Todorić odustaje od Mercatora, a Orbico za dva tjedna preuzima dionice?

JEDINI hrvatski feudalac koji svoje prehrambeno-trgovačko carstvo povremeno nadgleda iz vlastitog helikoptera, Ivica Todorić, danas bi trebao obznaniti kako je odustao od natjecanja za preuzimanjem udjela u vlasništvu slovenskog trgovačkog lanca Mercator.

Mercator je tvrtka od slovenskog nacionalnog interesa i slovenski političari jasno su dali do znanja kako nema govora o tome da se dio vlasničkog udjela proda strancima.

Iako se službena Ljubljana ne očituje o "slučaju Mercator", slovenski mediji proteklih su dana pisali o mogućem preuzimanju udjela u vlasništvu Mercatora od strane Todorićeva Agrokora. Naime Boško Šrot, predsjednik uprave Pivovarne Laško koja ima nešto više od 48 % dioničkog udjela u vlasništvu nad Mercatorom, proteklih je tjedana razgovarao s Todorićem i Agrokorom o prodaji 25 % dioničkog udjela u vlasništvu Mercatora.

Navodno je sporazum o mogućem poslu između Pivovarne i Agrokora dogurao jako daleko, ali onda se umiješala politika koja je Šrotu rekla - ne! Mercator je proglašen slovenskim nacionalnim interesom, a Todoriću su propali planovi o ujedinjenu poslovanja tvrtki iz Agrokorova koncerna i Mercatora na čemu je navodno trebala biti ostvarena zarada od 30 milijuna eura.

Nakon što je postao svjestan da Agrokoru neće smjeti prodati dionice Mercatora, Šrot se navodno okrenuo domaćem ponuđaču o kojem slovenske Finance pišu da je spreman platiti 160 eura za dionicu. Pri tom se spominje državni fond Kad koji o svemu zasad mudro šuti.

EBRD kao "trojanski konj" Agrokora

Drugi pak izvori govore o "drugom" kupcu, ali navodno "nitko ne zna o kome se radi". Poslovno izdanje ljubljanskog Dnevnika jučer pak piše o tome da je Šrot uz pomoć raznih lobista uspostavio kontakt s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) kod koje je htio provjeriti postoji li njen interes za kupnjom četvrtine udjela u vlasništvu Mercatora.

List piše da u Pivovarni Laško žustro traže kupca za ponuđenom četvrtinom dionica pa bi u tom smislu uprava Pivovarne Laško čak navodno bila spremna EBRD-u prepustiti manjinski udio u vlasništvu Pivovarne ukoliko bi se banka odlučila na kupnju dionica. S druge pak strane, posao s uglednom međunarodnom bankom poput EBRD-a Pivovarni bi trebao osigurati mir na domaćoj sceni uzburkanoj mogućnošću da u vlasništvo Mercatora uđe hrvatski koncern Agrokor.

Međutim, poslovni Dnevnik prenosi mišljenje "poznavalaca" teme koji kažu da bi moguće preuzimanje udjela u vlasništvu Mercatora od strane EBRD-a ustvari poslužilo Agrokoru kao "trojanski konj" s obzirom da je EBRD jedan od dioničara u vlasničkoj strukturi Agrokora kojeg, napominje Dnevnik, hrvatska politika moćno podupire.

U EBRD-u takve teze ne žele komentirati kao niti priče o mogućem ulasku u vlasništvo Mercatora. Francois Lecavalier, direktor banke za Češku, Mađarsku, Slovačku i Sloveniju, je rekao da banka ne komentira glasine te je istakao da EBRD svoje poslovanje vodi transparentno i na vrijeme izvješćuje o svojim poslovnim potezima.

Orbico će uz pomoć UniCredita sklopiti ugovor

Informacije o tome tko će preuzeti 25% dionica koje Pivovarna Laško nudi na prodaju kako bi otplatila svoja dugovanja, mijenjaju se iz dana u dan. Tako je danas prijepodne u slovenskim medijima objavljena informacija kako hrvatska grupa Orbico, koja je do prije nekoliko dana bila totalni autsajder, danas jedna od najozbiljnijih tvrtki koje bi mogle preuzeti četvrtinu Mercatorovih dionica. Čak štoviše, pišu Finance, u Orbicu su sigurni da će posao otkupa dionica Mercatora biti sklopljen u iduća dva tjedna.

Finance pišu da im je vlasnik Orbica Branko Roglić, prošli tjedan zanijekao bilo kakvu mogućnost da Orbico s Agrokorom uđe u mogući posao preuzimanja dionica Mercatora. Ljubljansko Delo piše pak da je Orbico spreman ponuditi čak nešto veći iznos za dionice Mercatora, nego što je to zatražio ponuditelj - Pivovarna Laško.

Orbico još uvijek nije izvršio vlastiti uvid u poslovanje Mercatora, ali je važnije podatke dobio kod banaka. Ukoliko bi ponuda Orbica za dionice koje će mu omogućiti četvrtinu vlasničkog udjela bila sada prihvaćena, tvrtka bi morala isplatiti oko 150 milijuna eura i to prema cijeni dionice Mercatora koja trenutno kotira na ljubljanskoj burzi.

Ukoliko su informacije o tome da bi Orbico platio čak "i nešto više" onda to znači da je spreman na isplatu još većeg iznosa o kojem se trenutno može samo nagađati. Orbico trenutno pregovara s više poslovnih banaka, a jedna od njih je talijanski UniCredit.

Da stvar bude još zanimljivija, u slovenskim medijima se ne može naći negativan prizvuk vezan uz mogućnost Orbicovog preuzimanja dionica. S druge pak strane, mediji u Sloveniji pišu da Ivica Todorić koji se sa svojim Agrokorom natjecao za kupnju dionica, u biti nema dovoljno novaca za otkup tih dionica.

Kraš je potvrdio reket?

O raspoloženju koje posljednjih dana vlada u Sloveniji vezano uz najavljeni ulazak Agrokora u Mercator, možda najbolje svjedoči naslov iz članka objavljenog u ljubljanskim Financama kojeg inače potpisuje bivša dugogodišnja dopisnica RTV Slovenije iz Zagreba Ilinka Todorovski, dobra poznavateljica "hrvatskog stanja duha i nacije".

Finance su naime sinoć objavile njen članak o Agrokorovom reketu prema hrvatskim proizvođačima o kojemu smo izvijestili prije tri dana. Članak je naslovljen s "Raskrinkano Agrokorovo iznuđivanje", a u njemu su opisane nedavne tvrdnje saborskog zastupnika Slavka Linića (SDP) koji je Todorićev Agrokor javno optužio za reket hrvatskih proizvođača.

List prenosi Linićevu izjavu kako je agencija za zaštitu konkurencije nemoćna, jer se ne može boriti protiv "kartela koji je pod zaštitom Ive Sanadera". Također je prenesen dio iz otvorenog pisma rukovodstva Kraša u kojem se navod kako su zahtjevi trgovaca prema proizvođačima postali "potpuno nerazumni", pišu Finance uz komentar kako je Kraš na taj način barem posredno potvrdio prijem Todorićevih računa za uvrštenjem Kraševih proizvoda na trgovačkim policama Todorićeva Konzuma.

R.I.
Foto: Index (arhiva)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.