Je li Trumpova vrhovna sutkinja članica sekte koja je inspirirala Sluškinjinu priču?

Foto: EPA/Getty

AMY Coney Barrett izabrana je za 115. sutkinju američkog Vrhovnog suda u ponedjeljak, u ekspresnom procesu koji je trajao samo mjesec dana, nakon što ju je predsjednik Donald Trump nominirao. Razdoblje između njene nominacije i predsjedničkih izbora najkraće je u američkoj povijesti. 

Senatori iz redova Demokratske stranke nisu krili svoje ogorčenje popunjavanjem nedavno ispražnjenog mjesta u deveteročlanom Vrhovnom sudu doslovno u zadnji trenutak pred izbore, i to nakon što su senatori iz Republikanske stranke 2016., zahvaljujući većini koju su imali i tada i sada, glatko blokirali samu raspravu o nominaciji tadašnjeg predsjednika Baracka Obame za također ispražnjeno mjesto. Njihovo opravdanje tada je bilo da Senat ne bi trebao potvrđivati novog suca u izbornoj godini, već da treba pričekati izbore kako bi novi predsjednik nominirao novog suca, tko god on bio. 

>>Trump o imenovanju konzervativne sutkinje u Vrhovni sud: Ovo je važan dan

Republikanci 2020. pogazili vlastitu riječ iz 2016. pri izboru za Vrhovni sud

"Želim da iskoristite moje riječi protiv mene. Ako dobijemo republikanskog predsjednika 2016. i mjesto bude ispražnjeno u posljednjoj godini njegovog prvog mandata, možete reći da je Linsey Graham rekao: 'Neka idući predsjednik, tko god on bude bio, nominira (novog suca).' I možete iskoristiti moje riječi protiv mene i bit ćete potpuno u pravu. Mi republikanci danas ovdje postavljamo presedan da u posljednjoj godini, barem osmogodišnjeg mandata, a ja bih rekao četverogodišnjeg mandata, nećete popunjavati ispražnjeno mjesto na Vrhovnom sudu, na temelju ovoga što radimo danas. To će biti novo pravilo", rekao je 2016. jedan od vodećih republikanskih senatora Lindsey Graham.

No kad je ove godine, u obrnutoj situaciji, Trump bio taj koji je dobio priliku nominirati novog suca nakon smrti liberalne sutkinje Ruth Bader Ginsburg, republikanski senatori su se predomislili i brzo zaboravili na presedan koji su navodno postavili. 52 od 53 republikanska senatora, svi osim senatorice Susan Collins, glasali su za izbor Barrett u Vrhovni sud. 

"Američki narod nikad neće zaboraviti ovaj eklatantan čin loše vjere. Nikad neće zaboraviti vaše potpuno zanemarivanje njihovih glasova", poručio je oštro vođa senatske manjine Charles Schumer prije glasanja, dodavši da su republikanci ovim "spalili svoj kredibilitet".

"Razlog zašto smo mogli ovo napraviti 2016., 2018. i 2020. je - zato što smo imali većinu. Nikakva pravila nisu prekršena. Tako da su sve ove nečuvene tvrdnje potpuno apsurdne i što glasnije oni vrište, manje su u pravu", odgovorio mu je nonšalantno vođa senatske većine Mitch McConnell, koji je i sam 2016. tvrdio da Senat ne treba birati novog suca u posljednjoj godini predsjedničkog mandata. Ovom je prilikom, međutim, ponovio da "izbori imaju posljedice", implicirajući da je činjenica da republikanci drže Bijelu kuću i Senat važnija od one da su pogazili vlastitu riječ.

Majka sedmero djece, vrhunska pravnica - i članica katoličke sekte

Bilo kako bilo, ovime su republikanci, odnosno konzervativci zacementirali svoju većinu u Vrhovnom sudu, u kojem sada imaju čak šest od devet sudaca. To prije svega mogu zahvaliti činjenici da je Trump u svom četverogodišnjem mandatu postavio čak troje novih konzervativnih sudaca - Neila Gorsucha 2017., umjesto Obaminog kandidata Merricka Garlanda kojeg republikanski senatori nisu htjeli ni razmotriti za izbor, zatim Bretta Kavanaugha 2018., koji je izabran u sjeni nedokazanih, ali dramatičnih optužbi za pokušaj silovanja kad je bio tinejdžer, i Barrett sada.

>>Optužbe za silovanje i pijano nasilje: Ovo je pozadina priče koja trese SAD

No neovisno o dosljednosti i principijelnosti samih republikanaca, koje je Trump u četiri godine vrlo uspješno disciplinirao, nova konzervativna sutkinja donijela je sa sobom određene kontroverze. 

