Tajna topničkih dnevnika: Dio granata u Oluji ukraden, a ne ispaljen

DRŽAVNO odvjetništvo, Vojna sigurnosno-obavještajna agencija te Vojna i civilna policija od kraja prošle godine angažirane su na pronalasku "topničkih dnevnika" iz akcije Oluja, iako je hrvatski državni vrh do jučer tvrdio drugačije.

Tom činjenicom očito je zadovoljno i Haško tužiteljstvo i Haški sud, jer oni više ne inzistiraju na hitnom dostavljanju "nestalih" dokumenata, a povod tom bilo je i priznanje ministra pravosuđa Ivana Šimonovića kako topnički dnevnici ipak postoje, piše jutarnji list, pozivajući se na izvore bliske istrazi.

Krađa i šverc municije

Sadržaj tih dnevnika mogao bi otkriti čitav niz neugodnih činjenica o funkcioniranju zapovjednog lanca tijekom operacije Oluja te o samom topničkom djelovanju tijekom te akcije, navode isti izvori. Istražitelji isto tako vjeruju kako se u tim dokumentima nalaze i bitno drugačiji podaci ali koji, prema njihovom uvjerenju, ne osporavaju stav obrane generala Gotovine o minimalnom granatiranju Knina.

Razlog tom je taj što istražitelji vjeruju kako je dio nadležnih zapovjednika lažirao broj ciljeva i potrošenih granata u evidenciji, a sve to s ciljem krađe i šverca municije. Neki izvori navode, kako je dio granata koji nije ispaljen u oslobađanju Knina završio na crnom tržištu oružja, dok je ostatak tih granata postao "metalni otpad".

Tužiteljstvo već ima dio dih dokumentata i samo treba potvrdu da oni postoje

Isto tako, hrvatski su istražitelji uvjereni kako dijelom tih dokumenata haško tužiteljstvo već raspolaže te da od hrvatske Vlade trebaju tek službenu potvrdu o njihovom postojanju, kako bi gore navedene i prema uvjerenju istražitelja "frizirane" brojke granatiranja, upotrijebilo kao važan dokaz protiv trojice hrvatskih generala u Haagu. Zbog istog razloga sumnja se kako su 23 sporna dokumenta topničkih dnevnika, kako ih zove Haški sud, nestala.

Istraga o tim dnevnicima s toga se širi i na ostale članove odvjetničkog tima generala Ante Gotovine pa će tako nakon optužnice protiv Marina Ivanovića u svojstvu svjedoka biti saslušan i odvjetnik Ivo Farčić, za kojeg se vjeruje kako je upoznat sa sudbinom spornih dokumenata, saznaje Jutarnji list.

Ante Kotromanović, umirovljeni general HV-a, kazao je kako su zapovjednici uvijek bilježili više ispaljenih granata od ispaljenih, kako bi dobili više municije te da se ne radi o nikakvom švercu.

K.S.
Foto:

Pročitajte više