Trinaest najomraženijih kompanija ikad



AMERIČKI portal Daily Beast složio je u suradnji s deset povjesničara listu 13 najomraženijih kompanija u povijesti, a prema nekima od njih se i danas univerzalno omraženi British Petroleum čini kao skupina svetaca.

Na vrhu ljestvice nalazi se naftna kompanija Standard Oil koju je vodio John D. Rockefeller. Iako danas slovi kao sinonim za pohlepu velikih korporacija, u 1880-im i 1890-im tvrtka je bila iznimno cijenjena iako je gutala manje tvrtke i stvarala monopol. Njena povijest završila je intervencijom vlade, koja ju je 1911. godine podijelila na čak 34 kompanije.

Od kemijskih katastrofa do banana-republika

Iza nje se smjestila Union Carbide, tvrtka odgovorna za najsmrtonosniju industrijsku katastrofu u povijesti. U indijskom gradu Bhopalu je 3. prosinca 1984. godine iz tvornice Union Carbide iscurio oblak otrovnog plina od 45 tisuća tona, koji je u prvom naletu ubio pet tisuća ljudi, a u godinama koje su slijedile još od 15 do 20 tisuća. Danas se s posljedicama tragedije bori oko 100.000 ljudi.

Na treće mjesto smjestio se Exxon, još jedna naftna kompanija. Godine 1989. se u zaljev u Aljasci izlilo 44 tisuće litara nafte iz tankera Exxon Valdez, a do Deepwater Horizona to je bila najgora naftna katastrofa u američkoj povijesti, koja je tvrtku stajala oko 10 milijardi dolara i koja je uvela novi zakonodavni okvir oko prijevoza crnog zlata.

Tvrtka United Fruit Company, koja se nalazi na četvrtom mjestu, doslovno je stvorila pojam "banana-republike". Tvrtka je vršila jak pritisak na lokalne vlade u Južnoj Americi oko toga da budu prijateljski nastrojene prema njihovom poslu s voćem, a u Gvatemali su čak utjecali na političke prilike. Slavni Pablo Neruda čak je posvetio pjesmu ovoj kompaniji.

BP "tek" šesti



Na peto mjesto sjeda bivši telekomunikacijski div International Telephone & Telegraph, koji je također imao prste u Južnoj Americi.  Kao vlasnik čileanske telekomunikacijske kompanije Chilteco, ITT je 1970. godine financirao protivnika čileanskoga predsjedničkog kandidata Salvadora Allendea. Kad je nakon tri godine Allende svrgnut, činilo se da je u sve umiješan i ITT.  

BP je "osvojio" tek šesto mjesto na listi. Tvrtka odgovorna za najveću naftnu mirnodopsku katastrofu ikad tek je na početku svojih muka. Analitičari procjenjuju da će BP do kraja balade isplatiti između 60 i 100 milijuna dolara odštete, a dobrom glasu ne pomažu ni izjave čelnika kompanije. Glavni izvršni direktor Tony Hayward ući će u povijest s izjavom da je Deepwater Horizon katastrofa "malih razmjera", a predsjednik uprave Carl-Henric Svanberg po tituliranju žitelja Meksičkog zaljeva izrazom "mali ljudi".


Monopolisti i prevaranti

Sedmo mjesto pripalo je Microsoftu Billa Gatesa, i to zbog monopolističke prakse. Imaju operativni sustav koji nije kompatibilan s ostalim sustavima, a ekskluzivnim ugovorima s proizvođačima hardvera kontroliraju cijene i imaju tržišnu dominaciju.



Na osmom mjestu je Goldman Sachs, koji je postao sinonim za pohlepu Wall Streeta u godinama koje su prethodile financijskoj krizi. U 2010. godini otkriveno je da je Goldman Sachs poticao klijente na rizična ulaganja, a potom se kladio da će te investicije propasti. Cijela stvar sada je pod istragom vlade.

Prehrambena kompanija Nestle zasjela je na deveto mjesto, najviše zbog bojkota 1977. godine povezanog s umjetnim dječjim mlijekom. Aktivisti tvrde da je dječja formula inferiorna majčinom mlijeku, a kod pothranjene djece u zemljama Trećeg svijeta zamjena dojenja umjetnim majčinim mlijekom može dovesti do smrti dojenčadi. Nestle tvrdi da je njihov marketing u skladu sa smjernicama SZO-a.

Privatne vojne kompanije s dobrim vezama

Deseto mjesto pripalo je privatnoj vojnoj kompaniji Blackwater. Njeni agenti tijekom godina su se upleli u cijeli niz kontroverzi, od navoda o silovanju do nesmotrenog pucanja po iračkim civilima. Tvrtka je postala toliko omražena da su odlučili promijeniti ime u Xe Services.


Jedanaesta je kompanija Monsanto, odgovorna za izlijevanje 80.000 litara kemikalije za obradu drva, koja sadrži otrovni dioksin u Sturgeonu u Missouriju. Vijetnamci su protiv tvrtke podigli tužbu za ratni zločin u Vijetnamskom ratu zbog proizvodnje bojnog otrova Agent Orange.



Kompanija Halliburton, čiji je glavni izvršni direktor Dick Chaney postao potpredsjednik SAD-a, nikad nije imala dobar glas. Ali kad je nakon početka rata u Iraku počela naplaćivati 1000 dolara za zahodske školjke i 600 dolara za čekiće, brzo je postala sinonim za ratno profiterstvo. Haliburton je radio i na Deepwater Horizonu i bio odgovoran za konačno cementiranje izvora. Na kraju bi mogli ispasti i pozitivci, jer su apelirali na jače sigurnosne mjere, koje je BP odbio.

Posljednja, na 13. mjestu našla se investicijska banka Drexel Burnham. Njen financijski guru Michael Milken je 1986. osuđen za varanje u trgovini dionicama preko obveznica s visokim profitom. Banka je nakon toga bankrotirala, a Milken je poslužio kao inspiracija za lik Gordona Gekka u filmu "Wall Street".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.