Tko su najveći hrvatski izvoznici?

Foto: Valamar

VRIJEDNOST izvoza deset najvećih hrvatskih izvoznika iznosila je 2017. godine 25,4 milijardi kuna, pokazuju podaci koje smo dobili od Fine.

Na ljestvici top 10 neto izvoznika, koje je Indexu poslala Fina, na prvom je mjestu naftna kompanija Ina, sa 7,3 milijardi kuna izvoza u 2017. godini. Međutim, istovremeno ta tvrtka, u vlasništvu hrvatske države i mađarskog Mola, ima 10,6 milijardi kuna uvoza. 



PPD na drugom mjestu mada nemaju izvoza?

Na drugom je mjestu Prvo plinarsko društvo (PPD) s neto izvozom od 5,2 milijardi kuna, mada se ni tu zapravo ne radi o izvozu.

"U 2017. godini PPD je ostvario izvoz plina u vrijednosti nula kuna", pojašnjavaju Indexu iz PPD-a. "Naime, prema definiciji Zakona o porezu na dodanu vrijednost, izvozom smatramo prodaju dobara s područja Republike Hrvatske u treće zemlje. PPD nije imao izvoz u vrijednosti od 5,238 milijardi kuna, već je spomenuti iznos prihod od trgovine u inozemstvu, s područja Europske unije", navode.

Državni zavod za statistiku pod definicijom izvoza uključuje i prodaju na područje države članice EU te na područja države nečlanice EU. Drugim riječima, ovdje je riječ o prihodima koje je ta tvrtka ostvarila prodajom plina na nekom tržištu EU.

Istovremeno, u Fininoj tablici za PPD stoji da je uvoz nula kuna, a kako se radi o tvrtki koja uvozi ruski plin, zatražili smo dodatno pojašnjenje. "PPD je imao uvoz plina u vrijednosti nula kuna u 2017. godini. Uvozom se smatra svaki unos dobara u Europsku uniju koja nisu u slobodnom prometu na području Europske unije, u skladu s carinskim propisima (prema definiciji iz Zakona o porezu na dodanu vrijednost). PPD stječe plin koji je ocarinjen na tržištu Europske unije te se navedeno ne smatra uvozom", odgovorili su Indexu.

Uljanik na petom mjestu, slijede Valamar i tri državne tvrtke

Na trećem je mjestu prema izvozu Pliva Hrvatska, farmaceutska tvrtka u vlasništvu izraelske Teve. U 2017. godini imala je neto izvoz od 3,1 milijarde kuna, dok je uvoz bio 2,6 milijarde kuna.

Četvrto mjesto drži Boxmark Leather, proizvođač kožnih sjedala za automobilsku industriju. Njihov izvoz od 1,9 milijardi kuna, za tristotinjak milijuna kuna veći je od vrijednosti njihovog uvoza.

Peto mjesto pripada pulskom Uljaniku, koji je lani prodao brodova na stranim tržištima u vrijednosti 1,6 milijardi kuna, i koji je ove godine dobio za strateškog partnera Kermas energiju Danka Končara.

S vrijednošću izvoza od 1,5 milijardi kuna i neznatnim uvozom, na šestom je mjestu turistička kompanija Valamar. 

Tri su državne tvrtke na začelju ljestvice top 10 s vrijednošću izvoza iznad milijardu kuna, to su Petrokemija (7. mjesto), HEP ( 9. mjesto) i Croatia Airlines (10. mjesto). Kod HEP-a je uvoz duplo veći od izvoza, dok je kod trgovca strujom Geni-I (8. mjesto) vrijednost izvoza i uvoza gotovo izjednačena.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.