USKORO DRUGI SASTANAK TRUMPA I KIMA

Tko će pobijediti, Kim ili Trump? To je krivo pitanje

Foto: Hina/EPA, 123rf

DOK U Hanoiu teku pripreme za današnji susret Donalda Trumpa i Kim Jong-una, drugi u godinu dana - i drugi susret američkog predsjednika i sjevernokorejskog vođe u povijesti - analitičari uglavnom postavljaju pitanje tko će pobijediti u ovom diplomatskom duelu. No je li to pravo pitanje - ili je pobjeda za obje strane sama činjenica da, nakon vrlo opasnih tenzija koje su prijetile ratom, ponovo razgovaraju?

>> TIJEK DRUGOG SASTANKA TRUMPA I KIMA MOŽETE PRATITI NA INDEXU OD 12 SATI

>> Trump i Kim stigli u Vijetnam, što će dogovoriti? Stručnjaci: Trump će popustiti

"Da nisam bio izabran za predsjednika SAD-a, sad bismo, po mom mišljenju, bili u velikom ratu sa Sjevernom Korejom i potencijalno bi milijuni ljudi poginuli", rekao je Trump u svom ovogodišnjem govoru o stanju nacije - iako je upravo on prije manje od dvije godine prijetio Sjevernoj Koreji "vatrom i bijesom kakve svijet nije vidio". U međuvremenu je napravio potpuni zaokret - Kim više nije bio "manijak" i "čovjek-raketa", nego "sposoban" i "vrlo talentiran" lider u kojeg se "zaljubio" nakon što mu je ovaj pisao "divna pisma". 

Razgovor bolja opcija od rata

Naravno da je razgovor bolja opcija od rata i zvuči prilično samorazumljivo. A 2017., uslijed uzastopnih sjevernokorejskih testiranja hidrogenske bombe i niza interkontinentalnih balističkih projektila koji navodno mogu pogoditi SAD, zaista se činilo da je rat pitanje vremena. Iako Trumpov odlazak iz jedne krajnosti u drugu izgleda kao potvrda njegove impulzivnosti i nekoherentnosti, njemu skloniji analitičari smatraju da je sve dio istog, vrlo učinkovitog, plana "mrkve i batine" kojim će pridobiti Kima i konačno riješiti korejsko pitanje - nešto što Barack Obama i svi ostali prethodnici nisu znali ili se nisu usudili. 

>> EKSPLOZIJA HIDROGENSKE BOMBE Sad je jasno: Sjeverna Koreja i Amerika su na rubu otvorenog rata

No Nicholas Eberstadt, politički ekonomist i specijalist za Sjevernu Koreju, u članku za Washington Post piše da će Kim vjerojatno još jednom izići kao pobjednik sa sutrašnjeg summita u Vijetnamu, kao što je izišao kao pobjednik s prošlogodišnjeg summita u Singapuru. 

Razlog za to je jednostavan, tvrdi kolumnist Washington Posta: Kim ima strategiju, a Trump nema. Dok se Trumpova administracija naprosto nada da će nekako učiniti svijet sigurnim od Sjeverne Koreje, Kim ima stvarni plan kako učiniti svijet sigurnim za Sjevernu Koreju - odnosno za svoj režim. Njegov plan je, kao i u slučaju njegovog oca i djeda koji su pri njega 60 godina vladali zemljom, nije ništa manje nego bezuvjetno ujedinjenje Korejskog poluotoka pod svojom vlašću. A nuklearno oružje mu je neophodno za ostvarenje tog cilja i teško je zamisliti da će ga se svojevoljno odreći. 

Trumpova strategija "maksimalnog pritiska" pomoću ekonomskih sankcija ipak je djelovala u smislu da je za Pjongjang predstavljala veću egzistencijalnu prijetnju od politike ranijih američkih vlada. No Kim je početkom prošle godine krenuo u diplomatsku protuofenzivu - samoinicijativno je proglasio suspenziju daljnjih raketnih i nuklearnih testiranja pod izlikom da su nuklearni i balistički kapaciteti Sjeverne Koreje već "potpuno dokazani". Pozvao je Seul na pregovore o nacionalnom jedinstvu, što je južnokorejski predsjednik Moon Jae-in bez oklijevanja prihvatio. 

