Tko je Zoran Pripuz?

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Pet osoba uhićeno je danas na zagrebačkom i šibenskom području u akciji policije i Uskoka zbog sumnje u zlouporabu položaja i ovlasti. Uhićen je i Zoran Pripuz. Slučaj je povezan s Pripuzovom bespravnom gradnjom na Murteru i dozvolom za kamp koju je dobio. 

Policija je, ne otkrivajući detalje, izvijestila da u koordinaciji s Uskokom rano jutros započeli realizaciju kriminalističkog istraživanja zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv službene dužnosti - sve u vezi zlouporabe položaja i ovlasti. Kriminalističkim istraživanjem obuhvaćeno je pet osoba s područja policijskih uprava zagrebačke i šibensko-kninske, navodi policija.

Dodaju da će tijekom dana provesti tzv. hitne dokazne radnje poput pretresa i prikupljanja dokaza te po dovršetku kriminalističkog istraživanja podnijeti kaznenu prijavu Uskoku.

Uskok je potvrdio da pet osoba sumnjiči za počinjenje kaznenih djela protiv službene dužnosti. Nakon ispitivanja osumnjičenika Uskok će donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost, navode u priopćenju.

Tko je Zoran Pripuz?

Obitelj Pripuz porijeklom je iz Imotskog i doselila se u zagrebački kvart Rudeš. Zoran Pripuz je brat Petra Pripuza, vlasnika CIOS Grupe, čovjeka koji je stekao reputaciju zagrebačkog "kralja otpada. Zoran je sredinom devedesetih bio zaposlen u CIOS-u, a potom u tvrtkama Palma i Riblji svijet. 

>> Tko je Petar Pripuz? Bandić ga je zvao kondorom, na smeću je zaradio milijune

Zoran Pripuz u javnosti je postao poznat nakon što je krajem devedesetih uhićen s grupom Nikice Jelavića u akciji protiv "zločinačke organizacije". Slučaj je bio poznat kao "dečki s Knežije", a svi uhićeni su pravomoćno oslobođeni optužbi. U presudi je stajalo da nije dokazano postojanje zločinačke organizacije, a od 12-orice optuženih, petorica su osuđena za preprodaju droge, pokušaj ubojstva ili neko drugo kazneno djelo. Jelavić, Pripuz i Vuletić su oslobođeni optužbi.

Ime Zorana Pripuza opet se pojavljuje u javnosti 2010. godine u sklopu akcije Šok 3 vezane uz premlaćivanje i pokušaj ubojstva novinara Dušana Miljuša i poduzetnika Josipa Galinca. Pripuz se tada sam predao policiji i na koncu je pušten. Naručitelji napada nikad nisu otkriveni.

Zoran Pripuz se na sudu našao i u postupku koji je pokrenuo protiv nekadašnje Magme Goranka Fižulića, i to zbog pitanja u igri za djecu Tko želi biti milijunaš? Postavljeno je pitanje "Tko je izvršio atentat na Vjeku Sliška?", a među ponuđenim odgovorima našlo se i ime Zorana Pripuza. Magma mu je zato morala isplatiti 35 tisuća kuna za nanesene duševne boli. Pripuz je tražio pola milijuna kuna, ali Vrhovni sud je potvrdio da je 35.000 kuna primjereno za povredu časti i ugleda.

Spominjao ga i Mamić

Desetak godina kasnije spominjao ga je i odbjegli gazda Dinama Zdravko Mamić, koji je iz Hercegovine poslao predstavku Državnom odvjetništvu, u kojoj "ljude bliske Zoranu Pripuzu" označava odgovornima za pokušaj neuspjelog atentata na njega 2017. godine kod Livna, piše Tportal.

"Posljednjih nekoliko mjeseci nalazimo se pod još uvijek samo verbalnim pritiscima pojedinih osoba, koje su od strane nadležnih državnih tijela označene kao nositelji organiziranog kriminala u Republici Hrvatskoj. Oni su se otvoreno, ne krijući svoje namjere, angažirali da ne birajući sredstva (prema javno dostupnim podacima o njihovoj sklonosti različitim kriminalnim aktivnostima, možemo pretpostaviti da im metode nisu ograničene zakonskim restrikcijama) preuzmu upravljanje Dinamom", pisao je tada Mamić.

"Sad ću ti uzeti i Dinamo i reprezentaciju", poruka je koju je po pisanju tjednika Nacional, pozivajući se na više svjedoka, Zoran Pripuz uputio Zdravku Mamiću.

Kutle o obitelji Pripuz: Prisutni su u obavještajnoj zajednici, policiji, pravosuđu...

Lik i djelo Petra i Zorana Pripuza teško je promatrati izvan optike odnosa s nekadašnjim gradonačelnikom, pokojnim Milanom Bandićem. USKOK smatra, što se može zaključiti iz njihovih tajno snimanih razgovora, kako je Petar Pripuz Bandića zvao Leopard, a Bandić Pripuza - Kondor.

Zanimljivo je o njihovom odnosu govorio i Miroslav Kutle na N1 televiziji. Komentirao je vrijeme provedeno u pritvoru i obitelj Pripuz.

"Kroz druženje s njima svih tih godina shvatio sam da se radi o ozbiljnoj organizaciji koja ima dugogodišnji staž i redovno primjenjuje metode koje su nezakonite, od zastrašivanja, propucavanja, likvidacija itd. Prvenstveno sam se obraćao braći Pripuz kao čelnim ljudima te organizacije. 

Kroz vrijeme koje sam proveo tamo dovoljno sam informacija saznao da ne bih neargumentirano o nečemu govorio. Njihov sustav je duboko involviran u hrvatskom društvu - prisutni su i u obavještajnoj zajednici, policiji, pravosuđu, medijima, političarima. Govorim o izdvojenim slučajevima. Imaju velik utjecaj i u lokalnim samoupravama, a najeklatantniji primjer je Grad Zagreb i Bandić", naveo je.

"Bandić je na početku karijere bio projekt obitelji Pripuz"

"Znam sve što su radili u gradu. Bandić je na početku karijere bio njihov projekt, kao i ja i drugi. Oni su mu se približili, napravili sitne usluge, malo zastrašivanja i premlaćivanja i počeli su cirkulirati prvi novci. 

Tada su ušli u željezni stisak organizacije. Bandić se nekoliko puta pokušao oteti, ali to je završilo šamaranjem od Pere Pripuza i drugim maltretiranjem. Sve što je Bandić radio u Zagrebu je bilo pod njihovom kontrolom i uputom. Oni su na neki način potpuno kontrolirali njegov život. Bandić nije mogao iz tog zagrljaja", rekao je Kutle.

Kutle je i kasnije u emisiji RTL Danas rekao da je ozbiljna ugroza za hrvatsko društvo i državu organizirani kriminal pod sofisticiranim vođenjem i koordinacijom braće Pripuz. Petar Pripuz mu je zaprijetio tužbom, odnosno "poduzimanjem pravnih koraka".

Evo i jedan dio razgovora Bandića i Petra Pripuza:

Pripuz: "Kondor je. Prenio sam poruku za kaput, neka sad bu žmigavke bile prezadovoljne."

Bandić: (smije se) "Da sam lepo oblečen."

Pripuz: "Daaaa. To ti je poruka."

Petar Pripuz nikad nije skrivao dobar odnos s Bandićem. On je tako na suđenju u slučaju afere Agram rekao da nije tajna da je prijatelj s pokojnim gradonačelnikom Bandićem bio i prije nego što je došao na čelo grada 2000. godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.