Talijanski premijer: Podržat ću ulazak Ukrajine u EU

Foto: EPA

TIJEKOM svog posjeta Kijevu talijanski premijer Mario Draghi rekao je da Italija želi da Ukrajina dobije status kandidata za EU i da će podržati taj potez na sljedećem sastanku Europskog vijeća koji će se održati 23. i 24. lipnja.

Podsjetimo, čelnici Francuske, Njemačke, Italije i Rumunjske sastali su se danas s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu iskazavši mu potporu, nakon čega će, nada se Zelenskij, Ukrajina dobiti još oružja i odlučnije mjere kako bi joj se pomoglo u ratu protiv Rusije.

U prvom takvom posjetu Kijevu od početka ruske invazije 24. veljače, francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemački kancelar Olaf Scholz, talijanski premijer Mario Draghi i rumunjski predsjednik Klaus Iohannis rukovali su se sa Zelenskijem koji nije napustio Ukrajinu otkako je počeo rat.

Europski čelnici obišli razrušeni Irpin

Sastali su se nakon što su europski čelnici obišli ruševine zgrada u obližnjem Irpinu, poprištu teških borbi na početku rata.

Scholz je ocijenio da je riječ o "nezamislivoj okrutnosti" i "bezumnom nasilju".

"Ovo je herojski grad... obilježen stigmom barbarizma", rekao je Macron.

Kijev optužuje Francusku, Njemačku i u manjoj mjeri Italiju da sporo šalju oružje Ukrajini i da su vlastiti prosperitet stavile ispred ukrajinske slobode i sigurnosti. 

Macron je s tim u vezi naglasio da šalju oružje i financijsku pomoć.

"Francuska i Europa stoje uz Ukrajinu i njezine stanovnike od početka", rekao je.

Zelenskij nije bio s njima u Irpinu.

Nakon razgovora s gradonačelnikom Irpina i drugim dužnosnicima Draghi je rekao: "Oni su puno govorili o obnovi. Riječi boli, nade, ali i o tome što žele učiniti u budućnosti."