Trump je proglašen krivim. Sada će postati još bogatiji

Foto: EPA

Donald Trump već pokušava svoju povijesnu kaznenu osudu pretvoriti u neočekivanu zaradu od kampanje, piše Politico.

Nekoliko trenutaka nakon što je porota izrekla osuđujuću presudu po 34 točke optužnice za krivotvorenje poslovne dokumentacije, Trumpova kampanja pretvorila je njegovu web stranicu u sredstvo za prikupljanje sredstava vezano za presudu.

Kako Trump svoju pravnu nevolju koristi za financijski i politički dobitak

Trump je to pratio tako što je oglasio alarm na svom Truth Social računu nazivajući se "POLITIČKIM ZATVORENIKOM" i poslao novi apel za prikupljanje sredstava svojim pristašama.

"Upravo sam osuđen u NAMJEŠTENOM političkom lovu na vještice: NISAM UČINIO NIŠTA POGREŠNO!", stoji u jednom e-mailu usmjerenom na prikupljanje sredstava za kampanju nakon presude: "Ali uz vašu podršku u ovom povijesnom trenutku, MI ĆEMO POVRATITI BIJELU KUĆU I UČINITI AMERIKU PONOVO VELIKOM!"

Ovo prikupljanje sredstava posljednji je primjer kako Trump koristi svoju pravnu nevolju za politički i financijski dobitak. A moglo bi biti i najunosnije dosad. Njegova je kampanja u više navrata pravne postupke pretvorila u milijune dolara prihoda kako bi potaknula njegov potencijalni povratak u Bijelu kuću. Veći pravni rizici donijeli su više novca u njegovu blagajnu.

"S ovom presudom sve se vraća na temelje"

Prilika za unovčavanje presude javlja se u vrijeme kad Trumpova kampanja još uvijek ima znatno manje gotovine na računu od američkog predsjednika Joea Bidena, čak i nakon što je u travnju postigao veći uspjeh. Krajem prošlog mjeseca kampanja bivšeg predsjednika imala je 49 milijuna dolara u usporedbi s 84 milijuna dolara za sadašnjeg predsjednika.

"S ovom presudom sve se vraća na temelje. Sadašnji pristaše će se uključiti još više. A oni koji su ostali po strani uključit će se zbog onoga što smatraju iskrivljavanjem pravde", rekao je Matthew Bartlett, republikanski strateg i bivši član Trumpove administracije: "Ako je Trump bio kriv po 34 točke optužnice, možete očekivati da će se prikupiti 34 milijuna dolara."

Nekoliko minuta nakon čitanja presude Trumpovi suradnici preusmjerili su web stranicu njegove kampanje ravno na stranicu za prikupljanje sredstava i slali tekstualne poruke još iste večeri upozoravajući da "PRAVDA JE MRTVA U AMERICI" i usmjeravali pristaše na platformu za prikupljanje sredstava WinRed. Njegova kampanja također je počela objavljivati oglase za prikupljanje sredstava na X-u ubrzo nakon izricanja presude.

Srušila se stranica za donacije

Savjetnici i saveznici, uključujući Stephena Millera i senatore J. D. Vancea (R-Ohio) i Toma Cottona (R-Arkansas), također su se oglasili na društvenim mrežama kako bi pozvali Trumpove pristaše da otvore svoje novčanike: "SVI GLAVNI DONATORI REPUBLIKANSKE STRANKE ODABRALI SU STRANU. DONIRAJTE PUNO. DONIRAJTE SADA", objavio je Miller na X-u.

Čini se da su Trumpove pristaše poslušale njegov poziv. WinRed, primarna internetska platforma za donacije za Trumpa i mnoge druge republikance, nakratko je prestala raditi u četvrtak navečer.

Web stranica Trumpove kampanje zatim je usmjerila donatore na drugu platformu, Anedot, dok je jedan od njegovih glavnih savjetnika sugerirao donatorima da se pokušaju ponovno prijaviti ili pretplatiti na Trumpove tekstualne poruke. U međuvremenu, investitor iz Silicijske doline Shaun Maguire objavio je na X-u nakon čitanja presude da je upravo donirao 300.000 dolara za Trumpovu operaciju.

Trump je više puta intenzivno prikupljao sredstva zahvaljujući svojim pravnim nevoljama.

