Tko je sutkinja zbog koje možda padne presuda "Daruvarcu"?

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

PRESUDA Darku Kovačeviću "Daruvarcu" od pet godina zatvora mogla bi biti ukinuta u rekordnom roku zbog pogreške sutkinje Mitre Meštrović na Općinskom sudu u Zadru. Na suđenju je došlo do bitne povrede procesnog prava, javlja Zadarski.hr.

Kako pišu, sutkinja Meštrović je 10. siječnja prilikom izricanja presude pročitala tekst koji ne odgovara pisanom otpravku presude koju je osam dana kasnije poslala strankama u postupku.

Pisani tekst presude upućuje na zaključak da je sutkinja presudu "Daruvarcu" donijela mjesec dana prije ročišta na kojem mu je stvarno izrekla osudu. To bi značilo da je sutkinja "Daruvarca" osudila unaprijed a da nije održano nijedno ročište.

Tko je Mitra Meštrović?

No tko je spomenuta sutkinja?

Za početak valja spomenuti da Meštrović nije od početka radila na ovom slučaju. Ona je vođenje slučaja protiv Darka Kovačevića preuzela nakon što se sudac Tomislav Šimić razbolio. Ujedno se, valja i to spomenuti, bolešću suca Šimića pravdala činjenica da je "Daruvarac" izašao iz istražnog zatvora prije nego što je presuda donesena. Naime, trebalo je proći vremena dok se zamijeni sudac i dok se novi sudac, u ovom slučaju sutkinja, upozna sa spisom.

Mitra Meštrović ranije je bila sutkinja Prekršajnog suda u Zadru.

Njenog supruga i "Daruvarca" branio isti odvjetnik

No tijekom suđenja pojavila se još jedna zanimljivost vezana za sutkinju Meštrović. Naime, otkriveno je da je bivši "Daruvarčev" odvjetnik Andrej Korljan ujedno i pravni zastupnik supruga sutkinje Meštrović.

Naime, kako je tada pisao Zadarski, odvjetnik Korljan je 2015. zastupao Dejana Pupovca, supruga sutkinje Meštrović, prvooptuženog u aferi Leasing, da je kao direktor Auto kuće Zadar sudjelovao u lancu prodaje Audija u pola cijene. Županijski sud je u prvom stupnju oslobodio Pupovca i druge za brojna kaznena djela, no predmet je sada uz žalbu na Vrhovnom sudu, a Korljan je i dalje njegov odvjetnik.

Sam Korljan u razgovoru za Index, a bilo je to sredinom prosinca prošle godine dok je još bio odvjetnik Darka Kovačevića, kazao je kako je tražio izuzeće sutkinje.

''Ja s njom nisam ni u kakvim odnosima. Branio sam njenog supruga i ona se trebala izuzeti u ovom kaznenom predmetu. Ja sam podnio zahtjev za izuzećem, međutim taj moj zahtjev je odbijen. Ja sam tom svom zahtjevu priložio i praksu Vrhovnog suda sa slučajevima u kojima bi se suci izuzimali u sličnim situacijama, međutim zadarski sud ima drugu praksu'', kazao nam je Korljan dodajući kako je i praksa Europskog suda ista kao i Vrhovnog.

''Čak sam priložio presudu Vrhovnog suda u kojoj je prihvaćeno izuzeće gdje je odvjetnik branio snahu suca, a ovdje imamo puno bliži odnos'', dodaje Korljan koji kaže kako on ne želi biti talac i da je on sam to istaknuo. ''To je jedna okolnost koja može dovesti u pitanje pristranost sutkinje, a to nisam želio'', kazao nam je Korljan sredinom prosinca.

Nekoliko dana kasnije, 20. prosinca prošle godine, Korljan je prestao biti "Daruvarčev" odvjetnik.

Hoće li zaista pasti presuda?

Presuda je donesena početkom siječnja, a "Daruvarac" je osuđen na pet godina zatvora.

No upravo su ti dani iz sredine prosinca sporni i zbog toga bi mogla pasti cijela presuda. Tih se dana spekuliralo da bi mogla biti donesena presuda, ali se to nije dogodilo.

Rasprave u predmetu "Daruvarac" 13. i 14. prosinca prošle godine nisu bile održane jer tadašnji odvjetnik "Daruvarca" Andrej Korljan nije pristupio sudu. Smatrao je da mu je poziv na ročište uručen nezakonito, u roku kraćem od osam dana, kao što to nalaže zakon.

No sad u uvodnom dijelu presude upućene strankama, sutkinja Meštrović navodi da presudu donosi "nakon održane rasprave 13. prosinca 2018., u nazočnosti zastupnika ODO-a, okrivljenika i branitelja okrivljenika, dana 14. prosinca 2018. javno je objavio i presudio...".

No rasprave u prosincu nisu održane, a "Daruvarac" je tada, zbog isteka maksimalnog roka istražnog zatvora od šest mjeseci, morao biti pušten na slobodu. Datumi neodržanih ročišta na koje se sutkinja poziva ostali su u presudi iako se ročišta tada nisu održala, a kamoli da je na njima donesena presuda "Daruvarcu". Drugim riječima, postoji ozbiljna mogućnost da je presuda donesena dok je još suđenje bilo u tijeku.

Podsjetimo, "Daruvarac" je 10. siječnja, nakon priznanja krivnje, osuđen na 4 godine i šest mjeseci zatvora za premlaćivanje te još 10 mjeseci zatvora za prijetnje. Zajedno, osuđen je na pet godina zatvora.

Pravomoćnost presude čekao je u pritvoru, ali je 10. veljače izašao iz pritvora jer su istekli svi zakonski uvjeti da ga se tamo drži. Sad pravomoćnost čeka na slobodi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.