Tko je bugarska prodavačica magle koja je zavaljala Kolindu?

Foto: Facebook

DVIJE najviše rangirane hrvatske političarke podržale su Kongres poduzetnica zajedno s, po svemu sudeći, prevarantskom tvrtkom koja posluje po principu financijske piramide.

>>NOVA BLAMAŽA Kolinda pokrovitelj konferencije čijeg glavnog sponzora istražuje policija


>>Ministrica Dalić nakon Indexovog otkrića naprasno otkazala skup

Nakon što je Index otkrio da je generalni sponzor Kongresa poduzetnica jugoistočne Europe sumnjiva tvrtka na koju je upozorila i Hrvatska narodna banka (HNB), obje pokroviteljice, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i potpredsjednica Vlade Martina Dalić, otkazale su svoj dolazak.

Uz svu silu savjetnika i službi koje im stoje na raspolaganju, političarke su tek nakon teksta na Indexu pokušale umanjiti štetu. No na službenim stranicama Kongresa i dalje se navode kao pokroviteljice: Ured predsjednice, Ministarstvo poduzetništva (koje je sada pripojeno gospodarstvu) i Grad Zagreb stoje ponosno uz banner OneCoina koji poziva na financijsku revoluciju. Riječ je zapravo o prevarantskoj shemi izvlačenja novca od naivnih.

U Njemačkoj dosuđena uvjetna kazna

Redakciji Indexa javio se i čitatelj iz Njemačke koji nam je dao dodatne informacije o Ruji Ignatovoj, osnivačici OneCoin projekta, kriptovalute koja je u nekim zemljama Europske unije zabranjena, u drugima je pod policijskom istragom, dok su u trećima potrošači upozoreni na to da bi lako mogli biti prevareni. Ruji Ignatovoj njemački sud je izrekao 14 mjeseci uvjetne kazne, no riječ je o drugom grijehu iz prošlosti. Osuđena je, skupa s ocem Plamenom Ignatovim, zbog varanja partnera i radnika u tvornici metala u Njemačkoj, koja je nakon njihova upravljanja otišla u stečaj.



Tvrtka OneCoin registrirana je na Gibraltaru, a sjedište joj je u Bugarskoj. Ova navodno uspješna poslovna žena snažno je upregnula tim koji gradi njezin kult ličnosti. U tu svrhu često nudi sponzorstva kako bi je organizatori različitih skupova kasnije zvali kao uglednu govornicu, a voli plaćati i novinske oglase koji izgledaju poput novinarskih članaka.

Doktorirala je pravo, razbacuje se obrazovanjem na sveučilištima Oxford i Konstanze te radnim iskustvom u konzultantskoj kući McKinsey, no morat ćete joj vjerovati na riječ, jer smo te podatke pronašli samo u njezinoj promotivnoj brošuri.

Dropulić: Znači li to da ni s Bandićem ne treba surađivati?

U spomenutoj brošuri također se hvali da je sudjelovala na konferencijama s bugarskim predsjednikom i bivšim švedskim premijerom. Baš kao što će se vjerojatno pohvaliti i time da je podržala konferenciju s hrvatskom predsjednicom i potpredsjednicom Vlade. Portal BehindMLM.com, koji prati piramidalne ili multi level marketing sheme, tvrdi da je trebala nastupiti i na ovom zagrebačkom skupu, ali je organizator od toga odustao nakon upozorenja HNB-a.

Sanela Dropulić iz Virtualnog poduzetničkog centra koji je organizirao Kongres, tvrdi da im je OneCoin pristupio preko kontakata iz bugarskog veleposlanstva. "Nisu u tom trenutku imali nijednu pravomoćnu presudu. I gradonačelnik Milan Bandić imao je, i još uvijek ima, nekoliko sudskih parnica. Znači li to da nismo smjeli surađivati ni s Gradom Zagrebom?" kazala je za Index.

