Tjedni pregled Marka Repeckog: Epidemija uhljebitisa jača je od koronavirusa

GLAVNA tema ovoga tjedna definitivno je bila epidemija koronavirusa koji se nakon Italije proširio i na Hrvatsku. Prvi zabilježeni slučaj je mladić koji je s djevojkom boravio u Milanu i tamo se zarazio. Kasnije se doznalo da se radi o informatičaru iz Ericssona koji je boravio i na poslu pa je ispražnjena i njegova firma - zaposlenicima je rečeno da rade od kuće. Testiran je i njegov brat, za kojeg se također ustanovilo da ima koronavirus, no javnost je posebno zabavljala činjenica da djevojka s kojom je bio u Italiji nije zaražena. Apelirao sam na Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Krizni stožer da i djevojci izdaju potvrdu da je bolesna kako bi se prekinulo ismijavanje na društvenim mrežama i zaštitio dignitet IT sektora. Na kraju, nakon tri testiranja, utvrdili su da je ipak i djevojka zaražena tako da smo svi skupa mogli odahnuti. Srećom, svi kod kojih je do sada utvrđen koronavirus imaju tek blaže tegobe i nitko nije ozbiljnije ugrožen.

>Potvrđen koronavirus u Hrvatskoj

>Djevojka prvog zaraženog ipak ima koronavirus

Epidemija uhljebitisa u Baškoj Vodi

Epidemija jedne druge bolesti - uhljebitisa - u Hrvatskoj traje već desetljećima. Stalno se otkrivaju novi zaraženi pa je tako ovog tjedna kolega Vladimir Matijanić testirao načelnika Baške Vode Joška Roščića, za kojeg je utvrđeno da je pozitivan, ali je uhljebitisom uspio zaraziti i ljude oko sebe. Simptomi koji su zabilježeni kod članova obitelji su sljedeći: supruga ima koncesijsko odobrenje za ležaljke i suncobrane, kći je u nadzornom odboru komunalne tvrtke, jedan nećak zaposlen je u vatrogasnom društvu, drugi vodi konobu u općinskom vlasništvu… Navodno u krugu oko Roščića ima još zaraženih uhljebitisom, ali nisu još provedena sva potrebna testiranja pa za sada ne možemo otkriti o kome se točno radi.

>Otkriće Index Istraga: HDZ-ov šerif dao koncesiju ženi, a općinsku konobu nećaku

Šef HGK ima diplomu iz Banja Luke

Hrvatska gospodarska komora, još jedno žarište uhljebitisa, prošlog tjedna privukla nam je pažnju večerom koja je koštala 100 tisuća kuna u najelitnijem berlinskom hotelu, dok su ovog tjedna u fokusu stručne kvalifikacije njihovog šefa. Banja Luka je još u bivšoj Jugoslaviji bila poznata kao mjesto u kojem su se stručne kvalifikacije mogle steći brže nego drugdje. Ta se tradicija nastavila sve do danas pa je tako otkriveno da je i šef HGK Luka Burilović upravo u Banjoj Luci završio Univerzitet za poslovne studije, jedan od dva fakulteta za koje se sumnja da štancaju diplome za novac. Burilović je inače doktor znanosti. Očito su mu nakon uspješno završenog školovanja u inozemstvu porasli znanstveni apetiti pa je na osječkom Ekonomskom fakultetu obranio doktorat. 

>Šef HGK-a ima diplomu iz Banje Luke. Dodik kaže da fakultet dila lažne diplome

Hoćemo li plaćati štetu zbog Agrokora?

Afera Agrokor, kao i sav ostali kriminal, u Hrvatskoj je relativno brzo pala u zaborav. No ovih dana izašle su svježe vijesti koje su nas podsjetile da bi se moglo dogoditi ono što smo svi znali da će se dogoditi; da oni koji su u cijelom cirkusu sudjelovali - neće odgovarati. I da će na kraju sve skupa, kao i bezbroj slučajeva do sada - platiti porezni obveznici. Pokreću se dva postupka protiv RH zbog Agrokora. Prvi proces pokreće Raiffeisen, a drugi Adria Group Holding, tvrtka preko koje je nekad Ivica Todorić kontrolirao Agrokor. Republika Hrvatska je, prema navodima tužitelja, povrijedila bilateralne ugovore i međunarodno pravo donošenjem Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja, takozvanog Lex Agrokora. RBA Banka obratila se UN-u, dok se Adria Holding žalio Arbitražnom sudu Svjetske banke u Washingtonu. 

Osim toga, Optužno vijeće zagrebačkog Općinskog kaznenog suda odbacilo je optužnicu protiv predsjednika Uprave Francka Ivana Artukovića te bivšeg predsjednika Uprave, a sada člana Nadzornog odbora Dubravka Artukovića zbog optužbi za krivotvorenje mjenica u slučaju Agrokor. Postane li ova odluka pravomoćna, suđenja u ovome postupku neće ni biti.

>Pokrenute arbitraže protiv Hrvatske zbog Lex Agrokora

>Čelnicima Francka neće se suditi za lažiranje mjenica?

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.