Tko će platiti sva Vladina obećanja?

TKO TO točno garantira da će Vlada ispuniti sve što je obećala? Kvragu, lako je reći da ćete netko dobiti milijardu i pol kuna, ali odakle bi se taj novac trebao izvući, to je pitanje za bankrot države.

HDZ-ova vlada razvila je po financije države neugodnu naviku pristati na bilo koji zahtjev ukoliko ga podrži dovoljan broj ljudi u prosvjedima. Sindikati, studenti, seljaci, svejedno je tko prosvjeduje i što traži, HDZ svaki put obeća nekakve novce. U nekim pregovorima prođe bolje, u nekima ne baš dobro, ali zapravo se stvorila politička klima u kojoj je dovoljno biti glasan i dobiti barem nešto.

Pitanje je kako ispuniti obećanja koja Vlada daje kako bi si kupila koji tjedan mira. Neki dan je mljekarima obećano milijardu i pol kuna, pa se vrlo brzo shvatilo da tih novaca nema. Tj., znalo se da tih novaca nema kad se dalo obećanje, ali je HSS-ov ministar Božidar Pankretić istinu rekao javno. Vlada treba ispuniti i obećanja koja će dati poljoprivrednicima, a i tu će se raditi o ponekoj milijardi. U pragovorima sa sindikatima oko plaća u javnoj službi uspjelo se proći malo jeftinije, ali i obećanje o rastu plaća s rastom BDP-a je nekakva fantazmagorija koja će se teško pomiriti s realnošću.

Dugovi, obaveze, naplate

Za manje od dva tjedna Hrvatska mora otplatiti oko 160 milijuna eura samuraj obveznica, koje je koalicijska vlada izdala 2000. godine. Prije mjesec dana dvije su bonitetne agencije srušile kreditni rejting državi, stavivši ju na samo dno umjerenog kreditnog rizika. Konačno su svi priznali da će propast turističke sezone nanijeti težak udarac državnim financijama, pa će se na jesen morati raditi novi rebalans proračuna.

Veliko je pitanje kako u taj rebalans ubaciti i nova obećanja, jer država se doslovno nalazi u situaciji kad joj svaki milijun predstavlja ozbiljne probleme. Uostalom, fascinantna je i činjenica da se proračunom barata kao nekakvim okvirnim dokumentom, kojega se može mijenjati svaki put kad realnost sustigne fantaziju u koju Sanaderovi ministri bježe kad im zaprijete ulični nemiri.

Katastrofalna politika

U međuvremenu se nije učinilo ama baš ništa da bi se na bilo koji način odgovorilo na ekonomsku krizu. I kreditne su agencije upozorile kako vladin program ekonomskim mjera ne predstavlja stvarne poteze, nego skup besmislenih obećanja koja neće imati nikakav učinak na gospodarstvo.

Hrvatska će morati tražiti kredit MMF-a da bi kontrirala prijetnjom bankrota. To je sasvim izvjesno. Prva stvar koju će MMF tražiti bit će smanjenje javne potrošnje i racionalizacija javne uprave, što je ionako stvar na koju Hrvatsku godinama upozoravaju iz Europske unije. Za nekoliko će se mjeseci, dakle, vlada naći suočena s pravom kvakom 22. Morat će reorganizirati državnu administraciju (jer to je ta crna rupa javne potrošnje) da bi dobila novac za preživjeti, ali će se istodobno suočiti s nezadovoljstvom i gotovo sigurnim prosvjedima sindikata u državnoj upravi. Što li će se onda obećati, teško je uopće predvidjeti.

Svi događaji u zadnjih pola godine pokazuju koliko je zapravo kontraproduktivna i štetna HDZ-ova politika neutemeljene potrošnje i vječnih obećanja kojima se na najjeftiniji način kupuju glasovi. Bilo bi zaista krajnje vrijeme da se ta stranka probudi i počne razmišljati o tome kako će na uštrb kratkotrajnog političkog mira uspjeti izvući neku dugoročnu korist za državu.

Jovan Dragišić
Foto: Vjekoslav Skedlar (Cropix)
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.