Kralj političko-medijskog trasha vraća se na HRT

Screenshot: HRT

"POPULARNA emisija Peti dan dobiva novog komentatora - to je novinar Tihomir Dujmović", stoji u jučerašnjoj najavi objavljenoj na stranicama HRT-a. Na Prisavlje se tako vraća Tihomir Dujmović nakon što mu je u rujnu 2017. godine ukinuta politička trash emisija Iza zavjese.

"Postoje neke snage koje bi me htjele zabraniti i koje jednostavno ne bi željele da nastavim raditi", napisao je tada Dujmović. No izgleda da se nešto na HRT-u promijenilo pa se ovaj notorni desničar vraća na državnu televiziju. I to u emisiji koja je koncipirana tako da intelektualci različitih svjetonazora raspravljaju aktualne društvenopolitičke teme. 

No, krenimo redom.

>> Tihomir Dujmović ostao bez političke trash emisije na HTV-u

Administracija v.d. ravnatelja HRT-a Siniše Kovačića dovela je Dujmovića na HTV u jesen 2016. godine. Dujmovićev politički talk show zvao se Iza zavjese. Kovačić je uveo Dujmovića na "stražnja vrata" HRT-a i u sklopu - Zabavnog programa. Naime, tada je procijenjeno da će se lakše opravdati trošak iz budžeta Zabavnog programa nego iz Informativnog programa. Takve rošade nisu bile izuzetak u Kovačićevo vrijeme pa je tako primjerice kulinarska emisija Vlatke Pokos bila dijelom Znanstveno-obrazovnog programa.

Dujmovićev modus operandi: Red Željke Markić, red Kolinde

U svojim službenim odgovorima HRT se krajem 2016. godine pravdao kako ni jedan novinar, tada zaposlen u toj medijskoj kući, nije u stanju voditi jednu takvu emisiju. To je bilo izuzetno bizarno objašnjenje jer se emisija, barem u svojim počecima, bavila događajima koji su obilježili protekli tjedan, s dva gosta komentatora iz redova novinara, publicista, književnika, političara i povjesničara. Jednostavan televizijski format koji je tada, po mišljenju HRT-a, jedino mogao ispuniti Dujmović. 

Dujmović je s druge strane od emisije radio pravi programski kaos. Nekada je njegova emisija imala televizijski prilog, nekada nije. Isti gosti znali su nastupiti dva-tri puta zaredom, a nekada samo jednom.

HRT je "gurao" Dujmovića i reklamirao ga, mijenjao mu termine od nedjelje ujutro do večernjeg prime timea srijedom, no jednostavno nije išlo. Primjerice, reklamirani odvjetnički dvoboj Ante Nobila i Željka Olujića u toj emisiji gledalo je tada svega 3,45 posto SHR-a (SHR ili Share označava udio u gledanosti pojedinog kanala od ciljane populacije koja u određenom trenutku gleda televiziju).

Za bivšeg kolumnista ekstremno desnog portala Dnevno.hr Tihomira Dujmovića jednostavno nije bilo interesa. Jasno je i zašto. Dujmović je volio predavati svoju voditeljsku palicu Željki Markić, a gostovanje tadašnje predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović ostat će upamćeno po nezapamćenom ulizivanju predsjednici, koje je bilo previše čak i za kriterije koji vladaju na HRT-u.

>> Pogledajte što je o Kolindi pisao ekstremist Dujmović, kojem će se predsjednica večeras ispovjediti

Dujmović se od prvog dana otvoreno divio predsjednici, od tvrdnji da bi je valjalo izmisliti da je nema, preko teza o njezinoj superiornosti jer nakon njezinog dolaska Hrvati više neće kopati po smeću pa sve do usporedbe njezine popularnosti s popularnošću Beatlesa. Takva je bila i emisija, Dujmović se divio predsjednici ne postavivši joj ni jedno kritičko pitanje u to vrijeme kada su se gotovo svi mediji trudili otkriti kako je predsjednica dvije Nove godine proslavila u SAD-u i jesu li to bili privatni ili službeni posjeti.

>> Saželi smo Kolindino gostovanje kod zaljubljenog fana u jednu riječ - NIŠTA

Kolinda je tražila baš njega da ju intervjuira

No najbolji dio priče uslijedio je nakon što je emisija skinuta s HRT-a, a Dujmović ostao uvrijeđen što ga predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nije pozvala na božićni domjenak 2018. godine, a bio je i ogorčen jer je predsjednica tada smijenila svog savjetnika Matu Radeljića. Bio je to za njega udarac.

