razvili pred sjedištem guvernera provincije. Ne zna se je li snimka autentična, ali se na snimci vide talibanski borci pred zgradom na kojoj je portret nekadašnjeg vođe otpora.

 

No, pokret otpora javlja kako su još prisutni na svim strateškim točkama.

Na društvenim mrežama se, osim snimke talibana koji dižu zastavu, širi i audiosnimka Ahmada Massouda, vođe pokreta otpora koji poziva na sveopći ustanak pod vodstvom NRF-a. Osim toga, on je prozvao međunarodnu zajednicu jer legitimiziraju vlast talibana te im tako daju vojnu i političku relevantnost.

Sve u svemu, potpuno proturječne informacije iz Pandžšira zamagljuju sliku kakvo je stvarno stanje na terenu. Talibani drže ostatak zemlje, ali ovdje je riječ o teško pristupačnom području koje ni Sovjeti 80-ih nisu mogli osvojiti.

Izbili prosvjedi u Kabulu

BBC javlja kako je danas u Kabulu došlo do prosvjeda, a potom i do pucnjave. Talibani su pucali kako bi rastjerali prosvjednike. Na snimkama se vidi kako ljudi bježe dok se u pozadini čuje pucnjava.

Tisuće prosvjednika šetalo je Kabulom, tražili su prava žena i odlazak talibana. Također, prosvjednici su izvikivali parole protiv Pakistana kojeg krive za podršku talibanima u borbi protiv pobunjenika.

Zanimljivo, prosvjed dolazi dan nakon što je Massoud pozvao na ustanak.

 

Čemu dolina duguje tu reputaciju?

Najcjenjenija osoba u Pandžširu je Amad Šah Masud, gerilski zapovjednik čije lice krasi murale ne samo u dolini nego i puno dalje, u mnogim afganistanskim gradovima.

Poznat kao Lav iz Pandžšira, Masud se proslavio predvodeći mudžahedine u borbi protiv sovjetske vojske 1980-ih.

Sovjetski Savez pokrenuo je višestruke kampanje s tisućama vojnika, napadao helikopterima i tenkovima, ali nije ga mogao poraziti ni nekim od najkrvavijih bitaka u sukobu.

To postignuće ponovio je kasnih 1990-ih, kada su talibani preuzeli nadzor nad većinom Afganistana. Talibani nisu mogli zauzeti Pandžšir, a Masudove snage nanijele su im neke od najtežih poraza u to vrijeme.

Dva dana prije terorističkih napada 11. rujna 2001. ubojice koje je poslala Al Kaida, saveznik talibana, ubili su Masuda. Predstavljajući se kao snimatelji dokumentarca, sjeli su da ga intervjuiraju i potom aktivirali eksploziv skriven u kameri i vrećici za bateriju.

Tko je sada pokret otpora?

Današnji protutalibanski borci su pripadnici lokalnih milicija, kao i bivši pripadnici snaga sigurnosti koji su došli u dolinu kada je ostatak zemlje pao u ruke talibana.

Sa sobom su donijeli svoju opremu, vozila i oružje, što će pomoći Nacionalnoj fronti otpora (NRF) koju vodi sin slavnog zapovjednika iz Pandžšira Ahmad Masud.

Skupina je obećala pružati otpor svim talibanskim napadima, ali je u članku za Washington Post Ahmad Masud priznao da će trebati stranu potporu.

Bivši afganistanski predsjednik Amrulah Saleh također se nalazi u Pandžširu i pojavljuje se na fotografijama objavljenim na društvenim mrežama na kojima se vidi kako razgovara s Masudom.

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.