Tko je šatoraški pop koji poziva u kamp za katoličke muškarce

Screenshot: YouTube

PATER Ivan Ike Mandurić prije nekoliko je dana putem Facebooka muškarce pozvao u kamp za katoličke muškarce.

Riječ je o susretu koji organizira udruga Magis, a u kampu, kako pišu, mladići imaju priliku upoznati svoju srž i svrhu kroz primjere muževnosti biblijskih junaka i života svetaca od antike do modernog doba.

U svojoj podužoj objavi na Facebooku pater Ike Mandurić objasnio je što po njemu trebaju znati muškarci. Oni tako, kako piše Mandurić među ostalim stvarima, trebaju biti spremni umrijeti za domovinu. Muškarac tako, među ostalim stvarima, treba biti ratnik i lovac. Sve to piše Mandurić koji se dotaknuo i odnosa muškaraca i žena.

>> Šatoraški pop zove muškarce u kamp muževnosti. Organizatora financiraju građani

"Ako muškarac dopusti da mu žena kaže kakav treba biti, on samo može postati loša žena. Jer njoj nije dano razumjeti što on nosi u srcu. On se i pred materom i pred svim ženama mora izboriti za svoj poziv da bude muškarac: ratnik, lovac, fajter, političar, aktivist, lider, vođa, vladar i čuvar svega svijeta - da ne bi iz njega krenula neka aždaja prema onima koje treba i mora štititi", piše Mandurić.

Ivan Ike Mandurić već je duže vrijeme prisutan u domaćoj javnosti, uglavnom putem svojih Facebook objava. No široj javnosti postao je poznat krajem svibnja 2015. godine kad je stao na vrata crkve svetog Marka kako bi zaštitio šatoraše koji su tvrdili da ih policija želi na silu izbaciti.

Od tada je dospio u fokus javnosti više puta.

Tako je, primjerice, 2016. godine kritizirao stanovnike koji su se protivili izgradnji crkve u parku na zagrebačkoj Savici. Mandurić je kazao kako stanari cmizdre.

"Sve zgrade u kojima žive stanari grada Zagreba, izgrađene su na zelenim površinama. Na kakvim drugim? Nisu valjda na crvenim. Milijuni metara kvadratnih.

A onda, stanari zgrada koje su izgrađene na zelenim površinama, arlauču, cmizdre, kolutaju očima jer će se i Crkva u Trnju izgraditi - pazi molim te - na zelenoj površini. Kao što je to i njihov soliter. Pa na kakvoj drugoj, brate mili? Možda je rješenje da zelenu površinu najprije ofarbamo boju asfalta?

Da, naravno: problem je u tome što stiže sakralna građevina koja daje dušu kvartu. Netrpeljivost i prezir prema Crkvi. Samo to je problem.

Sve dok ne bude lustracije bit će ovakvih podvala. Da je i sto godina prošlo od komunizma, i onda bih bio za to da se lustracija provede", napisao je Mandurić prije tri godine, u srpnju 2016. godine. Objavu je u međuvremenu obrisao.

Nekoliko dana poslije objave o crkvi na Savici, Mandurić je posjetio splitsku Ultru. Nije to bio njegov jedini susret s nečim ili nekim iz svijeta glazbe. U javnosti je prilično odjeknulo njegovo kritiziranje Đorđa Balaševića krajem 2017. godine.

"Ljudi se čude kako je notorni bezvezni bezlični i prijetvorni prilivoda Balašević mogao napunit Arenu. Nema tu čuđenja. Mi smo još uvijek onaj narod koji je sposoban dva puta izabrati Mesića za predsjednika. A načelo je isto: 'on je zabavan!'", napisao je Mandurić krajem 2017. godine.

No bio je Mandurić kritičan i prema Crkvi i HDZ-u. Doduše, nisu mu zasmetale silne afere koje je HDZ nagomilao svih ovih desetljeća, nego uvođenje Istanbulske konvencije. Tako je u jednoj objavi, također putem Facebooka, kazao kako su popovi krivi za sve jer su, kako je pisao, zaglibili u odnosu s HDZ-om.

"Jedan moj subrat isusovac, već postariji, često zna reći: popovi su krivi za sve.

I ja se slažem: Popovi, fratri, isusovci, biskupi i svi drugi redom; mi smo krivi za sve. A ako je to igdje očito i ako igdje vrijedi, onda vrijedi u odnosu Crkve s HDZ-om, u kojemu smo toliko zaglibili.

Zastrašujuće je, bolno, uvredljivo i tako neugodno bilo gledati kako je nekidan premijer javno zašamarao sve biskupe i sav kler i na najbahatiji način, skoro preko noći, uvede on protukršćansku Istanbulsku konvenciju javno se rugajući svom biskupskom zboru (koji se izričito zalagao protiv nje) - procjenjujući kako zbog toga neće imati nikakvih posljedica.

I bi tako. Ovih dana, evo, Crkva bez klera – ostali su samo laici – bori se na život i smrt, obespravljeni i ponižavani, ne bi li nekako izišli iz ropstva, i vratili malo vlasti u ruke narodu – stranku koju su nekad sami stvarali – taj isti nesretni HDZ kojemu Plenković bahato jaši na čelu; i osporili Istanbulsku konvenciju protiv koje su i sami biskupi (bili?). Bori se i krvari narod po štandovima... Prežalosno je gledati kako ostade sam, ko ovce bez pastira za kojima Isus tako žali - pored svih tih profesionalnih pastira. Najamnici? Pa nisu valjda?" pisao je, među ostalim, Mandurić u svibnju prošle godine, kad je trajala rasprava oko Istanbulske konvencije.

>> Šatoraški pop: Popovi su krivi za sve, zaglibili smo u odnosu s HDZ-om

U međuvremenu je konvencija usvojena, ali se nisu obistinili brojni strahovi protivnika iz crkvenih redova koji su upozoravali na takozvanu rodnu ideologiju.

No, svejedno, Mandurić danas očito misli kako muškarci nisu dovoljno muževni te ih poziva da slijede biblijske uzore, odu na Kupres i nauče kositi travu te tako postanu pravi muškarci.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.