Terorist iz Christchurcha na sudu se smijao obiteljima žrtava

Foto: EPA

AUSTRALAC Brenton Tarrant, odgovoran za smrt 51 osobe u terorističkom napadu u džamiji u novozelandskom gradu Christchurchu, pojavio se na sudu u Aucklandu i izjasnio da se ne osjeća krivim ni po jednoj od 92 točke optužnice. 

"Dajte mi 15 minuta s njim u ćeliji!" 

Abdul Aziz, čovjek koji je hrabro otjerao ubojicu iz džamije i time spriječio još veći pokolj, žestoko se obrušio na Australca koji se na sudu smješkao dok su ga užasnuto promatrali članovi obitelji žrtava nazivajući ga kukavicom. 

Preživjeli iz masakra jecali su i plakali dok je Tarrant redom odbacivao optužbe za ubojstvo, ubojstvo s predumišljajem i terorizam. 

"Smijao se tamo na sudu i izigravao muškarčinu, a kukavički je pobjegao kad se trebao suočiti sa mnom. Dajte mi 15 minuta s njim u ćeliji i vidjet ćemo hoće li se i dalje smijati", izjavio je Aziz, heroj tragedije iz Christchurcha. 

Prvo suđenje tog tipa na Novom Zelandu 

Suđenje Tarrantu bit će prvo tog tipa na Novom Zelandu te se predviđa da bi se lako moglo razviti u kompleksan sudski proces. Muslimanska zajednica u Christchurchu pozdravila je odluku tužiteljstva da se zločin tretira kao teroristički čin. 

"Mi smo jaki. On je gubitnik, a mi smo pobjednici", izjavio je Temel Atacocugu, jedan od preživjelih iz napada, i izrazio svoju vjeru u pravni sustav Novog Zelanda.  

Zatvorsko osoblje tvrdi da Tarrantu u pritvoru nije dopušteno gledanje televizije, slušanje radija, čitanje novina i primanje posjeta.

Tarrantov slučaj nastavlja se 16. kolovoza, dok se početak suđenja očekuje 4. svibnja 2020. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.