>> Tihomir Dujmović na Fejsu kuka zbog Kolinde: Nije me pozvala na božićni domjenak

Dujmović je tada otkrio i dio uređivačke politike HRT-a.

"Kada se je bojala da će joj HTV podmetnuti nekog Plenkovićevog novinara koji će se na njoj iživljavati zamolila me da nakon suspektnog puta u Ameriku baš ja napravim s njom intervju. Dakako pristao sam, štoviše, bila mi je čast!" napisao je tada Dujmović.

>> Dujmović nesvjesno otkrio kako HRT radi "intervjue" s Kolindom

Nakon što mu je emisija skinuta s programa HRT-a, Dujmović je otvoreno govorio o političkim silama koje uređuju HRT.

"Postoje neke snage koje bi me htjele zabraniti i koje jednostavno ne bi željele da nastavim raditi", pisao je Dujmović, no koje su to snage, nikada nije otkrio. U prvim mjesecima nakon odlaska s Prisavlja obračunavao se u javnim pismima s novinarom HTV-a Aleksandrom Stankovićem.

Obračun sa Stankovićem nakon što je izletio s HTV-a

"Vi držite monopol na najvažniju, najubitačniju, najprobitačniju, najutjecajniju političku formu na državnoj televiziji koja živi od pretplate, dakle eksplicitno od državnog nameta! Imate gledanost? Imao sam i ja, ali mi nije pomoglo", pisao mu je Dujmović u pismima prepunog jala. Sličan obračun Dujmović je imao i kada su ukinuli njegovu kolumnu u Večernjem listu 2010. godine, a tada je tvrdio da je njegov odlazak bila želja tadašnjeg predsjednika Ive Josipovića.

No vratimo se u 2018. godinu. Nakon obračuna s HRT-om Dujmović je s glumcem Robertom Kurbašom radio predstavu o Hrvatu Zvonku Bušiću, koji je u Americi oteo avion. Predstava je nosila naziv: Tko je ubio Zvonka Bušića. Bušić je, inače, počinio samoubojstvo.  

>> HRT slavi Hrvata koji je u Americi oteo putnički avion
 

Dujmović je tada pokušavao opravdati činjenicu da je Zvonko Bušić oteo avion pun putnika te postavio bombu koja je ubila njujorškog policajca ovim riječima: "S obzirom na situaciju u Jugoslaviji u kojoj je Hrvatska potlačena, klasična kolonija, u tijeku gotovo masovna likvidacija hrvatskih političkih emigranata... Više od 100 ljudi ubijeno je u raznim udbaškim akcijama u 45 godina Jugoslavije. Bušić shvaća da nešto treba napraviti. Njegov daljnji rođak, Bruno Bušić, napisao je tekst Deklaracije o položaju Hrvatske. Jedini zahtjev koji je Bušić postavio u otmici zrakoplova bio je taj da se Deklaracija objavi u uglednim svjetskim medijima kako bi se pomoglo Hrvatskoj i prihvatila činjenica da Hrvati imaju pravo na državu."

Peti dan, emisija u kojoj bi glavnu riječ trebali voditi intelektualci

Nakon predstave posvetio se pisanju na manjim portalima desnog političkog spektra u kojima se nastavio obračunavati s nacionalnim manjinama. U posljednje vrijeme svoju političku ljubav poklonio je Miroslavu Škori kojeg već sada stavlja, kako kaže, "na dragocjeno mjesto na policama hrvatske političke povijesti". Naime, Dujmović u Škori već duže vrijeme vidi jedinog čovjeka koji može ujediniti desnicu. No isto tako tvrdi i kako "koalicija Škore i HDZ-a nema alternative".

Emisija Peti dan pokrenuta je još 2010. godine. Koncipirana je tako da intelektualci različitih svjetonazora, najčešće njih 4 ili 5, raspravljaju aktualne društvenopolitičke teme. Neki od dosadašnjih komentatora bili su Nino Raspudić, Marija Selak, Aleksandar Musić, Boris Jokić, Petar Tomev Mitrikeski, Lana Bobić, Marijana Bijelić, Dean Duda, Rada Borić, Nadežda Čačinović, Ognjen Čaldarović, Srećko Horvat, Ankica Čakardić, Luka Popov, Antonio Šiber i Mima Simić. Sada će se tom popisu pridružiti i ime čovjeka uz kojeg se veže naziv političkog trasha.

O detaljima angažmana Dujmovića poslali smo i upite HRT-u, no do objave ovog članka nismo dobili odgovore.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.