Testiranja raketa Sjeverne Koreje u brojkama: Koliko su blizu svome cilju?

Screenshot: CNN
 
TEKUĆA godina bila je godina ubrzanog napretka sjevernokorejskog raketnog programa. Država je od veljače ispalila 22 rakete tijekom 15 testova, a svakim novim lansiranjem unaprijedila je svoju tehnologiju, piše CNN.
 
 
Sjeverna Koreja lansirala je rakete iznad Japana 29. kolovoza te 15. rujna, a 4. srpnja izvršila je svoj prvi test interkontinentalne balističke rakete (ICBM), za koju tvrdi da može doseći "bilo koju metu na svijetu".
 
Od raketa testiranih prije ICBM-a, tri su bile srednjeg dometa, osam kratkog ili srednjeg dometa, a podaci o jednoj raketi su nepoznati. Vjeruje se da su četiri rakete ispaljene 8. lipnja bile protubrodske krstareće rakete.
 
 
Ubrzava li se tempo testiranja raketa?
 
U manje od 6 godina vladavine, Kim Jong-un testirao je više raketa nego njegov otac i djed zajedno. Tijekom prvih mjeseci nakon inauguracije Donalda Trumpa, Pjongjang je izveo približno isti broj testova kao u istom periodu 2016. godine. Međutim, Sjeverna Koreja nije izvela nijedan test u dva mjeseca od Trumpovog izbora do inauguracije.
 
 
Politička kriza u Južnoj Koreji koja je dovela do izbora novog predsjednika također je vjerojatno utjecala na odluke Sjeverne Koreje, izjavili su stručnjaci za CNN. Pjongjang je testirao u prosjeku po jednu raketu svakog tjedna u razdoblju od tri tjedna nakon izbora Moon Jae-ina.
 
 
Zašto izvode testove?
 
Analitičari tvrde da Sjeverna Koreja mora izvoditi testove kako bi usavršila svoju tehnologiju. Neki nagađaju da je SAD pokušao omesti program naoružavanja cyber metodama koje bi mogle zaustaviti njegov napredak.
 
Također se vjeruje da su testovi tempirani tako da se poklapaju s važnim događajima zbog maksimalnog političkog učinka. Lansiranje u svibnju izvedeno je u vrijeme samita u Pekingu, važnog projekta za kineskog predsjednika Xija Jinpinga. 
 
Lansiranje u veljači izvedeno je za vrijeme posjeta japanskog premijera Shinza Abea Donaldu Trumpu, a test ICBM-a izveden je 4. srpnja, na Dan nezavisnosti SAD-a.
 
Što Sjeverna Koreja želi i zašto?
 
Smatra se da je krajnji cilj Sjeverne Koreje razviti raketu koja je sposobna nositi nuklearno oružje do američkog tla jer vjeruju da će SAD pokušati ukloniti Kim Jong-una s njegovog položaja.
 
Pjongjang vjeruje da SAD ne bi pokušao svrgnuti režim kada bi Sjeverna Koreja imala sposobnost nuklearnog napada. Zbog ovoga vjeruju da je nuklearno oružje ključno za spašavanje Kim Jong-una od sudbine kakvu su doživjeli Muammar Gaddafi u Libiji te Saddam Hussein u Iraku.
 
Sveučilišni profesor u Seulu, John Delury, izjavio je da SAD najviše strahuje od raketa dugog dometa jer one omogućuju nuklearni napad i stoga predstavljaju egzistencijalnu prijetnju.
 
Koliko su blizu svom cilju?
 
Bivši direktor CIA-e, Michael Hayden, izjavio je da ako Sjeverna Koreja nastavi ovim tempom, mogla bi razviti raketu sposobnu nositi nuklearnu glavu koja može doseći Seattle do kraja prvog Trumpovog mandata.
 
Stručnjaci smatraju da Sjeverna Koreja još uvijek nije razvila djelotvoran sustav lansiranja raketa izvan Azije. Direktor sigurnosnog programa instituta Lowy Euan Graham je izjavio:
 
"Jedan uspješan test ne znači da su uspjeli, tvrde da im je napredak puno veći nego što zaista jest." Najbliži susjedi Sjeverne Koreje, Južna Koreja i Japan, trenutno su najranjivije mete postojećeg Pjongjangovog arsenala. 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.