Foto: zupcica.hr
INSPEKTORI Porezne uprave RH koji borave na dubrovačkom području u posljednjih su dvadesetak dana izdali oko petnaestak rješenja o zatvaranju ugostiteljskih objekata, najčešće zbog neizdavanja fiskalnih računa. No, slučajevi s dubrovačkog područja uistinu su bizarni, a jedan od njih objavio je lokalni portal dubrovackidnevnik.hr.
Uvjeravala bez uspjeha da je račun izdan
"U noći otvorenja Dubrovačkih ljetnih igara oko 1:30 sati u slastičarnu „Gossip“ u vlasništvu predsjednika Ceha dubrovačkih ugostitelja Stjepana Perića ušao sredovječni muškarac i zatražio kuglu sladoleda. Zaposlenica mu je stavila traženu kuglu u kornet i pružila sladoled, uzela novčanicu od 10 kuna te se okrenula prema kasi kako bi izdala račun. No u međuvremenu kupcu više nije bilo traga. Zaposlenica je stavila račun na pult i nastavila raditi svoj posao i nakon nekog vremena sve račune bacila u koš. Nakon toga se kupac vratio, naravno u ruci držeći službenu iskaznicu i optuživši je kako mu nije izdala fiskalni račun" objavio je dubrovackidnevnik.hr.
Zaposlenica je bezuspješno inspektora uvjeravala kako mu je račun izdan, a kako bi dokazala svoje tvrdnje, sporni račun potražila je u košu od smeća te ga pokazala inspektoru. On je navodno priznao kako se radi o računu za njegovu kuglu sladoleda, a sve su također zabilježile i nadzorne kamere u lokalu. Inspektor je bez obzira na to izdao rješenje o zatvaranju objekta. Ipak, vlasnik je nakon uvida u sadržaj videozapisa kamera, uvjeren u nedužnost svoje djelatnice i postupanja objekta, jučer regularno otvorio slastičarnu, a ispostavi Porezne uprave je najavio žalbu u zakonskom roku od 5 dana.
Drskost inspektora
"Kako doznajemo, ovaj posljednji slučaj nije jedini. Inspektor se također u jednom objektu pretvarao kao gost koji može platiti samo s eurima, jer nema kuna. Nakon što mu je to odbijeno, nastavio je kumiti, moliti i tražiti da ipak plati eurima, sve dok mu pokušaj iskorištavanja nečijeg izlaska u susret na taj način nije 'urodio plodom.'", navodi isti izvor.
U Dubrovniku se sve glasnije mogu čuti razne priče o drskosti inspektora i načinu na koji zapravo nagovaraju ugostitelje na počinjenje prekršaja, iako je jasno kako samo rade svoj posao, ali cilj ne opradvdava uvijek i sredstvo, zaključuje se u članku Dnevnika.
Isti slučaj i u Župi dubrovačkoj