KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Trebaju li se trudnice cijepiti? Markotić: To nije pitanje s "da" ili "ne"

RAVNATELJICA zagrebačke Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić jučer je na press-konferenciji Stožera rekla da bi se trudnice trebale cijepiti prije ili poslije trudnoće, ali ne i za vrijeme trudnoće.

No, ginekolog Boris Ujević jučer je za N1 rekao da "sva ginekološka europska, američka i kanadska društva te većina južnoameričkih preporučuju cijepljenje trudnica".

"Ne možete naći razvijenu zemlju koja ne preporučuje cijepljenje trudnica", rekao je Ujević, pa dodao: "Preporuka svih europskih društava je - trudnice, cijepite se. Ja bih samo slijedio preporuku Europe."

Markotić je danas u razgovoru za RTL pokušala objasniti svoju jučerašnju izjavu o cijepljenju trudnica.

Trebaju li se cijepiti trudnice protiv covida-19?

To pitanje nije s "da" ili "ne". Još uvijek nije provedena treća faza kliničke studije u svijetu, što je dosta komplicirano s obzirom na populaciju. Europska agencija za lijekove nije službeno odobrila to cijepljenje, međutim s obzirom na to da se sve više vidi u znanstvenim stručnim krugovima da su trudnice pod povećanim rizikom, onda su preporuke brojnih stručnih društava da se cijepe. Međutim, tu bi u svakom slučaju trebale one sa svojim ginekologom ili nekim drugim liječnikom vidjeti. Prioritet bi trebali biti oni koji imaju rizične faktore, kao što su pretilost ili viša dob trudnice.

Koja je preporuka za one koje su zdrave, koje nemaju rizične faktore, poput debljine?

Postoji cijeli niz situacija i zbog toga ginekolozi redovito vode trudnoću. U trudnoći se ženama mogu povisiti tlak, šećer i slično, tako da njihov ginekolog s njima treba odlučiti o tome i dogovoriti se. Naravno, najbolje je spriječiti zarazu i cijepiti se prije, ako je moguće.

Vaša izjava mnoge je jučer zbunila. Kada se cijepiti - prije trudnoće, u trudnoći ili poslije nje?

Idealno je prije trudnoće, u trudnoći ovako kako sam rekla, trebaju sa svojim liječnicima procijeniti koji su rizici. U svakom slučaju neće ni cjepivo 100% zaštititi, pored cjepiva trebaju se držati svih drugih epidemioloških mjera, jako se čuvati, da ne bi bile u kontaktu sa zaraženima.

Koliko je trudnica i rodilja kod vas u Klinici?

Bile su tri rodilje, stabilne su za sada, ali kod većine koji su kod nas to su teži oblici bolesti.

Je li pozitivno novorođeno dijete posljednje hospitalizirane trudnice?

Ne mogu govoriti o konkretnim slučajevima, za sad su svi stabilno.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.