Traže se kupci za autoportret 21-godišnjeg Adlofa Hitlera

NAJSTARIJI autoportret najzloglasnijeg svjetskog diktatora Adolfa Hitlera koji je nastao 1910. godine sljedećeg će mjeseca biti prodan na aukciji.

Taj autoportret uz još 12 slika koje je vodenim bojama naslikao Adolf Hitler pronađen je u Essenu u Njemačku, a pronašao ih je narednik Willie J. McKenna. Direktno su prodane današnjem vlasniku koji ih je od znatiželjnih očiju javnosti čuvao desetljećima.

Iz slika se jasno vidi zašto Hitler nije postao umjetnik

Na portretu se ne vide nos i usta, a nema niti "najzloglasnijih" brčića na svijetu. Iznad glave si je autor nacrtao križić te je dva puta ponovio svoje inicijale A.H. Slike će se 23. travnja naći "na bubnju" u aukcijskoj kući Mullocks iz Shropshirea, a očekuje se da će doseći vrijednost od nekoliko desetaka tisuća funta.

Aukcijski stručnjak za povijesne dokumente Richard Westwood-Brooks rekao je kako je zanimljivo da se umjetnik čiji su interesi u početku njegova života ležali u slikanju mirnih pejzaža pretvorio u pravu čudovište na kraju. "U tome nema apsolutno ništa što bi naznačilo da će njegov um otići u tome smjeru", rekao je Westwood-Brooks te dodao kako je iz tih slika jasno zašto Hitler nije uspio kao umjetnik.

I.Kri.
Foto: Arhiva

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.