Trojica Amerikanaca u zatvoru nevina provela 36 godina, sada su pušteni

Screenshot: YouTube/CBS News

TROJICA muškaraca iz Baltimorea koja su provela 36 godina u zatvoru puštena su jučer na slobodu nakon što su 1983. godine bili pogrešno optuženi za ubojstvo.

Alfredu Chestnutu, Ransomu Watkinsu i Andrewu Stewartu ukinuta je presuda za prvostupanjsko ubojstvo učenika srednje škole DeWitta Ducketta.

"To je bio pakao. Bilo je grozno", rekao je Chestnut o svom iskustvu u zatvoru.

Chestnut i Watkins imali su 16 godina kada su uhićeni, a Stewart 17. Od tada su u zatvoru, piše CNN.

Cijelo vrijeme govorio da je nevin

Kada je Chestnut ovoga proljeća podnio zahtjev za pristup informacijama, otkrio je dokaze koji tijekom suđenja nisu preneseni njegovom odvjetniku. Nakon toga je uputio pritužbu Odjelu za integritet, koji se bavi preispitivanjem starih osuda.

Naime, Chestnut je cijelo vrijeme ustrajao na tome da je nevin, zbog čega mu je i odbijen zahtjev za prijevremenim puštanjem na slobodu jer je Odbor za uvjetnu slobodu zaključio da nije preuzeo odgovornost za ubojstvo.

Zločin

Duckett (14) je upucan i ubijen u studenom 1983. godine zbog tada popularne i skupe jakne. Chestnut, Watkins i Stewart osuđeni su za njegovo ubojstvo na temelju svjedočenja, ali i za tužitelje presudnog dokaza - ista jakna koju je nosio Duckett nađena je i u Chestnutovoj spavaćoj sobi.

Međutim, na Chestnutovoj jakni nije bilo tragova krvi ili uporabe vatrenog oružja. Njegova majka policiji je predočila račun, a djelatnica trgovine potvrdila je da ju je majka nedavno kupila.

Unatoč tim dokazima sva trojica tinejdžera uhićena su na Dan zahvalnosti. Probudila ih je policija s puškama uperenima u njih.

Skriveni dokazi

Njihovi sadašnji odvjetnici izjavili su kako su "prestravljeni" količinom oslobađajućih dokaza koji se nisu predstavili braniteljima ili poroti. Primjerice, sve maloljetnike (optužene i svjedoke) policija je ispitivala bez prisutnosti roditelja. Potencijalni svjedoci saslušani su grupno i rečeno im je da usklade svoje priče.

"Radi se o namjernom prikrivanju i lažnom predstavljanju oslobađajućih dokaza, dokaza koji bi pokazali da je ubojstvo počinio netko drugi, a ne optuženici", rekla je državna odvjetnica Marilyn Mosby.

"Braniteljima nisu predočeni anonimni pozivi koji navode drugo ime počinitelja niti da je ubrzo nakon pucnjave viđen drugi tinejdžer koji je nosio istu jaknu kakvu je imao Duckett i koji je priznao ubojstvo. Taj osumnjičeni više nije živ", dodala je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.