Talijanski premijer sastao se sa sukobljenim stranama u Libiji

Foto: EPA

TALIJANSKI premijer Giuseppe Conte susreo se u nedjelju s čelnicima dviju rivalskih vlada u Libiji, tijekom kratkog posjeta toj ratom pogođenoj državi na sjeveru Afrike, bivšoj talijanskoj koloniji. 

Fayez Serraj, čelnik libijske Vlade državnog jedinstva (GNA) koju podržavaju Ujedinjeni narodi, susreo se s Conteom u Tripoliju. Razgovarali su o situaciji u zemlji, a Serraj je talijanskog čelnika upoznao s ekonomskim i sigurnosnim reformama koje je poduzela njegova vlada, stoji u njezinom priopćenju.  

Conte je ponovio talijansku podršku toj vladi, pomirenju i ekonomskim reformama u državi. 

Potom je otputovao na istok države gdje se susreo s generalom Khalifom Haftarom čija Libijska nacionalna vojska (LNA) kontrolira to područje i koji je u savezu s istočnom vladom i parlamentom. Conte je naglasio da je političko rješenje najbolje moguće za kraj tamošnjeg građanskog rata. 

Italija u Libiji ima energetske interese i želi zaustaviti krijumčarenje ljudi preko te zemlje, pa je u studenom organizirala dvodnevnu konferenciju kako bi potaknula proces pomirenja. 

Conteovo putovanje prvi je posjet nekog talijanskog čelnika u puno godina. Libija, naftom bogata zemlja, u kaosu je otkad je NATO 2011. zbacio dugogodišnjeg autokrata Moamera Gaddafija. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.