Tisuće Beograđana na prosvjedu protiv Vučića: "Stop krvavim košuljama"

Foto: Pixsell/Srdjan Ilić

TISUĆE ljudi prosvjedovalo je večeras u centru Beograda zbog napada na opozicijskog političara Borka Stefanovića te je zatražilo od predsjednika Aleksandra Vučića i njegove Srpske napredne stranke političke promjene, javlja Reuters.

Građanska šetnja pod sloganom "Stop krvavim košuljama"

Prosvjed koji je započeo ispred beogradskog Filozofskog fakulteta najavljen je kao građanska šetnja protiv nasilja pod sloganom ''Stop krvavim košuljama''.

Povod za prosvjed napad je na lidera stranke Levica Srbije Borka Stefanovića kojeg je 23. studenog ove godine pretukla grupa muškaraca odjevena u crno u gradu Kruševac na jugu Srbije. Stefanović je tada pretrpio lakše ozljede zadobivene udarcima željeznom šipkom. 

Opozicija: Vučić je autokrat, a njegova stranka korumpirana

Vučić je izjavio kako su napadači uhvaćeni nedugo nakon napada, no opozicija smatra da je Vučićeva stranka umiješana u incident. Opozicijski aktivisti smatraju kako Vučić vlada autokratski, a da je njegova Srpska napredna stranka korumpirana.

Na prosvjed ove subote pozvao je nekadašnji gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, osnivač Saveza za Srbiju - koalicije 30 stranaka, koji je okupljanje nazvao skupom građana protiv autoritarne vlasti. 

Na prosvjedu nije bilo stranačkih obilježja, a građani su nosili transparente s natpisima: "Neonaci Naprednjaci", "Svom snagom u glavu", "Zašto šutiš Europo" i sl.

Glumac Branislav Trifunović: "Borba se ne može voditi samo palcem"

Građanima okupljenima ispred Filozofskog fakulteta obratio se glumac Branislav Trifunović, koji je rekao da je dobro da su na prosvjedu, a ne na Twitteru i Facebooku, jer se "borba ne može voditi samo palcem, nego grlom, nogama, urlanjem na vlast", piše srpski Telegraf.

Opoziciji je poručio da građani "imaju spremne motke ako kada dođu na vlast dozvole bilo kome od pripadnika aktualne vlasti da se vrati u neku fotelju".

Na prosvjedu brojni opozicijski političari, ali i glumci

Među prosvjednicima su viđeni potpredsjednici Narodne stranke Nikola Jovanović i Miroslav Aleksić, lider Dveri Boško Obradović, predsjednik DS-a Zoran Lutovac, Radoslav Milojičić Kena iz DS-a, predsjednik Pokreta za preokret Janko Veselinović, glumci Mirjana Karanović, Sergej Trifunović, Nikola Kojo...

Nakon Trifunovićevog govora prosvjednici su krenuli prema zgradi Narodne skupštine i RTV Srbije u Takovskoj ulici te su se potom vratili u centar grada.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.