Terorist iz Lockerbieja u domovini dočekan kao heroj

DOLAZAK lokerbijskog bombaša Abdelbaseta Ali al-Megrahija na aerodrom u Tripoliju je oduševljeno pozdravilo mnoštvo njegovih sunarodnjaka. Ipak, libijske vlasti se službeno nisu odazvale pozivu na doček u zračnoj luci. Službeni London i Washington su buran doček terorista koji je prouzročio smrt 270 ljudi oštro osudili. Američki predsjednik Barack Obama je oslobađanje komentirao kao pogrešku, a britanski ministar vanjskih poslova David Miliband je scenu dočeka nazvao "duboko uznemirujućom." Škotske vlasti i dalje brane svoju odluku da zbog bolesti u terminalnoj fazi puste na slobodu krivca za teroristički napad iznad Lobkerbiea.

Škotska ispravno odlučila?

Škotski premijer Alex Salmond je danas priznao da je njegova zemlja s odlukom o oslobađanju navukla bijes SAD-a, ali je porekao tvrdnju da će odluka utjecati na ugled Škotske u svjetskim političkim krugovima.  Prema njegovim riječima "veza Škotske i SAD-a je čvrsta i dugotrajna i ne može je uzdrmati razilaženje u mišljenju poput ovoga". Škotski premijer ustraje u tvrdnji da je njegova vlada učinila ono što je s obzirom na okolnosti bilo najispravnije. Istovremeno, Salmond je naglasio da je Škotska neovisna u odlučivanju i ne smije se povoditi za međunarodnom politikom, prenosi CNN. Ipak, i škotski je premijer kritizirao način na koji je al-Megrahi dočeka u Libiji.

Podsjetimo, na zrakoplovu kompanije PanAm koji je 21. prosinca 1988. uzletio s londonskog aerodroma Heathrow prema New Yorku, je nakon 40 minuta leta na visini od 9.400m, odjeknula eksplozija u prostoru za prtljagu. Eksplozija je ubila svih 259 putnika i članova posade, a pod gorećim dijelovima raspadnutoga zrakoplova koji se srušio na škotski grad Lockerbie je stradalo još 11 osoba.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.