Todorić prijavio Marića, objavio navodne mailove: "Ovo je teško kazneno djelo"

Foto: Facebook

IVICA TODORIĆ, višestruki optuženik DORH-a, objavio je danas dio kaznene prijave protiv aktualnog ministra financija Zdravka Marića. Naime, Todorić optužuje Marića da je u veljači 2017. godine kao ministar financija u tajnu radnu skupinu, koja će kasnije biti poznata kao skupina Borg, pozvao Tonćija Korunića iz InterCapitala, tvrtke koja je trgovala dionicama grupe Agrokor, te mu je davao povlaštene informacije. 

Todorić tvrdi, a priložio je i nekoliko navodnih mailova, da je Korunić 24. veljače 2017. godine od Marića tražio povjerljive podatke. Todorić se oslanja na izjavu Martine Dalić iz istrage USKOK-a da je upravo Marić u skupinu Borg pozvao Korunića.

Broker je ministra financija Marića oslovljavao sa Zdravko

"Tonći Korunić je na službeni mail Ministarstva financija RH ministru Zdravku Mariću i članovima protuzakonite, interesne skupine grupe BORG, koja će kasnije pljačkati Agrokor, poslao mail. Korunić svoga prijatelja (Marića op.a.) pita za tajne podatke, iako Korunić nema nikakve ovlasti, vezano za financije RH kada govori o statusu državnih obveznica, za što ima osobni interes", objavio je Todorić.

Todorić je objavio presliku navodnog maila od 24. veljače 2017. godine, iz kojeg se može zaključiti da ga Korunić šalje ministru financija jer ga oslovljava sa Zdravko te ga pita za cijenu državnih obveznica.

"Ovo je, ovo je……… teško komentirati, pokušajte sami dati komentar na ovo: kada se ministar financija RH Zdravko Marić dopisuje sa svojim prijateljem, privatnom osobom, putem svog službenog mejla, dilaju međusobno povjerljive informacije i kombiniraju, muljaju (a što je povjerljiv posao uprave ministarstva), kada ministra Z. Marića Korunić pita je li je saznao za tajne podatke, jer, kako on kaže, to je bitno za cijenu državnih obveznica - ustvari i samoga T. Korunica, koji isto trguje državnim obveznicama - ovdje je konkretan osobni interes", komentirao je Todorić na društvenim mrežama.

Afera Borg i uloga Plenkovića

Podsjetimo, iz dokumentacije, mailova, izjava te članaka koje je objavio Index u serijalu Afere Hotmail jasno proizlazi da su Andrej Plenković i Martina Dalić ne samo namjerno obmanjivali hrvatsku javnost govoreći neistine o stanju u Agrokoru nego su i premijer i potpredsjednica vlade iskoristili svoje položaje kako bi posebna skupina, koju su oni birali, mogla zaraditi desetke, ako ne i stotine milijuna kuna na poslovima u Agrokoru nakon 10. travnja 2017. godine.

>> Danas je postalo jasno: Plenković je šef grupe Borg

Odnosno nakon stupanja na snagu Lex Agrokora i ulaska posebnog vladinog povjerenika Ante Ramljaka u središte bivše tvrtke Ivice Todorića.

Skupina Borg radila je u tajnosti. Plenković i Martina Dalić su sve do svibnja 2018. godine, kada je Index objavio prvi u nizu članaka o mailovima potpredsjednice Dalić, negirali postojanje skupine te su tvrdili da je ona pisala zakon. Tako je bilo sve dok nismo objavili mailove koji nedvojbeno dokazuju suprotno - da je zakon pisala skupina ljudi povezana s Plenkovićem i Martinom Dalić, koja je kasnije na primjeni tog zakona zaradila golem novac. Uz Martinu Dalić, glavnu je riječ vodio Plenković, s obzirom na to da su nakon sastanka s njime davane glavne smjernice.

Podsjetimo da je Martina Dalić listopadu 2018. godine, a uz pomoć i podršku Jutarnjeg lista, objavila knjigu Slom ortačkog kapitalizma, na čijoj promociji su bili HDZ-ovi ministri, na čelu s Plenkovićem. Na predstavljanju knjige naglasila je da je "Afera Hotmail bila velika namještaljka". Za svoje izlaganje izmamila je pljesak Plenkovića i bivših kolega iz vlade.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.