Trudeau usred skandala, još dvaput se maskirao u crnca. Pogledajte snimku

Foto/Screenshot: EPA/Global News

KANADSKI premijer Justin Trudeau našao se usred skandala. Nakon što je jutros objavljena fotografija na kojoj se maskirao u Aladina i obojio lice u crno, otkriveno je da se još u najmanje dva navrata maskirao u crnca.

Trudeau je, nakon što se ispričao zbog prvog otkrivenog slučaja "blackfacea", što je termin za maskiranje bijelaca u osobe tamne ili crne boje kože, sam priznao da je to još jednom napravio.

>> Kanadski premijer obukao je Aladinov kostim i lice obojio u crno. Ispričava se

Pjevao reggae u srednjoj školi maskiran u crnca 

Radilo se o natjecanju talenata u Srednjoj školi Jean Brebeuf koju je tada pohađao, a na kojem je obojio lice u crno i stavio periku. 

Fotografija je, po svemu sudeći, prvo završila na društvenim mrežama, a Trudeau je tek potom priznao da se zaista maskirao u crnca. Na natjecanju je pjevao reggae pjesmu Day-O, koju je popularizirao afroamerički pjevač i aktivist Harry Belafonte.

A onda je kanadski portal Global News objavio snimku trećeg slučaja kad je Trudeau napravio "blackface".

Krevelji se na snimci, također maskiran u crnca

Radi se o snimci, navodno snimljenoj devedesetih godina u srednjoj školi u kojoj je Trudeau bio učenik. Na njoj se Trudeau krevelji u kameru, podižući ruke koje su mu, kao i lice, obojene u crno. I ovdje nosi afroperiku na glavi.

To znači da su u jedva 12 sati, otkad je Time objavio prvu fotografiju, otkrivena tri ovakva slučaja. U prvom slučaju, podsjetimo, bilo je riječ o zabavi održanoj 2001. na temu "1001 noć" u srednjoj školi u Vancouveru u kojoj je Trudeau predavao kao nastavnik. Trudeau je tada imao 29 godina. Fotografija je završila u školskom godišnjaku, gdje ju je Time i otkrio. 

"Trebao sam tada znati više, ali nisam. Duboko žalim što sam to učinio. Obukao sam Aladdinov kostim i stavio šminku. Nisam to smio učiniti", rekao je Trudeau nakon što je prva fotografija objavljena.

Sada vjerojatno možemo očekivati novu ispriku od kanadskog premijera. No iz oporbe već pljušte oštre optužbe na njegov račun. Lider Konzervativne stranke Andrew Scheeer, koji je u predizbornim anketama gotovo izjednačen s Trudeauom, rekao je da je "to šminkanje djelo otvorenog podsmijeha i rasizma" i da je Trudeau "netko s potpunim nedostatkom prosuđivanja i integriteta i netko tko nije spreman upravljati ovom zemljom". 

Kanadu, inače, očekuju parlamentarni izbori za pet tjedana, a ovaj bi skandal mogao itekako naštetiti Trudeauovom progresivnom imidžu. Neki kanadski mediji, poput Toronto Suna, već su ga prozvali za licemjerje. 

"Trudeau neće dati ostavku oko ovoga, iako bi tražio da bilo koja druga stranka smijeni bilo kojeg kandidata uhvaćenog u istoj situaciji", napisao je kolumnist Toronto Suna, Brian Lilley.

Politolog Max Cameron komentirao je kako je skandal nanio "udarac u najsnažniji dio njegovog oklopa", budući da se Trudeau brendirao kao branitelj multikulturalizma i tolerancije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.