Njemačka masovno dijelila vize migrantima koji nisu imali pravo na nju

Ilustracija: EPA

Državno odvjetništvo u Berlinu i Cottbusu je pokrenulo istragu protiv nekoliko djelatnika njemačkog ministarstva vanjskih poslova zbog sumnje da su naložili izdavanje više tisuća ulaznih viza u Njemačku unatoč nedostatnim dokumentima, prenose njemački mediji.

"Djelatnici se nalaze pod sumnjom da su zaposlenima u njemačkim konzularnim predstavništvima naložili izdavanje ulaznih viza za Njemačku unatoč nedostatnim ili čak krivotvorenim dokumentima", prenosi portal Focus pozivajući se na izvore u odvjetništvu.

Anketa: Građani vide nekontrolirano useljavanje kao najveći problem

Ministarstvo vanjskih poslova je potvrdilo pokretanje istrage, ali je navelo kako se radi o "pojedinim slučajevima". Njemački mediji navode kako je posljednjih pet godina na temelju neopravdano izdanih viza u Njemačku uselilo nekoliko tisuća stranih državljana, koji su odmah po dolasku u Njemačku podnijeli zahtjev za političkim azilom.

Vlasnici spornih viza su uglavnom državljani Afganistana, Sirije, Turske, ali i Pakistana te nekoliko afričkih zemalja. Mediji ne navode koji motivi stoje iza mogućeg djelovanja osumnjičenih. Desno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD) je od ministrice vanjskih poslova Annalene Baerbock (Zeleni) zatražila da se izjasni pred parlamentom o ovim optužbama "u najkraćem mogućem roku".

Nedavno je na zapadu Njemačke otkriven lanac krijumčara koji su za velike iznose bogatim državljanima Kine i Saudijske Arabije izdavale boravišne dozvole za Njemačku. Prema ispitivanjima javnog mnijenja, za građane Njemačke je problem nekontroliranog useljavanja najveći društveni problem.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.