Tjedni pregled Marka Repeckog: Ministarstvo misli da se turizmom bave idioti

Foto: Index, Pixsell

MINISTARSTVO turizma očito misli da ljudi koji se bave turizmom nisu dovoljno inteligentni da sami zaključe da će ove sezone, prema svemu sudeći, morati prilično sniziti cijene s obzirom na to da zbog epidemije koronavirusa dolazi do masovnih otkaza putovanja.  

Stoga su smislili akciju pod debilnim nazivom "Tjedan odmora vrijedan" u kojoj su okupili oko 100 sudionika, od hotela i restorana do prijevoznika, koji će domaćim turistima dati popust od 50 posto.  

S obzirom na to da svi navedeni i inače mogu davati popuste kakve i kome god žele, jasno je da je ova akcija izmišljena samo da bi Ministarstvo moglo pokazati da nešto, kao, radi, a osim toga, vrlo je upitno kada država organizira akcije koje ljude diskriminiraju prema tome koju putovnicu imaju. Ne izgleda baš kao nešto što je u skladu s pravilima zajedničkog tržišta Europske unije.

>Ministar turizma o sezoni: Hrvati će imati popuste od 50 posto

Hrvatska ima preko stotinu političkih stranaka, a u subotu je dobila još jednu. Radi se o stranci Fokus, na čijem čelu je Davor Nađi, dogradonačelnik Svete Nedelje. Nađi je bivši HNS-ovac koji je široj javnosti ranije postao poznat po nekim, za hrvatske prilike, neobičnim stvarima koje su napravili u Svetoj Nedelji, poput ukidanja prireza i nekih nameta, a u posljednje vrijeme i po ocjenjivanju gradskih službenika.

Stranka je do sad okupila nekoliko čelnika lokalnih jedinica, što pomalo podsjeća na Most, a ciljevi su im ukidanje poreza na dohodak, ukidanje poreza na reinvestiranu i zadržanu dobit, porez na isplaćenu dobit od 15 posto, smanjenje broja zaposlenih u državnoj administraciji za petinu te prilagodba klimatskim promjenama.


S obzirom na to da su hrvatski birači uglavnom skloni strankama čije su politike suprotne ovima koje Fokus obećava, teško da na parlamentarnim izborima mogu prijeći prag. Za dobiti izbore Hrvatima moraš obećavati penzije, doplatke, socijalnu pomoć i što više toga "besplatnog", a ne manje poreze.

>Hrvatska je dobila novu stranku. Ovo su joj glavni ciljevi

Epidemija koronavirusa - sad je sasvim jasno - imat će goleme posljedice na globalnu ekonomiju. Njemački ministar zdravstva pozvao je da se otkažu skupovi s više od tisuću sudionika. Sjever Italije je praktički pretvoren u karantenu, što će imati i velike negativne efekte na hrvatsku ekonomiju, s obzirom na to da je Italija, osim važnog emitivnog tržišta za hrvatski turizam, i jedan od najvećih trgovinskih partnera.

Goleme probleme, naravno, ima i avioindustrija, za koju se procjena štete za ovu godinu kreće oko 30 milijardi dolara. Problemi nisu zaobišli ni ionako problematični Croatia Airlines, koji bi i bez virusa već odavno bio u bankrotu da nije pomoći države, koja je i vlasnik kompanije. Zbog problema s kojima se suočava avioindustrija vlada je odustala od potrage za strateškim partnerom.


Vlada je u rujnu prošle godine donijela odluku kojom se stvaraju prethodno potrebni uvjeti da se osigura postupak dokapitalizacije Croatia Airlinesa. Prema toj je odluci provedba postupka dokapitalizacije trebala započeti najkasnije 1. lipnja 2020. godine, no to je sada propalo.

>S odabirom strateškog partnera za Croatia Airlines stali zbog koronavirusa

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.