"Dobit će nevjerojatnu količinu zamaha u kampanji"

Prikupio je gotovo četiri milijuna dolara na WinRedu kada je optužen u New Yorku prije više od godinu dana, a zatim je premašio taj dnevni iznos u kolovozu, kada je snimljen povijesni "mugshot" nakon što se suočio s novim optužbama u Georgiji.

Njegova je kampanja opetovano pokušavala monetizirati suđenje, napadajući okružnog tužitelja Manhattana Alvina Bragga, žaleći se pristašama kako je njegova kampanja trpjela i sugerirajući da je ušutkan nakon što ga je sudac Juan Merchan novčano kaznio zbog stalnog kršenja naredbe o šutnji.

Republikanski operativci ne vjeruju da će Trump, sada opterećen kriminalnim dosjeom i izricanjem presude 11. srpnja, politički trpjeti samo četiri dana prije republikanske nacionalne konvencije. Budući da će bivši predsjednik službeno postati kandidat Republikanske stranke na trećim uzastopnim izborima, Trump će se "ogrnuti odorom mučenika", smatra Jason Roe, republikanski strateg i bivši izvršni direktor Republikanske stranke u Michiganu.

I drugi republikanci se pokušali okoristiti ovime

"Imat će više emocija u kampanji i vjerojatno čak i veću publiku na svojim okupljanjima. Mislim da će mu to dati nevjerojatnu količinu zamaha u kampanji", rekao je Roe.

Trump nije bio jedini republikanac koji je odmah pokušao iskoristiti presudu. E-mail usmjeren na prikupljanje sredstava, koji je poslao Republikanski nacionalni odbor, ismijao je "tužitelja financiranog od strane Sorosa" i "Klokanski sud" koji je osudio Trumpa, prije nego što su zatražene donacije koje bi bile podijeljene između stranke i Trumpovog zajedničkog odbora za prikupljanje sredstava.

Republikanski nacionalni odbor također je poslao e-mail pod imenom supredsjednice RNC-a Lare Trump, snahe bivšeg predsjednika, tražeći od potencijalnih donatora da im se pridruže u molitvi za njihovu zemlju i nazivajući osudu "šamarom u lice". Tražile su se donacije Trumpovom zajedničkom odboru za prikupljanje sredstava, koji također šalje sredstva RNC-u.

Trumpova kampanja u četvrtak navečer također je poslala otvorenu poruku drugim republikanskim kandidatima da ne prikupljaju sredstva na temelju osude bivšeg predsjednika, upozoravajući ih da ne izvlače novac koji bi inače mogao otići u Trumpovu kampanju.

"Bilo koji republikanski izabrani dužnosnik, kandidat ili stranački odbor koji izvlači novac od donatora predsjednika Trumpa nije ništa bolji od kćeri suca Merchana", rekao je Trumpov suvoditelj kampanje Chris LaCivita.

Demokrati također prikupljali sredstva nakon presude

Demokrati su također prikupljali sredstva nakon presude - iako s drugačijim tonom. Prvi e-mail za prikupljanje sredstava Bidenove kampanje nakon presude ponovio je službene slogane kampanje i nije izravno spominjao presudu.

"Postoji samo jedan način da Donalda Trumpa držimo podalje od Ovalnog ureda: da dođemo do glasačke kutije", stoji u e-mailu Demokratske stranke.

Druge demokratske kampanje i stranačke skupine bile su izravnije u svojim apelima: Odbor za demokratsku kongresnu kampanju poslao je e-mail za prikupljanje sredstava s naslovom "Kriv sam". Kongresnik Ruben Gallego (D-Arizona), jedan od ključnih kandidata demokrata za Senat, rekao je potencijalnim donatorima u e-mailu: "Ne dopustite da osuđeni zločinac pobijedi u Arizoni."

I e-mail kongresnice Elisse Slotkin (D-Michigan), koja se natječe za slobodno mjesto u Senatu, upozorila je da će presuda vjerojatno "zapaliti njegovu MAGA bazu više nego ikad prije."

"Već smo vidjeli da su njegovi pravni problemi rezultirali medijskom i financijskom kampanjom u njegovu korist, a sada će se to vjerojatno intenzivirati", upozorila je njezina kampanja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.