Thompson: Švicarci su napadima na mene napali i Hrvatsku!

MINISTARSTVO vanjskih poslova i europskih integracija Gordana Jandrokovića, danas je u Zagrebu švicarskom veleposlaniku u Republici Hrvatskoj Erichu Hermannu Pircheru uručilo diplomatsku notu zbog odluke Saveznog ureda za policiju Švicarske Konfederacije o trogodišnjoj zabrani ulaska u tu zemlju za hrvatskog državljanina Marka Perkovića Thompsona.

> Imamo dokument: MVPEI je znao prije dvije godine da se Thompsonu sprema zabrana ulaska u EU

Vijest o diplomatskoj noti potvrdio je i glasnogovornik MVPEI-a Mario Dragun naglašavajući kako je u diplomatskoj noti izražena zabrinutost glede navedene odluke iz razloga neosnovanosti navoda koje su švicarska nadležna tijela istaknula kao razlog za donošenje odluke o spomenutoj zabrani ulaska.

"Osim toga, navedene su i činjenice koje ukazuju na potrebu ukidanja zabrane ulaska u Švicarsku za Marka Perkovića, među kojima i ta da on niti u jednoj državi dosad nije bio kazneno gonjen ni kažnjavan za navedene radnje istaknute od strane švicarskih nadležnih tijela. U diplomatskoj noti Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija također je izrazilo uvjerenje da će svi navedeni argumenti s hrvatske strane biti dovoljni da nadležna švicarska tijela preispitaju i potom ukinu odluku o zabrani ulaska u Švicarsku za Marka Perkovića", objasnio je Dragun u posebnom priopćenju MVPEI-a.

Thompson prije svih

Zanimljivo je ovih putem naglasiti kako Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija primjerice u slučaju presude Draganu Vasiljkoviću nikada nije Australiji poslao diplomatsku notu, a to je izostalo i u slučaju neizručivanja JNA oficira Ilije Brčića od strane talijanskog pravosuđa. Također MVPEI nikada nije ni Grčkoj poslao diplomatsku notu u slučaju kapetana Krista Laptala.

Vidljivo je iz toga da ministru vanjskih poslova ipak nisu svi građani sasvim jednaki. Neki poput Thompsona, ili navijača Hajduka koji su se u Žilini sukobili sa slovačkom policijom ipak su jednakiji. I za ove potonje je Jandroković, naime, slao Slovacima diplomatsku notu, povjerovavši navijačima koji su tvrdili da ih je policija mlatila bez razloga.

Recimo na kraju kako je Index jutros objavio dokument iz kojeg je vidljivo da je MVPEI još prije dvije godine bio upoznat sa svim implikacijama oko slučaja Marka Perkovića Thompsona prema kojoj današnja odluka Švicarske ne predstavlja iznenađenje.

Thompson: Napadi na mene su napadi na Hrvatsku!

Thompson se javnosti danas obratio priopćenjem, u kojem navodi kako je jako iznenađen zabranom, posebno jer je, kako kaže, u Švicarskoj već nastupao više od deset puta. Također tvrdi kako je istina da su se na koncertu u Luzernu prije dvije godine potukla dva mladića. "Potukli su se za naklonost neke cure, za što sam ja saznao naknadno i nema nikakve veze s mojim nastupom", tvrdi Thompson.

Pjesmu "Bojna Čavoglave", kaže, izvodi po cijelom svijetu već skoro 20 godina i nitko je nije smatrao spornom. "Oni je tretiraju kao govor mržnje i poticanje na fašizam, a ona je bila upravo suprotno, poticanje na obranu od fašizma i agresije i to će za mene i veliki broj Hrvata uvijek ostati i s ponosom ću je i dalje izvoditi", kaže Thompson.

Thompson je ogorčen što se Švicarci pozivaju na članak 67. svog zakona koji govori o opasnosti narušavanja unutarnje i vanjske sigurnosti uključujući pojmove kao što su terorizam i organizirani kriminal. "Najviše me je iznenadilo što u tom objašnjenju ne napadaju samo mene već čitav hrvatski narod i državu Hrvatsku. Pripisuju Hrvatskoj fašističku prošlost, ne priznaju Domovinski rat kao obrambeni već ga tretiraju kao građanski, niječući Hrvatskoj ulogu žrtve i insinuirajući našu krivnju za rat", kaže Thompson i pita se: "Je li Vam to već poznato? Zar nije već vrijeme reći dosta tim lažima i poniženjima?"

Thompson također tvrdi kako se ne osjeća kao žrtva jer "ovo što se meni događa je ništa u usporedbi sa žrtvom i nepravdom koju su mnogi Hrvati podnijeli u borbi za ponos, dostojanstvo i suverenitet Hrvatske. Sjetite se samo naših generala, Ante Gotovine i drugih na koje se ta njihova pravda i pravosuđe obrušilo. Je li to ono što nas čeka u Europskoj uniji?", poručio je Thompson.

"Čitavu ovu turneju imao sam problema u nekim zemljama jer su 'naši' političari, 'hrvatski' mediji i razni pojedinci, mrzitelji Hrvatske zdušno radili na blaćenju mene, moje publike i hrvatske države grozničavo tražeći saveznike po svijetu za taj svoj bijedni i prljavi posao, služeći tako svojim nalogodavcima iz određenih centara moći u svijetu", poručio je Thompson i dodao kako je do sada, uz pomoć "prijatelja Hrvatske" uspjevao "zaustaviti te laži i podmetanja".

"Thompson ne smije u EU, a oni koji su ga poticali na koketiranje s ustaštvom neometano obilaze europske metropole"

Najave da će Ministarstvo vanjskih poslova pomoći Thompsonu u borbi protiv kazne koju mu je Švicarska izrekla naljutile su IDS-ovog saborskog zastupnika i predsjedničkog kandidata Damira Kajina, istaknutog "anti-thompsonovca" koji je među zaslužnijima što kontroverzni pjevač još nije nastupio u pulskoj Areni.

"Thompsonu je već odavno trebalo pomoći. Ali zabranom njegovih nastupa zbog koketiranja s ustaštvom", rekao je Kajin te dodao kako je Europa sada odaslala jasnu poruku. "U Europi nema veličanja ustaštva odnosno fašizma. Otrijeznite se gospodo, to koketiranje s ustaštvom je jedan od razloga zbog kojih Hrvatska dosad nije mogla u Europsku uniju", rekao je Kajin.

"Thompsonovo koketiranje s hrvatskom politikom, a ja bih dodao i HDZ-ovom politikom, dovelo ga je do toga da je on u Europskoj uniji postao 'persona non grata'. Istovremeno, oni koji su ga navodili na to koketiranje neometano obilaze europske metropole", rekao je Kajin i dodao da će se on prvi zauzeti za Thompsona ako se pjevač javno i nedvosmisleno ogradi od ustaštva i fašizma.

Kajin zbog dokumenta koji je objavio Index optužio MVPEI da laže!

Kajin je komentirao i dokument koji je jutros objavio Index, a koji pokazuje da je MVPEI još prije dvije godine znao da se Thompsonu zbog incidenata na koncertima sprema zabrana ulaska u EU, iako su nam iz Jandrokovićevog ministarstva jučer rekli drugačije. "To da oni nisu dobili dojavu da mu se sprema zabrana odgovara istini jednako kao i kad kažu da nisu potvrdili da je osnova rješavanja graničnog spora Hrvatske i Slovenije drugi prijedlog Ollija Rehna", podvukao je Kajin.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.