Tko je mladi SDP-ovac koji je pretukao Domagoja Hajdukovića?

Foto: Facebook

TOMISLAVU MIKULINU smješkala se zavodljiva karijera novog Tomislava Sauche, a onda je nasrnuo na partnera, stranačkog kolegu te nositelja stranačke liste u četvrtoj izbornoj jedinici Domagoja Hajdukovića i lijepa karijeristička bajka neočekivano je brzo došla do kraja.

>> SDP-ovog zastupnika u Osijeku pretukao drugi SDP-ovac, šef Bernardićevog ureda

Barem ovo poglavlje. Mikulin je mlad čovjek, ljudski vijek sve dulji, a pamćenje sve slabije, tko zna gdje će se dojučerašnji perspektivni socijaldemokrat ukazati u budućnosti. Uostalom, mnoge je bivše stranačke drugove iznenadio kad se pojavio na Iblerovu trgu u stranačkoj središnjici, kao dio paketa novih snaga koje je sa sobom doveo Davor Bernardić, šef SDP-a.

Još jutros su se u SDP-u pravili da se baš ništa ne događa

Nećemo o budućnosti, nego o sadašnjosti: uspon mu je zaustavljen, Predsjedništvo SDP-a na telefonskoj je sjednici odlučilo "da se višeg stručnog suradnika, zaposlenog u Središnjici stranke Tomislava Mikulina isključi iz članstva stranke te da ga se udalji s radnog mjesta", objavili su danas iz najveće opozicijske stranke te precizirali kako je povod "fizički napad na saborskog zastupnika SDP-a Domagoja Hajdukovića".

>> Izbačen šef Bernardićevog ureda koji je prebio SDP-ovca: "Inače nije konfliktan"

Još jutros u SDP-u su se pravili da se ništa ne događa i da ništa ne znaju, a onda su valjda shvatili kako je povod prekardinalan za primjenu strategije noja pa su podijelili s javnošću da su se drugu Mikulinu zahvalili na uslugama. U popodnevnim je satima Biljana Gaća, predsjednica Foruma mladih SDP-a, na N1 televiziji ustvrdila kako je ovo slučaj obiteljskog nasilja i da je kod nasilja u obitelji najteže ženama i pripadnicima LGBTQ zajednice.

>> SDP-ovka o napadu na Hajdukovića: Najteže je ženama i ljudima iz LGBTQ zajednice

Pokušaj pisanja kratke političke biografije bliskog suradnika čelnika vodeće hrvatske opozicijske stranke pravi je novinarski izazov. Dečko ima 26 godina, u stranačkim je kuloarima uglavnom nepoznat, stiže iz nevelikog Lekenika gdje je u Općinskom vijeću činio 50 posto SDP-ovih vijećnika. Prema stranici lekeničkog SDP-a, upravo su Mikulin i njegov kolega Nikola Sovina bili jedina prava opozicija tamošnjoj vlasti, koju čini lokalna nezavisna lista.

Milijun kuna za nogostup u Donjem Vukojevcu, protiv prihvatilišta za azilante

Status nepokolebljivih opozicionara stjecali su i demonstrativnim napuštanjem sjednice Općinskog vijeća u prosincu 2018. godine kad ih je razljutilo neprihvaćanje Mikulinova amandmana da se osigura 160 tisuća kuna za stipendiranje srednjoškolaca i studenata te milijun kuna za nogostup u Donjem Vukojevcu. Uz to, Mikulin i kolega bili su "jasno i nedvosmisleno" protiv izgradnje prihvatilišta za tražitelje azila u Maloj Gorici.

"Svjesni smo da se prihvatilište mora izgraditi kako bi se pomoglo ljudima u nevolji, ali smatramo da se izgradnjom istog u Maloj Gorici te unesrećene ljude zapravo getoizira", zapazila su oba SDP-ova vijećnika. Objasnili su i kako se ne protive tome "da se tražiteljima azila pomogne, nego se protive tome da se te ljude getoizira i to bez suglasnosti lokalne zajednice".

Usporedno s vijećničkom, Mikulin je gradio i stranačku karijeru na lokalnom nivou, stalno je bio među najvažnijim ljudima tamošnjeg SDP-ova Foruma mladih. Koliko god da ih je bilo. Fino mu je išlo i na Fakultetu političkih znanosti, prije dvije godine dobio je dekanovu nagradu.

"Bero ga doveo prije dvije godine"

Nismo uspjeli dobiti Bernardića te zaista ne znamo kakve je iznimne socijaldemokratske vrijednosti spazio u Mikulinovim aktivnostima, činjenica je tek da se, baš u njegovoj eri, perspektivni lekenički vijećnik zaposlio u SDP-ovoj središnjici.

"Bero ga je doveo prije dvije godine. Zapravo je bio poprilično nebitan lik u stranačkim okvirima i nikome nije bilo jasno ni kako je tamo zaposlen, ali dosta je blizak Beri koji je u središnjicu ugurao svoje ljude", priča nam jedan SDP-ovac.

Pitamo što je Mikulin radio.

"Bio je predstojnik ureda, organizirao protokolarne aktivnosti, spadao u krug ljudi od maksimalnog povjerenja. Radio je što je trebalo, nazivao, provjeravao tko dolazi na dogovoreni sastanak i slično. Najjednostavnije – šta je Saucha bio Zoranu, Mikulin je bio Beri", priča naš sugovornik.

Pad nesuđenog Sauche

Mikulinov je politički životopis mogao biti sadržajniji i prazniji, to zapravo nije ni bitno. Interesantan je mehanizam promocije politički nimalo markantnih mladih lica u utjecajne ljude: da se nije dogodilo što se dogodilo, da nije napao Hajdukovića, jedinog SDP-ova nositelja liste koji je preživio Bernardićevu čistku – u svim drugim izbornim jedinicama aktualni je stranački lider postavio sebi lojalne ljude, čak i tamo gdje su nositelji koje je pred prošle parlamentarne izbore odredilo bivše SDP-ovo vodstvo na čelu sa Zoranom Milanovićem bili uspješni – Mikulin se u slučaju SDP-ove izborne pobjede mogao veseliti lagodnim godinama u vrhu politike. Nešto kao Saucha svojedobno. Dobro dozirani osmijeh i bespogovorna lojalnost ipak su najvažnija kvaliteta u velikim strankama.

Ovako, ostao je bez stranke, ugasio je čak i profil na Facebooku.

SDP-ovci zaista teško uče i na tuđim, ali i na svojim greškama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.