Trudeau o prosvjedu kamiondžija: Nećemo popustiti onima koji kradu hranu beskućnicima

Foto: EPA/Profimedia

KANADSKI premijer Justin Trudeau danas je u parlamentu rekao da prosvjed vozača kamiona koji je paralizirao Ottawu "mora prestati", javlja BBC.

Trudeau je dodao da su "Kanađani šokirani i iskreno zgađeni" ponašanjem nekih od prosvjednika. Prema nekim izvještajima, neki prosvjednici prijavljeni su za vandalizam i rasističko vrijeđanje.

 

Podsjetimo, veliki prosvjed vozača kamiona izazvala su pravila o obaveznom cijepljenju svih vozača koji prelaze kanadsko-američku granicu. Velik broj kamiona potpuno je paralizirao kanadsku prijestolnicu Ottawu, a u gradu je proglašeno izvanredno stanje.

Zbog prosvjeda koji traje već gotovo dva tjedna centar grada je blokiran, zbog čega su mnoge trgovine i obrti morali zatvoriti svoja vrata, navodi BBC.

Što je sporno u vezi s prosvjedom?

Dodatnu nervozu među građane Ottawe unosilo je neprestano trubljenje kamiondžija. No danas im je sudac u Ottawi zabranio trubljenje na period od 10 dana.

Iako je veći dio prosvjeda bio miran, policija u Ottawi kaže da je zabrinuta zbog ekstremističke retorike koja stiže od krajnje desnih skupina prisutnih na prosvjedu. Uz rasističke i homofobne uvrede, dio prosvjednika je istaknuo nacističke simbole i plesao na grobu nepoznatog vojnika na Nacionalnom ratnom spomeniku.

Policija Ottawe potvrdila je da istražuje više od 60 incidenata vezanih uz prosvjed, među kojima su zločini iz mržnje i oštećenje tuđe imovine.

Što je rekao Trudeau?

"Želim biti potpuno jasan - neće nas zastrašiti oni koji vrijeđaju i ponižavaju male poduzetnike i obrtnike te kradu hranu od beskućnika", rekao je Trudeau zastupnicima na izvanrednoj sjednici kanadskog parlamenta.

"Nećemo popustiti onima koji vijore rasističkim zastavama ni vandalima koji oskvrnjuju sjećanje na naše ratne heroje", dodao je kanadski premijer.

Gradonačelnik Ottawe Jim Watson u nedjelju je, podsjetimo, proglasio izvanredno stanje u glavnom gradu, kazavši da je prosvjed "izvan kontrole". Od savezne vlade zatražio je da pošalju dodatnih 1800 policajaca i pregovarača koji bi "okončao opsadu".

Trudeau je obećao da će u Ottawu poslati "što god da grad traži", ali nije elaborirao i naveo o čemu bi se točno moglo raditi. Prošlog tjedna je isključio mogućnost slanja vojske u grad, navodi BBC.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.