Tko je Šegota? Bivši HDZ-ovac koji je prešao Bandiću i postao mu čovjek od povjerenja

Foto: Index

JUTROS je uhićen Patrik Šegota, bivši šef Gradskih groblja Zagreb.

Uhićen je u Dubrovniku i policija ga prevozi u Zagreb. Uz njega su uhićene još četiri osobe, i to na području tri županije.

Doznajemo da je među njima i sestra Petra Šegote Tamara Šegota koja je, sumnjaju policija i USKOK, preko svoje firme pomagala Šegoti u kriminalnim radnjama.

Index je prvi doznao da su uhićene i dvije službenice suda, a jedna od njih je voditeljica Zemljišnoknjižnog odjela u Sesvetama Ana-Marija Končić.

Svim uhićenima se danas pretražuju nekretnine. 

> Pet uhićenih u novoj akciji u Zagrebu, među njima bivši šef Groblja i njegova sestra

Tko je Patrik Šegota?

Patrik Šegota je HDZ-ovac koji se politikom počeo baviti već u mladim danima kao predsjednik riječke mladeži, dopredsjednik županijske mladeži, član županijskog odbora seniora, član nacionalnog odbora mladeži na razini države te osoba koja je vodila volontere na razini države za predsjedničku kampanju 2004./05.

Posebno istaknut u riječkom HDZ-u bio je u vrijeme Ive Sanadera.

Prije odlaska u bankarski sektor nakon Sanaderova pada Šegota je radio za Crodux Ivana Čermaka kao direktor kvalitete. Potom je nekoliko godina proveo u Erste banci, da bi 2019. postao voditelj podružnice Zagrebačkog holdinga.

S te pozicije je, podsjetimo, sam odstupio u studenom 2020. nakon što je u medijima otkriveno da je raspisao javni poziv za desetogodišnji zakup zemljišta na četiri unosne lokacije na groblju Mirogoj.

Natječaj je trajao svega četiri radna dana, a pobijedile su četiri tek osnovane tvrtke. Sve četiri ponude bile su jednako vrijedne - 3510 kuna.

Internetom se šerao falsifikat njegove diplome

 

U ožujku prošle godine internetom je kružio falsifikat Šegotine diplome koju je stekao na Internacionalnom univerzitetu u Travniku. Bizaran je bio datum izdavanja - 30. veljače 2015. godine - datum koji ne postoji u kalendaru.

Šegota je tada portalu Srednja.hr poslao originalnu diplomu na kojoj se vidjelo da je izdana 10. listopada 2015. godine i poručio da je riječ o "zlonamjernom falsifikatu i objedi na osobnoj razini s ciljem da se krivo informira javnost, a njemu nanese šteta". 

Dodao je i da je diplomu nostrificirala Agencija za znanost i visoko obrazovanje.

U isto vrijeme se pohvalio i da studira na doktorskom studiju na Ekonomskom fakultetu u Travniku te da istovremeno pohađa i MBA studij na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. 

HDZ zamijenio Bandićem, pa kod njega brzo napredovao

Tportal je pisao o tome kako je Šegota stigao na čelo Gradskih groblja 2019. godine, nakon što je bivša šefica Ljerka Ćosić otišla u mirovinu. Tadašnje natječaje za direktora Groblja i Gradske plinare Holding je raspisao 20. prosinca, a trajali su svega sedam dana, od kojih čak tri neradna - nedjelja, Božić i blagdan svetog Stjepana.

Šefa Plinare nisu izabrali jer je natječaj poništen, dok je Šegota postao šef Groblja. Iz Holdinga su rekli da je bio najbolji kandidat.

Milanu Bandiću je prešao nakon HDZ-a, a u medijima se pisalo da je brzo napredovao. Bio je član predsjedništva, međunarodni tajnik i šef ogranka Črnomerec.

2015. kritizirao Kolindu

Šegota je 2015. dao intervju za Index u kojem je govorio o Sanaderu, Kolindi i Karamarku. Rekao nam je tada da je "Kolindu prije instruirao Sanader, a u to vrijeme to su radili Karamarko i Brkić": 

Govorio je tada i da se prije Sanaderova izbora za premijera pričalo o aferi Hypo te da ga ne bi, "da su tada građani poslušali ono što su neki ljudi govorili, nikad izabrali, HDZ ne bi pretrpio golemu štetu i imao koruptivne afere, a svi mi ne bi imali popljačkanu državu".

Kratko je opisao i što mu smeta u HDZ-u.

"Sadašnje vodstvo vodi stranku kao policijsku ispostavu u kojoj se štite njihovi poltroni i poslušnici, a izbacuju svi koji se usuđuju pisnuti", rekao nam je tada Šegota.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.