Tko je Zahar Prilepin, pisac ranjen u napadu auto-bombom u Rusiji?

Foto: Profimedia

Istaknuti ruski pisac i proratni bloger jučer je ozlijeđen u eksploziji bombe koja je bila postavljena u autu kojim je putovao. Operiran je i sada je pod sedativima, javljaju ruski dužnosnici.

Zahar Prilepin, žestoki pristaša ruske invazije na Ukrajinu, bio je u automobilu koji je dignut u zrak u selu u ruskoj regiji Nižnji Novgorod. Zadobio je prijelome, a njegov vozač je poginuo. Istražitelji su izvijestili da ispituju osumnjičenika po imenu Aleksandar Permjakov, koji je navodno priznao da radi za Ukrajinu. Kijev to nije potvrdio.

No, Kijev za sada nije zanijekao umiješanost u napad niti je odgovorio na optužbe ruskog ministarstva vanjskih poslova da je Ukrajina, uz blagoslov američke vlade, označila Prilepina kao ideološkog neprijatelja.

Proukrajinska skupina preuzela odgovornost

Ruska izvješća nisu okvalificirala Prilepinove ozljede. Istražni odbor (SK), koji se bavi ozbiljnim zločinima uključujući terorizam, optužuje Permjakova da je detonirao bombu na daljinsko upravljanje, uništivši Prilepinov Audi. SK navodi da je osumnjičenik uhvaćen u susjednom selu više od 425 km istočno od Moskve.

Osumnjičenik je "priznao da je obavljao zadatak za ukrajinske tajne službe", navodi SK. Ovaj napad dolazi mjesec dana nakon što je još jedan prokremaljski bloger, Vladlen Tatarski, poginuo u bombaškom napadu na kafić u Sankt-Peterburgu.

Subotnja eksplozija navodno se dogodila na udaljenoj cesti nekih 80 km od grada Bora. Partizanska skupina Ateš, koju čine Ukrajinci i Krimski Tatari, tvrdi je da stoji iza napada na Prilepina. “Imali smo osjećaj da će prije ili kasnije biti dignut u zrak”, napisali su na Telegramu. "Nije vozio sam, već s iznenađenjem na donjem dijelu auta."

Tko je Prilepin?

Osim što je jedan od istaknutijih ruskih romanopisaca, Prilepin je poznat po svojoj upletenosti u rusku ultranacionalističku politiku. Veteran krvavih ruskih ratova u Čečeniji 1990-ih, 47-godišnjak je priznao da se borio uz proruske strane i pozivao je na "povratak Kijeva Rusiji". Prošle godine grupa koju je osnovao pozvala je dužnosnike da "očiste kulturni prostor" od svih koji se protive sukobu.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odbio je komentirati navodni bombaški napad dok se istraga ne završi, ali je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova za napad pokušala okriviti UK i SAD.

“Činjenica se obistinila: Washington i NATO hranili su još jednu međunarodnu terorističku ćeliju – kijevski režim”, napisala je na Telegramu. "Molimo se za Zahara."

Niz napada

Ovaj je napad posljednji u nizu napada usmjerenih na visokopozicionirane pristaše rata u Ukrajini. Vladlen Tatarski je ubijen prošli mjesec. Izvještavao je s ukrajinske bojišnice i postao je zloglasan prošle godine nakon što je objavio video snimljen unutar Kremlja u kojem je rekao: "Pobijedit ćemo sve, ubit ćemo sve, opljačkat ćemo sve koliko bude potrebno. Baš kako želimo."

Aktivistica Darja Trepova (26) kasnije je uhićena i optužena za terorizam nakon objave videa, za koji se vjeruje da je snimljen pod prisilom, u kojem je priznala da je donijela kipić koji je kasnije eksplodirao u kafić.

A u kolovozu 2022. je ubijena Darja Dugina, kći bliskog Putinovog saveznika, također u eksploziji auto bombe u blizini Moskve. Smatra se da je njezin otac, ruski ultranacionalistički filozof Alexander Dugin, poznat kao "Putinov mozak", mogao biti meta tog napada.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.