Troje nacista pred britanskim sudom, jedan se zove Danijel Bogunović

Screenshot (ilustracija): ITV

NA SUDU u engleskom gradu Birminghamu jučer je počelo suđenje skupini neonacista iz zabranjene ekstremističke organizacije Nacionalna akcija. Optuženi su da su planirali terorističke napade uime bjelačke nadmoći.

A njihova imena su: Adam Thomas (22), Claudia Patatas (38) iz Banburyja i - Daniel Bogunović (27) iz Leicestera.

Na sudu je, kao jedan od dokaza njihovog ekstremizma, poroti rečeno i kako su Thomas i njegova partnerica Patatas svome sinu dali srednje ime Adolf, odajući tako počast Adolfu Hitleru. Kod ovog neonacističkog para pri uhićenju su pronađene fotografije s osuđenim rasistom i "bjesomučnim nacistom" Darrenom Fletcherom (28), koji je pozirao sa svastikom i uzdignutom desnicom iznad njihovog djeteta. 

"Bijeli džihad"

Thomas, Patatas i Bogunović poriču da su članovi Nacionalne akcije, grupe koja je zabranjena i 2016. kao "ekstremna i nasilna" organizacija, prenosi BBC.

"Sud će čuti o zločinima iz mržnje koje su počinili članovi Nacionalne akcije i bezobzirnost kojom su bili spremni širiti teror", rekao je tužitelj Barnaby Jameson i dodao da se tu radi o "specifičnoj vrsti terora (...) koja je proizišla iz fanatičnog i plemenskog uvjerenja u bjelačku nadmoć".

"To je teror koji se može sažeti u dvije riječi: bijeli džihad - drugim riječima, bjelački sveti rat", zaključio je tužitelj. 

Bogunović je ranije ove godine već osuđen za potpirivanje rasne mržnje nakon što je uhvaćen u lijepljenju stickera Nacionalne akcije na Sveučilišnom kampusu Aston u Birminghamu. 

Imali mačete, samostrijele, puške, pijuke...

Poroti je također rečeno kako su kod trojke pronađene fotografije "arsenal" oružja koji pripada neonacistu Mikkou Vehvilainenu. Kod Thomasa je pronađen i priručnik s uputama za "terorističke napade", poznat kao "Anarhistička kuharica".

Dodaje se da su kod Bogunovića i Thomasa pronađene "sačmarice, jurišne puške, noževi, pijuci za led, samostreli, lukovi i strijele", a imali su "poseban interes" za skupljanje mačeta,

Bogunović je na društvenim mrežama komunicirao s drugim članovima Nacionalne akcije i pri tome koristio nadimak "dsdegrelle", što je očita referenca na poznatog belgijskog nacista Leona Degrellea, koji je bio član SS-a u Drugom svjetskom ratu.

Suđenje bi trebalo trajati oko mjesec dana, a sve troje su se izjasnili kao nevini.

Britanski mediji ne pišu o Bogunovićevom porijeklu, pa nije jasno je li porijeklom Hrvat ili Srbin, no gotovo je sigurno da ovaj neonacist vuče obiteljske korijene iz "ovih krajeva".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.