Tko bi mogao pogoditi da Savi od kiše raste vodostaj?

Foto: Index/Pixsell/Luka Stanzl

"VRATIMO građane na Savu!" u trenutku prosvjetljenja gordo reče Gradonačelnik Svih Gradonačelnika. Oni oko njega zaklimaše glavama, negdje upisaše novu ideju i krenuše - jer što Gradonačelnik kaže, ne propituje se. I zaista, čitamo kako su kamioni još od ožujka odnosili zemlju s obala Save, uređene su ni manje ni više nego 34.000 metara kvadratnih površine i očišćeno je 75.000 metara kvadratnih postojećeg betonskog opločenja, sve kako bi od 1. lipnja građani oduševljeno navrli u korito Save, bavili se sportskim aktivnostima, pili kavicu, igrali badminton i sve što se već radi na livadama…

Samo, problem je što su to odlučili raditi u koritu rijeke. Onom širem, koje povremeno poplavi. Većina nas je učila još u osnovnoj školi, ali nije naodmet ponoviti - ona dva umjetna nasipa s obje strane rijeke služe za obranu od poplava kada se riječni tok podigne. Što znači da se sve ono travnato zelenilo između njih nalazi unutar korita rijeke. Kada se razina Save podigne, taj dio završi pod vodom. Tako je predviđeno.

Priručnici kažu da ne treba kampirati unutar korita rijeke

Razni priručnici za kampiranje navode kako ne treba kampirati odmah uz rijeku, a posebno ne unutar riječnog korita, jer se stvari mogu promijeniti u svega nekoliko minuta. Rijeka mijenja vodostaj i to se zna dogoditi jako brzo. Čak i netko tko samo povremeno boravi u Zagrebu zna da taj naplavni dio unutar riječnog korita služi da se "pospremi" velika količina vode koja povremeno protječe Savom, pri čemu je i sama rijeka dosta specifična. Količina vode u Savi iznimno je ovisna o topljenju snijega i kišama uzvodno te ju je u ovo doba ludih vremenskih promjena vrlo teško predvidjeti.

Dogodilo se ono što nitko nikada nije mogao pretpostaviti. Toliko najavljivani projekt "Aktivnosti na Savi" kasni jer je kiša napunila šire korito rijeke. Upravo ono koje i služi da se napuni kada jače pada kiša. Projekt je odgođen dok ne padne vodostaj. A i onda će stavljati montažne objekte kako bi ih makli kada se vodostaj digne (kada će to biti, opet se ne može reći sa sigurnošću). Uza sve troškove koji idu uz takva sklapanja i rasklapanja. Svi uključeni u projekt će izgledati poput najavljivača na festivalu koji svako malo uleti na pozornicu, obavi svoje i nestane iza zavjese.

Potpuna nesposobnost hrvatske politike

Ovaj projekt genijalno pokazuje besmisao i nesposobnost cijele hrvatske politike. Vidjeli su negdje vani kako se ljudi odmaraju i zabavljaju uz riječni tok (gdje su počesto i najskuplje nekretnine). Jedan je došao na ideju: "Idemo i mi tako!" I onda, daj bager (jer u nas ništa bez bagera!), pročisti područje i na primjedbu nekog razumnog da je u pitanju naplavni pojas, odnosno unutarnja strana korita rijeke, drugi se sjetio: "Pa stavit ćemo montažne objekte." Kakva ideja, kakvi genijalci!

U svijetu inače ima puno gradova u kojima se građevine i parkovi nalaze tik uz rijeku, ali postoji jedan štos, koji uz Google Maps može otkriti svatko. U pravilu, taj originalni stari tok rijeke kroz grad ima i kanal izvan grada ili kroz noviji dio grada - kojim protječe većina vode. Rijeka je, dakle, kanalizirana. Sustav brana i malih hidroelektrana je posložen tako da kroz centar ide uvijek ista količina vode. Vodostaj je uvijek isto i onda se uz takvu rijeku mogu graditi kuće, poslovne zgrade i parkovi koji se naslanjaju izravno na riječni tok. Nekoliko kilometara dalje nalazi se kanal koji je sada postao glavni tok i koji preuzima svu vodu kada vodostaj naraste. Mi imamo projekt i za to - postoji cijela serija projekata, rađenih godinama, pod nazivom "Zagreb na Savi".

Zanimljivo - imamo projekt koji bi sve ovo riješio na smislen način. I donio još hrpu prednosti Zagrebu. Ali nemamo ljude i kapacitete koji će to provesti. Projekt leži u ladici.

Zagreb na Savi

Cijeli model "Zagreba na Savi" je koncepcijski izvrstan. Ukratko, oteretni kanal Sava-Odra (koji se sada aktivira jednom u nekoliko godina, kod iznimno visokih vodostaja) bitno bi se proširio i na kraju ponovno spojio sa Savom. Riječni tok bi se regulirao ispred grada pa bi u sam Zagreb dolazila ograničena količina vode, a sve što ne bi stalo u taj osnovni tok išlo bi kanalom oko grada.

Uz pomoć ustava i nizinskih hidroelektrana riječni tok bi se preusmjerio pa bi Sava protjecala samo onim dijelom korita kojim redovito protječe. To bi cijeli sustav nasipa učinilo suvišnim i Zagreb bi dobio mnogo hektara fantastičnog zemljišta za parkove, prometnice i gradnju. Grad bi se mogao doslovno transformirati u modernu metropolu, kako i priliči ovom stoljeću. No za realizaciju takvog projekta trebaju milijarde (makar bi, s druge strane, projekt i donio milijarde), treba vizija, treba suvremena tehnologija, treba netko tko zna s investitorima razgovarati na engleskom jeziku. Ukratko, treba puno toga što grad koji u stanju nije ni provući tramvajsku prugu do Laništa ili posložiti nekoliko kilometara pruge do aerodroma - ne može.

Vidjela žaba da se konji potkivaju pa i ona digla nogu

Negdje se vani vidjelo kako to izgleda. I onda, umjesto da se stvari razvijaju kako treba, projektom koji bi promijenio grad i stvorio uvjete da Zagreb riješi hrpu svojih prostornih problema i još dovuče neke investitore - idemo bagerima izravnati teren i posijati travu! A onda, kako je Sava jogunasta, staviti montažne objekte koje ćemo sklapati čim Vakula najavi malo jaču kišu. Nedostaju još ringišpil i štandovi sa ćevapima da Cirkus Balkan bude kompletan.

Priča o ovom projektu je, dragi čitatelji, tipična priča o Hrvatskoj. Potkapacitirani političari su negdje nešto vidjeli i onda, ne razumijevajući i ne shvaćajući cjelinu, ne poštujući struku i ne obazirući se ni na sve jogunastiju prirodu - idemo sada kruha i igara! Staviti neke šatore, zastavice, ćevape na ražnju, presjeći vrpcu s trobojnicom, sve za malo slave, sve za nekoliko glasova. A i struka i većina drugih će šutjeti, čekajući od te iste politike neku pinku. Netko glasove kojima održava većinu u saboru, netko drugi besplatnu porciju ćevapa. Svakome prema potrebama, kako bi rekli stari komunisti.

I na kraju savjet: ako ovo ljeto odete s društvom na kampiranje (preporučujem, odlična zabava), šator postavite izvan riječnog korita, u što god vas drugo uvjeravali hrvatski političari.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.