Temperature oceana oko južne Floride dostigle su razinu vruće kade

Foto: EPA

POVRŠINSKA temperatura oceana oko Florida Keysa ovog je tjedna porasla na 38.44 Celzijeva stupnja, odnosno dosegla je razinu vruće kade, dok bi normalne temperature vode za to područje u ovo doba godine trebale biti između 23 i 31 stupanj, objavila je Nacionalna uprava za oceane i atmosferu (NOAA).

Sve veća učestalost i intenzitet loših vremenskih uvjeta - kako na kopnu tako i u oceanima - simptomatični su za globalne klimatske promjene koje pokreću ljudi. Nema detaljnih evidencija o promjenama površinske temperature oceana, ali studija iz 2020. navodi da je najviša do tada zabilježena temperatura bila u Perzijskom zaljevu i iznosila 37.61 Celzijev stupanj. 

"Vode u zaljevu jako su vruće"

Južna obala Floride bori se s ekstremnim toplinskim valom koji prijeti morskom životu i oceanskim ekosustavima. "Nismo očekivali da će do zagrijavanja doći tako rano u godini i da će biti tako ekstremno. Izgleda da se radi o presedanu", rekao je prošlog tjedna za CNN Derek Manzello iz NOAA-e. 

Toplinski valovi sve više pogađaju svjetske oceane, uništavajući alge, morsku travu, koralje i ostale ekosustave poput golemog šumskog požara koji se zbiva u moru. Istraživanje iz 2019. je pokazalo da se posljednjih godina utrostručio broj dana s toplinskim valovima u oceanima. 

Stručnjaci navode da je takozvana toplinska kupola 2021. ubila više od milijardu morskih životinja duž kanadskog dijela Tihog oceana. Kapetan ribarskog broda Dustin Hansel, koji ribari u Key Largu, jučer je kazao da je ulov zadnjih pet godina sve lošiji i lošiji te da na tom području primjećuje sve više uginulih riba. 

"Što se tiče voda u zaljevu, svih voda u blizini obale, jako su vruće. Iznimno vruće", rekao je Hansel, a prenosi The Guardian

"Ovo može biti smrtonosno"

Svjetska meteorološka organizacija upozorila je da temperature mora poput onih u Južnoj Floridi mogu biti smrtonosne za život u moru i ugroziti oceanske ekosustave te utjecati na ljudske zalihe hrane i sredstva za život.

NOAA je ranije ovog mjeseca upozorila da bi toplija voda oko Floride mogla pojačati tropske oluje i uragane, koji stvaraju više energije iznad toplijih voda. Visoke temperature oko otočja Florida Keys također ugrožavaju koraljne grebene.

Znanstvenici su primijetili izbjeljivanje, pa čak i ugibanje nekih od najotpornijih koralja Keysa, rekao je Ian Enochs, voditelj programa za koralje pri NOAA-i. "Nervozan sam zbog toga koliko se rano ovo događa", kazao je. 

Za sada nije poznato hoće li se temperature zabilježene na Floridi smatrati svjetskim rekordom jer se radi o plitkom području s puno morske trave na koje mogu utjecati visoke temperature tla u obližnjem nacionalnom parku Everglades, rekao je tropski meteorolog Brian McNoldy sa Sveučilišta Miami.