Tomašević se oglasio o prekidu suradnje s SDP-om

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

ZAGREBAČKI gradonačelnik Tomislav Tomašević dao je izjavu novinarima o prekidu suradnje Možemo i SDP-a. Rekao je da u Možemo nisu o tome imali nikakvu informaciju prije Gradskog odbora te da su o svemu saznali iz medija.

"Tek dva dana nakon te odluke me nazvao predsjednik Gradskog odbora da bi mi priopćio razloge odluke koju smo vidjeli iz medija. To nije ni partnerski ni korektno ponašanje. Javno smo rekli da smo spremni razgovarati s SDP-om o promjeni sporazuma. Do tih razgovora nije došlo jer ih SDP nije inicirao i mi ne možemo biti odgovorni za to što je došlo do revizije. Nisu točni navodi da se SDP nije informiralo o potezima.

Rekli su da su razvrgnuli suradnju i zbog odluka kao što je zaduženje za koje Gradska skupština treba izglasati suglasnost, koja je došla devet minuta prije početka Gradske skupštine. Želim pitati predsjednika gradske organizacije zašto je on glasao da se to uvrsti u dnevni red. Glasao je zato što smo se tako dogovorili", kazao je Tomašević.

"Neću dopustiti da me se uvlači u unutarstranačke obračune drugih stranaka"

Gradonačelnik Zagreba ističe da SDP-ovi zastupnici nisu prije drugih dobili materijale jer "po zakonu ih svi moraju dobiti u isto vrijeme". 

"U četvrtak, nakon što je ta točka uvrštena, Odbor za financije imao je sjednice, predsjednica mu je iz SDP-a. Na Odboru za financije je taj kredit jednoglasno usvojen. Neću dopustiti kao gradonačelnik Zagreba da me se uvlači u unutarstranačke obračune drugih stranaka.

Neću dopustiti da se točke iz grada koriste za unutarstranačke obračune. Nakon svega što se tijekom zadnja dva dana događalo, ja ne znam što gradski SDP uopće želi. Bitno je da ova sjednica završi da bi se moglo razgovarati o daljnjim potezima", rekao je Tomašević.

"Ponovno se plasira teza o novom zaduživanju"

"Željeli smo proći točke koje su na sjednici Skupštine i sve druge teme koje SDP nije htio, izričito su odbili takve sastanke. Imamo čak i više dokaza i to nije ni sporno. Nisu htjeli biti informirani ni dolaziti na sastanke. Treća zamjena teze je da sad po novom ispada da je problem u kreditu koji Zagrebački holding diže i ponovno se plasira teza da se radi o novom zaduživanju od milijardu i 800 milijuna kuna.

Ne radi se o novom zaduženju. Radi se o starom zaduženju koje smo zatekli kad smo došli na vlast, novcu koji je već potrošila prijašnja Uprava Zagrebačkog holdinga. Dočekalo nas je kao i novu Upravu Holdinga oko milijardu kuna kratkoročnih kredita koji su se trebali vratiti u roku od godinu dana.

Imate Holding, koji ima prihode na godišnjoj razini od četiri milijarde kuna. Imate četiri milijarde kuna i poslujete s gubitkom i obećate bankama da ćete vratiti milijardu kuna u roku godinu dana. U kojem svijetu je to održivo? Ovo je suglasnost za refinanciranje već postojećeg zaduženja", rekao je Tomašević, prenosi HRT.