USKORO GLASANJE U PARLAMENTU

Theresa May je izgubila kontrolu nad Brexitom. Sad je sve moguće

Foto: EPA

MANTRA britanskih političara koji su zagovarali odlazak Velike Britanije iz Europske unije bila je "Vratimo kontrolu". No dok se Westminster, sjedište britanskog parlamenta, priprema za treću večer drame oko Brexita u tri dana, postavlja se pitanje: tko zapravo ima kontrolu?

>> Britanski parlament sinoć je odbio Brexit bez sporazuma. Evo što sad slijedi

>> Samo su tri tjedna do Brexita. Budućnost Britanije je potpuno neizvjesna

To sigurno nije Theresa May, piše Jane Merrick za CNN. U utorak i srijedu je pretrpjela još jedan ponižavajući poraz kad su prvo u utorak zastupnici drugi put odbacili njen prijedlog sporazuma o razvodu s Bruxellesom, a u srijedu čak i neki članovi njene vlade odbili podržati službenu vladinu poziciju o Brexitu bez dogovora. 

Večeras slijedi glasanje o odgodi britanskog napuštanja Europske unije iza 29. ožujka, datuma koji je prije dvije godine određen kao datum službenog izlaska ove zemlje iz EU. 

Odobre li zastupnici današnji prijedlog, Brexit će biti odgođen nakratko - najkasnije do kraja lipnja. Mnogi vide tu odgodu kao priliku da se progura meki Brexit, odnosno dogovor koji bi Veliku Britaniju zadržao usko povezanom s EU-om, prema uzoru na Norvešku. 

Ispadanje Britanije iz EU-a bez dogovora i dalje je moguće 

Ovaj je prijedlog, međutim, sporan iz dva razloga. Prvo, mnogi pro-Brexit zastupnici ne žele nikakvu odgodu originalnog datuma izlaska i radije bi da Velika Britanija izađe bez dogovora - iako su ti zastupnici dan prije imali priliku izglasati upravo takav izlazak, ali to nisu uspjeli. Drugo, zastupnici koji ili simpatiziraju mekši Brexit ili žele ostati u EU nisu sretni što je uvjet koji je vlada nametnula za odgodu taj da parlament glasa o njenom prijedlogu dogovora i treći put, iako je već dvaput odbijen.

>> Britanci idu na drugi referendum?

U međuvremenu, došlo je do još jednog obrata kada je predsjedavatelj Donjeg doma parlamenta neočekivano odobrio glasanje o održavanju drugog referenduma o Brexitu. I to će se glasanje održati večeras.

Štoviše, May nije spominjala ovaj uvjet prije dva tjedna, kad je spominjala mogućnost odgode, a njeni protivnici sad su zbog toga bijesni. Zastupnici će stoga večeras pokušati ukinuti taj uvjet i glasati za bezuvjetnu odgodu.

May, koja je jasno dala do znanja da će dati prijedlog dogovora na glasanje treći put sljedeći tjedan, pomalo ostaje bez opcija da vrati kontrolu nad kaotičnim procesom Brexita. No nakon dvije noći glasanja protiv vlade zaredom, jasno je da su se stranačka, pa i vladina disciplina slomile. Njena odluka da sporazum o razlazu i treći put stavi na glasanje vjerojatno će izazvati gnjev među mnogim zastupnicima jer ga ionako odavno smatraju mrtvim.

Očito je da parlament ne podržava Brexit bez dogovora, ali taj scenarij ostaje zadana opcija ako parlament na vrijeme ne odobri alternativni plan. Stoga je večerašnje glasanje dalo Mayinim kritičarima novu priliku da proguraju upravo takav "crashing out" (ispadanje) iz EU-a, iako bi isti mogao donijeti neviđen ekonomski šok i dalekosežne posljedice za Veliku Britaniju. 

EU: Na Britaniji je da nam kaže što hoće 

Ukratko, mnogi sa svih strana tromjesečnu odgodu vide kao priliku za promjenu smjera Brexita. Stoga se može očekivati cijeli niz amandmana na zakonske prijedloge o Brexitu. Isto tako, pred zastupnicima bi se mogao naći niz takozvanih indikativnih glasanja, koja ne bi bila pravno obvezujuća, ali bi pokazala Bruxellesu kakav bi dogovor imao najveću podršku. To bi moglo uključiti i zamolbu za ponovnim pregovaranjem o Brexitu, budući da parlament uporno odbija prihvatiti trenutnu verziju prijedloga. Među opcijama se spominju zadržavanje Velike Britanije u nekoj carinskoj uniji s EU-om, za što pristaše tvrde da bi bilo bolje za britansku ekonomiju, ili sklapanje novog trgovinskog sporazuma između Londona i Bruxellesa, što međutim znači nove pregovore koji bi mogli potrajati godinama. Tu je, naravno, i mogućnost novog referenduma.

Tek nakon što se o svima njima bude glasalo, put Velike Britanije iz EU-a bit će nešto jasniji. No već je sada jasno da su zastupnici preuzeli kontrolu nad Brexitom od premijerke, piše CNN..

Iako su EU lideri već otpisali mogućnost ponovnog otvaranja pregovora o dogovoru Brexita, mogli bi ipak popustiti pod pritiskom. U međuvremenu, zastoj u Londonu izazvao je frustracije i u Bruxellesu pa europski dužnosnici upozoravaju britanske parlamentarce na to da neće pristati na odgodu ako ne čuju što oni njome zapravo žele postići.

"Da prolongiramo pregovore kako bismo napravili što?" zapitao se europski pregovarač Michel Barnier u Europskom parlamentu, čijim je zastupnicima govorio prije glasanja u britanskom parlamentu. "Odgovornost UK-a je da nam kaže što žele od naših budućih odnosa. To je pitanje koje se mora postaviti i na koje očekujemo odgovor. To će biti prioritet čak i prije pitanja odgode. Pregovori o članku 50 su gotovi", dodao je. 

Samo su dva načina da se napusti EU, sa sporazumom ili bez njega, kazala je glasnogovornica Europske komisije. "EU je spreman za oboje."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.