Talijanski senat traži da se zabrani neonacistička stranka Forza Nuova

Ilustracija: EPA

GORNJI dom talijanskog parlamenta zatražio je od vlade da zabrani neofašističku stranku Forzu Nuovu, koja je ovog mjeseca sudjelovala u nasilnim prosvjedima protiv uvođenja obveznih covid-propusnica za radnike.

Forza Nuova, osnovana 1997., jedna je od najpoznatijih ekstremno desnih stranaka u Italiji koju se u više navrata optuživalo za napade na migrante i sukobe s policijom.

Članovi stranke uhićeni su na prosvjedima protiv korone

Skupina militanata Forze Nuove, uključujući neke stranačke čelnike, uhićena je ovaj mjesec nakon što su upali u rimske urede sindikata CGIL tijekom prosvjeda protiv covid-propusnica.

Senatori su usvojili dokument koji je predložio blok lijevog centra, uključujući Pokret pet zvijezda. Sličan ishod očekuje se sutra u donjem domu. U njemu se vlada poziva da donese mjere za raspuštanje Forze Nuove i svih političkih pokreta inspiriranih fašizmom. Ishod glasanja može se smatrati preporukom i nije pravno obvezujuć.

Prema talijanskom zakonu, neofašističke skupine mogu se raspustiti samo ako sud zaključi da svojim djelovanjem pokušavaju obnoviti Fašističku stranku koja je vladala Italijom od 1922. do 1943. Ipak, vlada može uredbom zabraniti organizacije koje predstavljaju ozbiljnu prijetnju demokraciji i ustavnim slobodama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.