Tisuće sudjelovale u Paradi ponosa u Beogradu, nije bilo incidenata

Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

U BEOGRADU je danas održana Parada ponosa bez incidenata i u neusporedivo mirnijem ozračju nego ranijih godina, a nazočili su joj i visoki državni i gradski dužnosnici.

Mimohod je, uz pojačane mjere sigurnosti, krenuo oko 14:35 sati od Trga Slavija k središtu grada i Studentskom trgu.

Kuma ovogodišnjeg Pridea, novinarka Suzana Trninić, poručila je da "treba poštovati sve" koji su se danas okupili.

"Duboko vjerujem da su svi ljudi rođeni jednaki i da nitko nema pravo nikoga diskriminirati", rekla je Trninić.

Ona je zamjerila državi "što ne poštuje ravnopravnost" koju jamče Ustav i zakoni, i "nudi selektivnu pravdu jer ne priznaje istospolne brakove".

I premijerka na Gay Prideu

Ovogodišnja Parada ponosa održana je pod sloganom "Reci DA", a sudionike u mimohodu pozdravili su srbijanska premijerka Ana Brnabić - i sama deklarirana lezbijka, šef misije EU-a u Beogradu Sem Fabrizzi, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, ministri rada i socijalne skrbi Zoran Đorđević, državne uprave Branko Ružić, te povjerenica za ljudska prava Brankica Janković. Na Studentskom trgu pozdravio ih je njemački veleposlanik Michael Rott.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić izjavio je kako Paradu ponosa vidi kao "promoviranje tolerancije", što je obveza i svih članova Vlade Srbije i građana.

Jednakost jamče i Ustav i brojni zakoni, rekao je Ružić, a njegov kolega iz Vlade Zoran Đorđević poručio je da je Srbija zemlja u kojoj se poštuju ljudska prava i da ovogodišnja Parada ponosa to dokazuje.

"Radit ćemo na tome da se ljudska prava poštuju sve više i više, iz dana u dan. Srbija se promijenila i sada je potpuno drugačija zemlja. Srbija je otvorena zemlja, a Beograd je otvoren grad", rekao je Đorđević.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić nazvao je današnji dan u prijestolnici Srbije "praznikom demokracije" na kojemu se slave "svjetske i europske vrijednosti".

Veoma je važno da se građanima svijeta i Beograda pošalje poruka da je Beograd grad otvorenog srca koji poštuje toleranciju i slobodu svih i sve različitosti, istaknuo je gradonačelnik Beograda.

Ovogodišnji mimohod osiguravao je manji broj policajaca nego prethodnih godina, a sve središnje ulice duž trase kojom se kretala kolona sudionika Parade ponosa bile su zatvorene za promet. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.