Tko je bio Kofi Annan, prvi međunarodni diplomat crne boje kože

Foto: EPA

“KOFI Annan bio je globalni državnik i privrženi internacionalist koji se cijeli život borio za bolji i miroljubiviji svijet”, objavila je Kofi Annan Fondacija povodom smrti čovjeka po kojem nosi ime, bivšeg glavnog tajnika UN-a te dobitnika Nobelove nagrade za mir.

Kofi Annan preminuo je u 81. godini u bolnici u švicarskom Bernu nakon kratke bolesti.

Unuk i nećak plemenskih poglavica

Rođen je 1938. godine u aristokratskoj obitelji u Kumasi, u Gani, tada britanskoj koloniji. Sestra blizanka umrla mu je 1991. godine. Annan se kao unuk i nećak plemenskih poglavica školovao u elitnoj metodističkoj školi Mfantsipim koju je završio 1957. godine, kad se Gana osamostalila od Velike Britanije.

“Bilo je to uzbudljivo vrijeme. Moja generacija je vidjela promjene u Gani zbog kojih smo odrasli misleći da je sve moguće”, reći će kasnije o tom vremenu Annan za The New York Times.

Nekoliko diploma i poznavanje brojnih stranih jezika

Daljnje školovanje je nastavio na četiri različita fakulteta u domovini, Minnesoti, Švicarskoj i Massachusettsu. Imao je master diplome iz znanosti te međunarodnih odnosa. Uz materinji jezik Akan, tečno je govorio engleski, francuski te nekoliko afričkih jezika.

Život proveo kao međunarodni javni službenik

Karijeru u UN-u započeo je 1962. godine kao službenik u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. Cijeli svoj život proveo je kao međunarodni javni službenik uz iznimku od 1974. do 1976. godine kad je bio direktor turizma u Gani.

Od 1987. godine počinje njegov uspon u redovima UN-a, u devedesetima je bio zadužen za mirovne operacije te je bio izaslanik UN-a za bivšu Jugoslaviju.

Dva mandata na mjestu glavnog tajnika UN-a

Na mjesto glavnog tajnika UN-a došao je početkom 1997. godine kad je zamijenio dr. Boutros Boutros-Ghalija na toj poziciji. Bio je prvi glavni svjetski diplomat crne boje kože.

Njegovim najvećim postignućima na poziciji glavnog tajnika UN-a smatra se osnivanje Global AIDS and Health Funda te dobivanje Nobelove nagrade 2001. godine zajedno s UN-om za “rad na bolje organiziranom i miroljubivijem svijetu”.

Protivio se invaziji na Irak zbog čega je bio u sukobu s tadašnjom administracijom Georgea W. Busha.

"Globalna solidarnost je neophodna i moguća"

Annan se umirovio krajem 2006. godine, a zamijenio ga je Ban Ki-Mun.

“Globalna solidarnost je neophodna i moguća. Neophodna je jer bez nje nijedno društvo ne može biti stabilno i ničiji prosperitet uistinu siguran”, rekao je tada u svom oproštajnom govoru u sjedištu UN-a u New Yorku.

Optužbe za korupciju i seksualno zlostavljanje

No njegov rad u UN-u, posebice tijekom drugog mandata, obilježile su i optužbe za korupciju, nesposobnost i seksualno zlostavljanje. Njegov sin Kojo bio je umiješan u korupcijsku aferu s pronevjerom sredstava iz iračkog programa "nafta za hranu".  

Nakon umirovljenja nastavio s humanitarnim radom

Nakon umirovljenja vratio se u Ganu gdje se uključio u rad brojnih međunarodnih organizacija poput Alliance for a Green Revolution in Africa.

Bio je i član The Eldersa, grupe globalnih čelnika koju je osnovao Nelson Mandela s ciljem borbe za zaštitu ljudskih prava.

Nakon odlaska s mjesta glavnog tajnika UN-a bio je i posebni izaslanik UN-a u Siriji, gdje je pokušao pomiriti zaraćene strane, no nakon šest mjeseci dao je ostavku, a u rujnu je postavljen je na čelo UN-ove komisije za rješenje mjanmarske migrantske krize.

Mnogi se opraštaju od Annana

“Kofi Annan je bio lučonoša za dobro. S dubokom žalošću sam doznao za vijest o njegovoj smrti”, poručio je aktualni glavni tajnik UN-a Antonio Guterres kojem su se u izrazima sućuti pridružile I brojne druge međunarodne organizacije, političari I čelnici.

"Šokiran sam smrću Kofi Annana kojeg sam vidio prije samo nekoliko tjedana. Kofi Annan je bio veliki diplomat, istinski državnik i divan kolega kojeg su svi poštovali i koji će svima nedostajati", poručio je bivši britanski premijer Tony Blair na Twitteru.

"Bio je zbilja inspirirajući vođa i državnik. Ponosan sam što sam ga poznavao. Svima će nedostajati", napisao je austrijski kancelar Sebastian Kurz.

"Duboko sam ražalošćen smrću Kofija Annana. Bio je jedan od pravih globalnih vođa našeg vremena. Čovjek hrabrosti, mudrosti i prijateljstva. Čast mi je što sam imao privilegiju raditi s njim", napisao je bivši švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt.

I International Organization for Migration pri UN-u na Twitteru se oprostila od Annana uz riječi: “Danas tugujemo zbog gubitka velikog čovjeka, vođe, vizionara. Zbog gubitka vrijednog života. Zbog gubitka života koji vrijedi slaviti.”

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.