Tečaj dolara raste, evo kako stoje druge valute

Foto: EPA

TEČAJ dolara danas je blago porastao prema košarici ostalih najznačajnijih valuta na međunarodnim tržištima zahvaljujući najnovijim ohrabrujućim vijestima oko trgovinskih pregovora SAD-a i Kine.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, danas je u neznatnom plusu u odnosu na prethodno zatvaranje, na 98,21 bodu. Eurom se pritom trgovalo po 1,1024 dolara, gotovo nepromijenjenom tečaju u odnosu na prethodno zatvaranje.

Optimizam da bi Sjedinjene Države i Kina mogle uskoro okončati trgovinski rat potaknule su izjave gospodarskog savjetnika Bijele kuće Larryja Kudlowa koji je rekao da je dogovor blizu. 

Dolar je u takvim okolnostima ojačao blagih 0,1 posto prema jenu i švicarskom franku, valutama-utočištima u koje investitori rado usmjeravaju svoj kapital u neizvjesnim vremenima na gospodarskom i političkom planu.

Zbog najnovijih komentara na blagom su dobitku bile valute čija kretanja obično ovise o situaciji u trgovini, poput novozelandskog i australskog dolara. Norveška kruna u takvom je ozračju u jednom trenutku ojačala 0,3 posto prema dolaru i 0,2 posto prema euru, dok je švedska kruna zabilježila manje izrazite dobitke. Kineski juan je također blago ojačao prema dolaru.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.