Tomašević: Netočno je da vrtić poskupljuje

Foto: Željko Hladika/Pixsell

ZAGREBAČKI gradonačelnik Tomislav Tomašević gostovao je na HRT-ovom Radio Sljemenu gdje je komentirao, između ostalog, i navodno poskupljenje vrtića.

On kaže da vrtići ne poskupljuju. Naime, danas je zagrebački zastupnik Renato Petek objavio da vrtići poskupljuju.

"Poskupljenja variraju od 25 do 100%! Poskupljenje usluge vrtića ovisi o povećanju prihodovnog cenzusa, plaća, ali i neoporezivih prihoda zbog kojih će dio korisnika ući u višu cenzusnu grupu. Poskupljenje od 100% pogodit će one najugroženije, siromašne s niskim primanjima, koji su plaćali najniži iznos participacije, a takvih je korisnika usluga gradskog vrtića u Zagrebu najviše! Dok će oni s najvećim oporezivim i neoporezivim prihodima plaćati po najvišoj cenzusnoj grupi istu cijenu usluge vrtića kao i do sada", izvijestio je Petek.

"To apsolutno nije točno"

"To apsolutno nije točno. Ne znam što je rečeno, moram vidjeti tu presicu, ali informacije koje su dosad izašle su apsolutno netočne. Cijene vrtića u Zagrebu ostaju iste, imamo četiri kategorije cijena koje ovise o prihodima po članu kućanstva - i to 600 kuna, 450, 300 i 150 kuna. Cijene su i dalje takve. Mi ne samo da nismo povećali cijene već će nekima biti i niže. Naime, mi smo povećali cenzus kako bi oni koji sada imaju veće plaće, koje su im se povećale zbog inflacije, ostali u istom razredu. A neki, njih oko 8 posto, će čak biti u nižoj kategoriji i plaćati manje.

Ja ne znam odakle informacije o povećanju cijene, apsolutno ništa ne mijenjamo, nekima će cijene biti niže", rekao je Tomašević.

Dosad cenzus nije uključivao neoporezive prihode i dodatna primanja...

"Negdje je bilo tako. Radimo na ujednačavanju kriterija, na razini cijelog grada bit će isti uvjeti. Sad su se negdje za obračun cijena vrtića uzimale samo plaće, a negdje i plaće i dodatni prihodi, sad je svugdje isto. I uzimaju se sva primanja. Mi želimo da u svim vrtićima bude isto. Ne može se u jednom vrtiću obračunavati ovako, u drugome onako", rekao je Tomašević.