Talibani preuzeli odgovornost za teroristički napad u Pakistanu

PAKISTANSKI talibani preuzeli su odgovornost za jučerašnji napad u drugom najvećem pakistanskom gradu Lahoreu u kojemu je poginulo 24, a ranjeno gotovo 300 ljubi.

Napad se dogodio u dobro čuvanoj četvrti, u kojoj je smješteno sjedište policije i hitne pomoći, kao i uredi vojno-obavještajne službe, a motiv napada bila je osveta za vojnu ofenzivu u pakistanskoj dolini Swat.

To su potvrdili i sami talibani, čiji je zapovjednik za Reuters rekao: "Ostvarilo smo svoj cilj. Dugo smo vremena tražili gdje ćemo napasti. Ovo je reakcija na operaciju u Swatu".

Najavili nove napade

Talibanski zapovjednik najavio je i druge napade.

"Upozoravamo ljude Lahorea, Islamabada i drugih velikih gradova ga napuste ta mjesta, jer u narednim tjednima i mjesecima napadat ćemo vladine zgrade", rekao je.

Od 2007. godine, kad je krenula islamistička pobuna u Swatu, talibani često napadaju državne službe u gotovo svim gradovima. Pobuna je trebala prestati potpisivanjem mirovnog ugovora, ali on je bio na snazi samo dva dana prije nego što su počeli novi sukobi.

Kraj mirnog života

Vojska tvrdi da je pokrenula veliku ofenzivu u Swatu i okolnim regijama i dosad je ubila oko 1100 talibana. Poginulo je i 60 vojnika. Nema nezavisne potvrde tih brojki. Istodobno, izvještaji s terena, kao i izjave očevidaca, govore o dramatičnom broju mrtvih civila. Oko pola milijuna ljudi već je pobjeglo iz sukobom zahvaćenih područja.

Pakistanski ministar unutarnjih poslova Rehman Malik rekao je kako napadu u Lahoreu pokazuje da su talibani na izmaku snaga i zato pokreću očajničke napade.

Lahore, glavni grad pakistanske provincije Punjab i drugi najveći grad u zemlji, u zadnjih je nekoliko godina doživio manji broj terorističkih napada, ali općenito je bio mirniji od ostatka zemlje. U ožujku su militanti izveli dva opasna napada, a s ovim napadom može se pretpostaviti da je miran život gotov.

J.D.
Foto: AFP
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.