Talijanski premijer zaprijetio: Ako provedete turističke koridore, izaći ćemo iz EU

Foto: Epa

TALIJANSKI premijer Giuseppe Conte kritizirao je plan Europske unije za turističku sezonu koji pretpostavlja takozvane zelene koridore između zemalja Europske unije i zaprijetio da bi zbog ovakve strategije Italija mogla napustiti EU.

Predloženi turistički koridori omogućili bi određenim zemljama s niskom stopom zaraze covidom-19 ili onom u značajnom padu da propuštaju posjetitelje s nekoliko odabranih odredišta sve do ponovnog otvaranja granica. Odnosno, radi se o koridorima između zemalja u skladu s njihovom epidemiološkom situacijom.

"To nećemo dopustiti. Ili ćemo izaći iz Europske unije"

"Ne prihvaćamo bilateralne sporazume unutar Europske unije koji će stvarati povlaštene koridore za turiste", rekao je jučer Conte tijekom konferencije za novinare, a prenosi CNN.

"Turizam ne može biti uvjetovan bilateralnim sporazumima. To nećemo dopustiti. Ili ćemo izaći iz Europske unije", dodao je ističući da turizam čini do 13% talijanskog BDP-a.

Conte je kazao kako je predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen objasnio da će ti koridori značiti "uništenje" jedinstvenog tržišta EU.

Talijanski turistički sektor bi do kraja ove godine zbog pandemije koronavirusa mogao biti na gubitku od 120 milijardi eura. U nesigurnoj situaciji je do 420.000 radnih mjesta i 270.000 firmi koje se bave trgovinom i turizmom.

Talijanska vlada izdvojila je pet milijardi eura poticaja za sektor turizma i kulture.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.