Barret, praktična katolkinja, najbolja studentica na Pravnom fakultetu Sveučilišta Notre Dame, gdje je kasnije predavala 15 godina, i 48-godišnja majka sedmero djece, uključujući dvoje usvojene djece s Haitija i jednog sina s Downovim sindrom, osobno se protivi pobačaju i istospolnom braku, pitanjima koja izazivaju žestoke podjele u SAD-u, ali i cijelom svijetu. No to samo po sebi nije posebno kontroverzno, barem ne kao činjenica da je Barrett odgojena u kršćanskoj karizmatičnoj zajednici, koja bi se slobodno mogla opisati kao sekta, zvanoj People of Praise (Ljudi koji hvale i slave). 

Barrett izbjegava javno govoriti o svojoj pripadnosti ovoj ultrakatoličkoj skupini koja ima oko 1700 članova, a osim većinskih katolika prima i druge kršćane i koja je osnovana 1970-ih u South Bendu, Indiana. Ipak, otkrila je da je služila u nadzornom odboru mreže privatnih kršćanskih škola povezanih s ovom zajednicom, koja je nedavno uklonila sa svoje stranice virtualna izdanja svog časopisa u kojima se nalaze ime i fotografija sutkinje Barrett. 

No, kako piše Washington Post, i Barrett i njeni roditelji imali su aktivnu ulogu u organizaciji, prema dokumentima i intervjuima s upućenim izvorima. 

Usto, Barret je na početku karijere bila sudska pomoćnica i proteže čuvenog konzervativnog suca Vrhovnog suda Antonina Scalije, koji je umro 2016., inače zagovornika "izvornog" tumačenja Ustava, odnosno škole mišljenja zvane originalizam, po kojoj Ustav treba čitati onako kako je napisan i kako su naumili njegovi autori, a ne sukladno duhu vremena.

Barrett je bila "sluškinja" u zajednici People of Praise

Posebnu je pozornost privukla informacija da je Barrett, prema dokumentima People of Praise iz 2012., imala titulu "sluškinje" ili "kućne pomoćnice" (handmaid), što je naziv za vodeći položaj za ženske pripadnice ove zajednice, inspiriran biblijskim opisom Marije kao Božje sluškinje. "Sluškinje" u zajednici savjetuju druge žene o temama kao što su brak i odgoj djece, prema svjedočanstvima bivših članova, ali njihov autoritet nije jednak muškom vodećem položaju koji se zove "glava" - što je pak referenca na glavu obitelji.

No u isto vrijeme riječ je tituli koja snažno asocira na popularnu knjigu i po njoj snimljenu, još popularniju, seriju Sluškinjina priča (Handmaid's Tale). 

>>Pakao koji je jezivo lako zamisliti u stvarnosti: Zašto svi pričaju o seriji "The Handmaid´s Tale"

Ova knjiga spisateljice Margaret Atwood je, podsjetimo, smještena u distopijsku budućnost u kojoj je SAD kao država srušen i zamijenjen teokratskom kršćanskom državom nazvanom Gilead, u kojoj je glavni lik upravo jedna od "sluškinja", podčinjene kaste u ovom totalitarnom društvu, koje služe kao robinje za rađanje djece, budući da su žene iz vladajuće kaste neplodne. 

Također, Barrett je, dok je bila na pravnom diplomskom studiju, živjela u domu suosnivača People of Praise Kevina Ranaghana i njegove supruge Dorothy. Upravo su njih dvoje uspostavili hijerarhiju ove paracrkvene zajednice u kojoj su muškarci, prema patrijarhalnom biblijskom nauku, dominantni, a žene se podvrgavaju njihovom autoritetu. Ipak, ova zajednica potiče svoje članice da se obrazuju i zaposle, odnosno da usklade poslovnu karijeru i obiteljsku ulogu. Barrett je to, kao uspješnoj profesorici prava, sutkinji i majci sedmero djece, očito pošlo za rukom.

People of Praise je uslijed popularnosti serije i brojnih feminističkih prosvjeda koji su njom inspirirani, a u kojima se prosvjednice odijevaju u kostime sluškinja iz serije, 2017. promijenio vlastitu titulu "sluškinje" u "žensku lidericu". 

Pripadnost Barrett ovoj zajednici otkrivena je tek na saslušanju 2017. za njenu dosadašnju funkciju u Američkom prizivnom sudu.

Margaret Atwood: Bila sam inspirirana drugom sektom, ali s istom idejom

Tada se proces potvrde nominacije pretvorio u skandal jer joj je dugogodišnja demokratska senatorica Dianne Feinsten poručila: "Dogma istinski živi u vama."

Barrett joj je tada odvratila: "Ako me pitate shvaćam li ozbiljno svoju katoličku vjeru, da, shvaćam je ozbiljno. Iako želim naglasiti da moja religijska pripadnost ili moja vjera ne bi utjecali na moje obaveze kao sutkinje."

"Kao mnoge vjerske zajednice, People of Praise ostavlja svojim članovima da odluče hoće li javno otkriti svoje sudjelovanje u našoj zajednici", komentirao je glasnogovornik zajednice Sean Connolly.