Kim opet prijetio da će prekinuti pregovore ako se ne prekinu sankcije

>> Sad je prilično jasno: Kim je vrhunski izvozao Trumpa u Singapuru

Stvari su se brzo počele razvijati - prvo s povijesnim susretom Kima i Moona na granici u travnju, a zatim između Kima i Trumpa u lipnju u Singapuru. I iako su njih dvojica na kraju potpisali deklaraciju o "denuklearizaciji Korejskog poluotoka", do danas se nisu dogovorili što to točno znači i kako taj cilj ostvariti, a Kimov režim je za to vrijeme potiho nastavio sa svojim nuklearnim i balističkim programom.

Prema novoj studiji Centra za međunarodnu sigurnost i suradnju Sveučilišta Stanford, Sjeverna Koreja je lani proizvela dovoljno nuklearnog goriva za sedam novih atomskih bombi. A kako je u studenom prošle godine pisao New York Times, pozivajući se na još jedno stručno istraživanje temeljeno na satelitskim snimkama Pjongjang je nastavio tajno unaprjeđivati više od deset pogona za lansiranje konvencionalnih i nuklearnih bojevih glava dok je javno demontirao jedan od njih. 

A dok je Kim u predzadnjem novogodišnjem obraćanju iznenadio svijet ponudom pregovora i diplomatskog rješenja sukoba s Južnom Korejom i SAD-om, ove je godine još jednom zaprijetio da će, "ako (SAD) ustraje u nametanju sankcija i pritiska protiv naše Republike, možda biti prisiljeni potražiti novi način obrane suvereniteta zemlje i vrhovnih interesa države te za ostvarivanje mira i stabilnosti na Korejskom poluotoku".

>> Trump misli da ima neodoljivu ponudu za Kima. Hoće li je Kim prihvatiti?

Stoga bi, ako Kim i Trump ostanu sami u sobi u Hanoiu i tamo donesu određene odluke, sve moglo završiti jednostranim ustupcima SAD-a Sjevernoj Koreji, na Kimovo veliko zadovoljstvo. Kim bi tako mogao izvući ustupke poput ukidanja ili ublažavanja sankcija za nešto što je već napravio - prekid testiranja projektila - ili bi se mogao praviti da mu je Trumpov prijedlog ekonomske modernizacije u zamjenu za denuklearizaciju zanimljiv, dok u isto vrijeme želi i modernizaciju i nuklearni arsenal. A ako Trump i Kim u Vijetnamu potpišu mirovni sporazum kojim bi se nakon 65 godina konačno formalno završio rat na Korejskom poluotoku, Kim bi mogao iskoristiti taj dokument da zauzvrat zatraži povlačenje američkih snaga s poluotoka - što zauzvrat ostavlja Južnu Koreju izloženu napadu sjevernog susjeda.

Stratforov stručnjak: Summiti nemaju pobjednike i gubitnike

S druge strane, viši strateški analitičar američke geopolitičke obavještajne tvrtke Stratfor, Rodger Baker, smatra da summiti poput ovoga nisu natjecanja u kojima se određuju pobjednici i gubitnici. On je u analizi prošlogodišnjeg summita u Singapuru možda najuvjerljivije izložio argument da se radilo o dalekosežnoj promjeni paradigme u odnosima SAD-a i Sjeverne Koreje.

Unatoč svom nepovjerenju i suprotstavljenim interesima dviju strana, taj summit je otvorio mogućnost da se prekine višedesetljetni ciklus njihovih neprijateljskih odnosa. A dvije presudne stvari koje je summit postigao su, tvrdi Baker: prvo, klanjanje političkih zapreka koje su sprečavale normalni i redoviti dijalog između Washingtona i Pjongjanga; i drugo, opunomoćivanje podređenih dužnosnika i birokrata da sami ispregovaraju detalje dogovora, nudeći i tražeći taktičke ustupke u skladu sa širom strategijom svoje strane. 

SAD i Sjeverna Koreja, naime, nikad nisu uspostavili normalne diplomatske odnose, što je otežavalo komunikaciju i otvaralo prostor za nesporazume. Washington je prije Trumpa uvijek postavljao normalizaciju bilateralnih odnosa kao moguću nagradu, a zaustavljanje nuklearnog programa kao preduvjet za pregovore. Trump je zaključio da su razgovori dobri sami po sebi i da je mogućnost konačnog dogovora vrijedna rizika. U tom smislu, vjerojatno je u pravu - čak i ako pregovori potpuno propadnu, to što je Pjongjang prekinuo provocirati svijet opasnim testiranjem projektila i atomskih bombi predstavlja znatan napredak. No za Južnu Koreju i druge susjede koje Kimov militarizam ugrožava, to neće značiti puno ako Trump dozvoli da ga Kim prevesla. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.