Tko je Ivica Kinder? Studirao u Kini, Kolinda ga izabrala za šefa VSOA-e

Foto: Hina

PREDSJEDNIK Republike Hrvatske Zoran Milanović danas je objavio kako želi smijeniti ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA) Ivicu Kindera.

U Uredu predsjednika ističu da Milanović smatra kako ravnatelj VSOA-e, kao osoba odgovorna za funkcioniranje agencije, ne može više obavljati tu dužnost nakon što su u izvješću Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost (UVNS) o izvanrednom neposrednom stručnom nadzoru VSOA-e navedene opsežne i teške povrede.

>> Milanović pokrenuo razrješenje šefa VSOA-e zbog milijunske pronevjere

Ured predsjednika dodaje da je Milanović postupak pokrenuo u skladu sa Zakonom o sigurnosno-obavještajnom sustavu RH, u kojem stoji kako "postupak za razrješenje ravnatelja sigurnosno-obavještajnih agencija mogu pokrenuti Predsjednik Republike, predsjednik Vlade i Hrvatski sabor".

Studirao u Kini

Tko je general-bojnik Ivica Kinder, kojeg Milanović želi smijeniti?

Kinder je prvi put ravnateljem VSOA-e imenovan 10. srpnja 2015. godine, a mandat mu je produljen 2019. Kinder je bio kadar Kolinde Grabar-Kitarović, a imenovan je u dogovoru s tadašnjim premijerom Zoranom Milanovićem. Ovaj mandat je pak trebao trajati do srpnja 2023., ali čini se da to neće biti tako.

Prema biografiji koju je objavio MORH, general Kinder završio je intergransku Zapovjedno-stožernu školu Blago Zadro, Ratnu školu kopnene vojske SAD-a, gdje je stekao i magisterij studija strategije, te Međunarodni tečaj na školi za obrambene studije Sveučilišta nacionalne obrane Narodnooslobodilačke vojske NR Kine. 

Također je završio Vojno-diplomatsku školu Ministarstva obrane RH i jednogodišnji studij na Diplomatskoj akademiji Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH. Na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je 1990., magistrirao 1999. i doktorirao 2011. godine.

Sudionik Domovinskog rata

Sudionik je Domovinskog rata od 1991. kao pripadnik pričuvnog sastava Ministarstva unutarnjih poslova RH i Središta za obuku Hrvatske vojske.

Bio je prvi hrvatski vojni savjetnik u Stalnoj misiji RH pri Ujedinjenim narodima u New Yorku, a tijekom službe u Glavnom stožeru OS-a RH obnašao je dužnosti zamjenika načelnika i načelnika Personalne uprave. Dužnost pročelnika Vojnog kabineta Predsjednika RH obnašao je od siječnja 2013. do srpnja 2015. godine.

Odlikovan je Spomenicom domovinskog rata, Spomenicama domovinske zahvalnosti za pet i 10 godina časne i uzorne službe, Redom hrvatskog pletera, Redom hrvatskog trolista, Redom bana Jelačića i Redom Ante Starčevića.

Skandali VSOA-e

Bez obzira na takvu biografiju, Kindera su kao šefa VSOA-e pratili skandali.

Primjerice, Nacional je pisao da je Kinder promaknuo Neru Patrlj i Gorana Kovačića, dvije osobe koje su sudjelovale u nekim spornim špijunskim akcijama u tzv. Operaciji Kameleon, uperenima protiv organizacija civilnog društva i ljudskih prava. Za Patrlj se navodi da je postala pomoćnica ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne agencije za analitičke poslove, a za Kovačića da je postao čelnik nadzornog odjela iste agencije.

VSOA je i u financijskim skandalima. Dio pripadnika Vojne sigurnosno-obavještajne agencije pronevjerio je najmanje dva milijuna kuna na službenim zadacima u Libanonu, Poljskoj i Litvi, objavili su mediji. Spominjali su se i obračuni unutar službe u koje je bio uključen Kinder, pa i nezakonito prisluškivanje.

Prema podacima iz imovinske kartice, Kinder je mjesečno neto zarađivao 24.792,80 kuna. Ima stan od 50 četvornih metara u Zagrebu, u suvlasništvu sa suprugom, kao i dva automobila (Opel i Suzuki).