Connolly je također 2018. priznao da je titula "sluškinje" zamijenjena jer je njeno značenje "dramatično izmijenjeno u našoj kulturi posljednjih godina". 

Iako nema dokaza da je Atwood bila inspirirana za svoju utjecajnu knjigu, koju je napisala 1985., zajednicom People of Praise, nedavno je otkrila da je bila inspirirana "različitom (skupinom), ali s istom idejom". 

U svakom slučaju, komentar koji je o svojoj inspiraciji za knjigu Atwood iznijela 1986. u intervjuu za New York Review of Books, koji prenosi Newsweek, prilično je intrigantan: "Postoji sekta, katolička karizmatska sekta, koja zove žene sluškinjama. Nemaju poligamiju, ali prijete sluškinjama u skladu s raznim biblijskim citatima koje koristim u svojoj knjizi - sjedi i šuti."

Inače, kao sutkinja saveznog prizivnog suda od 2017. Coney Barrett je izražavala stajališta u prilog zaštite prava na nošenje oružja, protiv ilegalnih migranata, pobačaja na zahtjev i homoseksualnih brakova te protiv reforme sustava zdravstvene skrbi Barracka Obame, kolokvijalno poznate kao Obamacare.

Demokratski senator: Tamni novac financira desničarsko preuzimanje američkog pravosuđa

Na saslušanju je posebno dojmljiv bio govor demokratskog senatora Sheldona Whitehousea koji je, umjesto da postavlja pitanja na koja je Barrett ionako redovito izbjegavala davati jasne odgovore, u svojih pola sata iznio vrlo pedantnu prezentaciju onoga što je opisao kao "operacija tamnog novca" kojom se financira i orkestrira sustavno desničarsko preuzimanje američkog pravosuđa - sve do njegove najviše razine, odnosno Vrhovnog suda. 

"Mnogo je teško objašnjivog licemjerja i žurbe trenutno, a moje iskustvo u politici kaže mi da kad nađete licemjerje na danjem svjetlu, trebate potražiti moć u sjenama... Imamo anonimno financiranu grupu koja kontrolira izbor sudaca", rekao je među ostalim Whitehouse, referirajući se na kontroverzni Federalist Society: "Onda, u drugoj traci imate, opet, anonimne donatore koji operiraju kroz nešto što se zove Judicial Crisis Network... Netko, možda ista osoba, potrošila je 35 milijuna dolara da bi utjecala na Vrhovni sud Sjedinjenih država. Recite mi da je to dobro." 

Kritičari sutkinje Barrett ističu i kontroverzne dijelove njenih predavanja na Notre Dameu kako bi doveli u pitanje njenu prikladnost za poziciju sutkinje Vrhovnog suda. 

"Pravna karijera samo sredstvo do cilja, a cilj je izgradnja Kraljevstva Božjeg"

Tako se jednom prilikom Barrett studentima predstavila kao "drugačiji tip odvjetnika" i dodala da je njezina "pravna karijera samo sredstvo do cilja, a cilj je izgradnja Kraljevstva Božjeg".

"Amy Coney Barrett ispunjava dva Trumpova lakmus-papira za savezne suce", komentirao je Daniel Goldberg, direktor progresivne lobističke grupe Savez za pravdu: "Spremnost da sruši Obamacare i presudu Roe vs. Wade (presudu kojom je legaliziran pobačaj, odnosno ukinuta njegova zabrana koja je dotad bila na snazi u dijelu američkih saveznih država)."

"Ovom se nominacijom želi ukinuti zdravstvena skrb za 20 milijuna Amerikanaca i eliminirati zaštita za Amerikance sa zdravstvenim problemima. Barrett, koja se čak protivila osiguranju pristupa kontracepciji, bila bi prijetnja reproduktivnoj slobodi", dodao je Goldberg.

>>Nakon debate postaje sve izglednije da bi američki izbori mogli završiti u krvi

Barrett je, čini se, pokušala suzbiti ovakve kritike i ublažiti strahove u samom saslušanju inzistiranjem da će "učiniti sve kako bi postigla rezultat koji se temelji na zakonu, bez obzira na osobne preferencije". Ipak, ova se konzervativka odbila unaprijed izjasniti kako bi glasala o gotovo svim pitanjima koja bi se mogla naći pred njom, uključujući pobačaj, istospolni brak i Obamacare.

A tu je, možda i najvažnija, mogućnost da će Barrett imati presudnu ulogu u odlučivanju u slučaju da Trump ili njegov protukandidat Joe Biden budu osporavali izborni rezultat. Sam Trump je otvoreno dao do znanja da mu je vrlo bitno imati svih devet sudaca Vrhovnog suda ako dođe to takvog spora, budući da je sam već počeo osporavati rezultat, tvrdeći da će demokrati ukrasti izbore dopisnim glasanjem. Unatoč zahtjevima da to napravi, Barrett je odbila obvezati se da će se izuzeti iz takve odluke.