Umirovljeni brigadir traži nove rudare

OneCoin već djeluje u Hrvatskoj, i to preko podružnice OneLife koja je smještena u šoping centru Prečko. Već su održali niz predavanja u Zagrebu, Splitu i Puli. Njihov suradnik je i Berislav Šipicki, umirovljeni brigadir Oružanih snaga RH, koji preko YouTubea mami ljude pričom o isplativom online rudarenju i bonusima za nove članove.    


Vjerujući da će tako lakše šarmirati klijente, Ruja Ignatova uvijek u potpisu uz doktorsku titulu dodaje i onu manje formalnu: vizionarka. Na Facebooku je pozirala uz zlatnu tortu s križem na vrhu, na kojoj je ispisano: "Happy Birthday Crypto Queen". Zajedno sa suradnicima, koje naziva liderima, prodaje kriptovalutu na turnejama od Johannesburga preko Bangkoka do Vladivostoka. Među "liderima" je i Finac Juha Parhiala, vlasnik dijamantnog statusa, za kojeg se navodi da je osoba koja je najviše zaradila od OneCoina. U toj bajci se priča da Juha, koji živi na Tajlandu, zarađuje već milijun dolara mjesečno od magične kriptovalute.



No njoj to nije bila prva valuta s kojom je poslovala, iz starijih snimki vidljivo je to da je u Aziji prije OneCoina promovirala BigCoin. Problem s tom kriptovalutom bio je isti kao i s ovom novom, ali i sa svim Ponzijevim shemama: valuta nije imala nikakvu stvarnu vrijednost izvan sheme u koju ste morali investirati. A da bi ste u njoj stajali bolje, trebate dovlačiti nove članove.

Kako funkcionira OneCoin?

Ovako funkcionira OneCoin: novi članovi kupuju edukativne pakete koje plaćaju od 100 do 118.000 eura kako bi "stekli znanje o kriptovalutama i financijskim tržištima". To što nazivaju "obrazovnim materijalima", zapravo su kopije članaka i knjiga dostupnih besplatno na internetu. Taj se novac onda dijeli između Ruje Ignatove i malog kruga "top lidera" (polovica novca) te lokalne mreže organizacije koja je dovela novog člana. Ne postoji nikakva financijska revolucija, riječ je samo o lošoj kopiji bitcoina. S jednom ključnom razlikom.

To i nije kriptovaluta jer je nema na slobodnom tržištu

Ova kriptovaluta potpuno je centralizirana i njome se ne trguje na slobodnom tržištu kao primjerice bitcoinom, pa ne postoji način da se objektivno utvrdi njezina vrijednost. A i to postojeće interno tržište vrlo je neobično, pa se primjerice bilo zatvarilo na dva tjedna "zbog radova". Tamo se OneCoini mogu zamijeniti za eure, no trgovati ne može bilo tko - to je privilegija onih koji su uložili više iznose, i to uz dnevne limite.
 
Osim obrazovnog materijala, članovi dobivaju tokene kako bi mogli proizvesti (rudariti) određen iznos kriptovalute OneCoin. Ruja Ignatova i njezin tim umjetno napuhuju cijenu valute (prije godinu dana vrijedio je 1 euro, danas oko 8 eura) i obećavaju da će vrijediti 25 eura u 2018.

Cijeli sustav živi od pohlepe ili nade, kako god to nazivali, novih članova koji se nadaju da će utrostručiti vrijednost svojih stvarnih eura u manje od godinu dana. Zbog sumnje da neće nikad ostvariti povrat visokih ulaganja, OneCoin se istražuje u Bugarskoj, Finskoj, Švedskoj i Latviji. I dok se Ruja Ignatova i njezin mali tim "glavnih lidera" bogate, tisuće običnih članova će završiti u siromaštvu. Poput mnogih drugih, ni Hrvati nisu imuni na ovu bajku o "uspjehu", pa će nažalost mnogi biti povrijeđeni na kraju igre.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.