Tonči Majić: Svi koji Bajiću stanu na put su ili alkoholičari, ili narkomani

"DA NIJE bilo medijske podrške, možda sada ne bih bio ovdje s vama", kazao je Tonči Majić, aktivist Dalmatinskog komiteta koji je jučer prisilno odveden na Psihijatriju temeljem sudske odluke da se nad njim izvrši psihijatrijsko vještačenje.

Majić već neko vrijeme na predsjednikovu adresu šalje pokidanu hrvatsku zastavu zbog procesa vezanog za prometnu nesreću kojeg hrvatsko pravosuđe nije sposobno riješiti već 30 godina.

"Imam li pravo kao pojedinac dopustiti da jedan proces traje toliko dugo", pita se Majić, koji u pozadini svega vidi činjenicu da se kao aktivist bavio slučajem Lora, za kojeg navodno postoje dokazi koji inkriminiraju glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića.

Pokidana zastava je simbol građanskog protesta protiv neučinkovitog pravosuđa

Sud se u Majićevom slučaju prvo pozivao na članak 76. Kaznenog zakona, prema čijem tumačenju osoba koja je normalna, odnosno koja se ne drogira i ne pije, ne može počiniti tako nešto. Zatim su odustali od toga te pokušali od Majića napraviti luđaka, odnosno nad njim izvršiti psihijatrijsko vještačenje bez da ih je interesiralo zašto Majić šalje pokidanu zastavu. Psihijatrijsko vještačenje zatražio je sudac Marko Benčić.

"Taj je sudac odlučio ne saslušati me, već inzistirati na psihijatrijskom i psihološkom vještačenju. Ja sam rekao da se neću odazvati", priča Majić.

Policija je po Majića došla u 6 sati ujutro, digli su ga iz kreveta i u odvezli ga policijskom maricom. Puten je nakon što je odbio potpisati papir, kojeg on naziva "žvrljotinom", a koji je trebao poslužiti kao psihijatrijsko vještačenje.


"Pokidana zastava u Majićevom je slučaju simbol građanskog protesta zbog neučinkovitog pravosuđa, koja se u tom kontekstu ne može promatrati kao kazneno djelo", smatra  Vesna Teršelič iz Documente.

Bajić je šest godina zatvarao oči pred zločinima u Lori

A zašto su ga htjeli proglasiti ludim? Ako dovedete u pitanje nečije psihičko zdravlje, dovodite u pitanje i njegovu vjerodostojnost. "Osoba koja bi najviše profitirala time je osoba od čijeg su se ureda na udaljenosti od nekoliko stotina metara odvijala ubojstva i mučenja. Šest godina pod njegovim prozorima čuli su se jauci i urlici, a koje on nije ni čuo ni vidio", kazao je Tonči Majić, pritom misleći na Mladena Bajića i na njegovu odgovornost u slučaju Lora. "On ne vidi ništa, i to je dio njegovg karaktera i načina rada. On skreće pogled", ističe Majić.

Bajić pokušava diskreditirati sve koji mu stanu na put

"Svi koji Bajiću stanu na put su ili alkoholičari, ili narkomani, odnosno kućni nasilnici ili falsifikatori", ocijenio je zatim. Kao primjer je naveo slučaj novinara Željka Peratovića koji je konstantno izložen pritiscima institucija te novinara koji je objavio dokumente iz vojne policije u Šibeniku. Ti dokumenti koji pokazuju vezu između Bajića i slučaja Lora proglašeni su falsificiranima.

Majić je najavio da će podići tužbu protiv suca koji je naložio njegovo psihijatrijsko vještačenje ističući: "Dužni smo i radi drugih progoniti naše progonitelje".

"Neću odustati od ovog slučaja"

Majić kaže kako je još prošli tjedan dobio poziv iz Ureda predsjednika da prisustvuje svečanosti povodom Dana ljudskih prava, što dokazuje da ga iz Ureda predsjednika nitko ne smatra opasnim, iako je baš na tu adresu slao poderane zastave, već zaslužnim za 20 godina borbe na polju ljudskih prava. Majić napominje da su mu, nakon što je priveden u policiju, policajci stiskali ruku i izražavali podršku. "Ne bojim se Županijskog suda i neću odustati od ovog slučaja", zaključio je Majić.

Zoran Pusić, predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava, ocijenio je kako je ovo eklatantni primjer neučinkovitosti pravosuđa uz indicije da je otezanje vezano za aktivnosti Majića u slučaju Lora. "Dovođenje aktivista za ljudska prava na psihijatrijski pregled previše podsjeća na neka prošla vremena totalitarnih sistema gdje su se aktivisti za građanska prava tako odvodili", istaknuo je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.